Sanne van Bergen
JPR Advocaten
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is een trend in opmars. Het bedrijfsleven is positief gezind en ook werknemers staan veelal positief tegenover HNW omdat er een betere balans tussen werk en privé ontstaat. HNW kenmerkt zich door het geven van vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid aan de werknemer. De hiërarchische kantooromgeving, waarin de baas zijn medewerkers controleert en taken oplegt, moet plaats maken voor de manager nieuwe stijl.
Het vergt dus ook een nieuwe wijze van leidinggeven. Duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer over tijd, plaats, wijze van werken en resultaten zijn essentieel. Als dit goed op elkaar is afgestemd, kunnen zowel werknemer als werkgever profijt hebben van HNW. Uit onderzoek blijkt ook dat thuiswerkers efficiënter en productiever zijn en meer werkplezier ervaren. Dit vertaalt zich positief in de bedrijfsresultaten mede door een besparing op reis- en huisvestingskosten. Dit neemt niet weg dat er ook nadelen aan HNW kleven. Arbeidsconflicten en overbelasting liggen op de loer. Als duidelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden en resultaten ontbreken leidt dat mogelijk tot onenigheid over rechten en plichten van flexibele werkers en vanzelfsprekend tot minder positief gestemde werknemers. Dus mits aan de randvoorwaarden van HNW wordt voldaan, bevordert het zowel de prestatie als tevredenheid van werknemers.
De Stelling
‘Het nieuwe werken bevordert zowel de prestatie als de tevredenheid van werknemers’
de stelling
oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011
Theo Janssen
Janssen Interim Services
Het is lastig om het nieuwe werken te integreren. Een belangrijke sta-in-de-weg is het feit dat we soms fysiek aanwezig dienen te zijn voor bepaalde werkzaamheden. Voor ons als intermediair is werven en selecteren nog altijd mensenwerk, waarbij een live gesprek van groot belang is. Er zijn wel werkzaamheden die zich lenen voor het nieuwe werken. File search, administratieve afhandeling en contractuele zaken zijn bijvoorbeeld niet plaats- en tijdgebonden.
Dat het de tevredenheid en prestatie bevordert zie ik niet direct. Het Nieuwe Werken is namelijk niet echt nieuw. Het is een combinatie van flexwerken en thuiswerken met dezelfde kanttekeningen als die er destijds waren. Er zal op den duur een verandering in de manier van werken plaatsvinden, maar niet zo revolutionair als er nu vaak geschetst wordt. Ik zie het vooralsnog als een hype net als de vroegere managementideeën “zelfsturende teams†en “360 graden feedbackâ€. De basis van het werken zal niet veel afwijken van die van vandaag. Er zullen net als nu creatieve mensen nodig zijn en mensen die ondergeschikt aan een proces kunnen werken.
Ben Smeenk
Rabobank
In oktober betrekt de Rabobank een nieuw gebouw met centraal daarin een prachtig atrium. Om het atrium heen liggen de kantoorruimtes, die ingericht zijn op ‘het nieuwe werken’. Ben Smeenk: “Dat is een modewoord, maar ook een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling. Uitgangspunt is dat je niet van negen tot vijf werkt en privé en werk strikt gescheiden houdt. Of je nu vanuit huis werkt, bij een klant zit of op een werkplek op kantoor; als datgene waar je voor ingehuurd bent maar snel en goed gerealiseerd wordt. Natuurlijk moeten mensen er nog aan wennen dat ze later binnenkomen omdat ze de avond daarvoor thuis hebben doorgewerkt en daar geen excuus voor hoeven te geven. En voor leidinggevenden en collega’s om daar geen sociale controle op toe te passen. Dat vergt tijd en een mentale switch. Maar je moet het wel goed faciliteren, bijvoorbeeld met een optimale it-structuur. Ook moet je het gebouw daarop inrichten.†Dat is in het nieuwe gebouw van de Rabobank gebeurd. Ben Smeenk: “In het gebouw zijn verschillende clustergebonden ‘wolken’, waar de mensen werken. Maar ieder kiest van dag tot dag een werkplek, afhankelijk van de taak waar hij of zij mee bezig is. Je kunt je terugtrekken op een concentratieplek of bij een medewerker aanschuiven, in de loungeruimte met een paar collega’s overleggen of met een klant in de directiekamer afspreken. Er zijn maar weinig duidelijke afspraken: je bent in ieder geval twee dagen op kantoor, en je zorgt voor een ‘cleandesk’, dat wil zeggen dat je je spullen opruimt, zodat een collega die plaats kan gebruiken.â€
oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011