Column Lodder-Dales / Business Flitsen

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2011

Liegen over leeftijd

Ongeveer de helft van de Nederlanders is van mening dan mensen van vijftig jaar en ouder mogen liegen tijdens een sollicitatietraject. Het is voor deze groep erg moeilijk om op gesprek te komen en vandaar dat er met leeftijden wordt gesjoemeld.

Uit onderzoek door een bekende vacaturesite blijkt verder dat eenderde van de 800 respondenten zelfs vindt dat alles geoorloofd is om aan een baan te komen, omdat volgens hen de Nederlandse werkgevers teveel zijn gericht op jongen goedkoop personeel, terwijl ervaring minsten zo belangrijk is. Uit het onderzoek blijkt verder dat veruit de meerderheid van de ondervraagden zelf nog nooit heeft gelogen over zijn of haar cv.

‘Social media ook op werk’

Werknemers vinden dat ze ook op het werk Hyves, Facebook of Twitter moeten kunnen bekijken, zo blijkt uit onderzoek door een grote uitzendorganisatie. Volgens de ondervraagden is de grens tussen werk en privé aan het vervagen; werkmail wordt thuis gechecked en daarom moet het ook mogelijk zijn om op kantoor social media bij te houden. Het is een kans voor bedrijven, zo denkt men. Doordat werknemers zich op internet profileren, worden de betreffende bedrijven ook genoemd. Veel ondernemers staan ambivalent tegenover dit relatief nieuwe fenomeen. Het wordt nog beschouwd als iets nutteloos, iets wat niet thuishoort op kantoor.

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011

column

‘Het Nieuwe Werken’ in relatie tot de

werkkostenregeling

Steeds meer werkgevers kiezen voor het nieuwe werken, waarbij organisaties en medewerkers flexibeler omgaan met werktijden en werkplekken. Gunstig tegen files, goed voor milieu en persoonlijk geluk. De fiscus werkt hier aan mee door eens in de vijf jaar een vergoeding voor de thuiswerkplek (tot € 1.815), belastingvrij toe te staan.

Bij de werkkostenregeling lijkt hier sinds dit jaar rekening mee gehouden te worden door de belastingheffing op de ter beschikking gestelde of verstrekte bureau of stoel op nihil te waarderen, zodat er geen belasting over verschuldigd is.

Deze onbelaste verstrekkingen gelden echter voor de arbeidsplek bij de werkgever, maar niet voor de thuiswerkplek. De nihil-waardering geldt niet voor vergoedingen, zodat het onbelast aan de thuiswerkende werknemer vergoeden van bijvoorbeeld een vaste telefoonaansluiting en Internetabonnement niet meer mogelijk is.

Dit betekent ook dat een voor de werkplek ter beschikking gestelde laptop (mits 90% zakelijk), die de werknemer af en toe mee naar huis neemt, onbelast blijft. Een laptop die volledig voor thuiswerken is bestemd valt echter, bij een enge uitleg van de wet onder de 1,4% vrije ruimte. Bij een full time huiswerker is dit een extra fiscale beperking voor de werkgever.

Maakt de werkkostenregeling het werken vanuit huis dan minder aantrekkelijk? Dat ligt er aan. Zolang de werkplek thuis ‘arbovriendelijk’ wordt ingericht, is de verstrekking hiervan wél onbelast mogelijk.

Tot en met 2013 kan in ieder geval voor de overgangsregeling worden gekozen, maar dit is vooralsnog slechts een doekje voor het bloeden. Het onderscheid tussen enerzijds de thuiswerker en anderzijds de reguliere werknemer zal zowel uit fiscaal als bedrijfseconomisch beleid nog tot de nodige discussie leiden.

Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media