Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2011

Als u samenwerkt in een bv,

kan dat fors belasting kosten

bij uw overlijden!

Er is inmiddels al veel geschreven over de nieuwe bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) die met ingang van 1 januari 2011 van kracht is. Ook in onze column hebben wij hiervoor al vaker uw aandacht gevraagd.

Helaas komen wij in de praktijk nog steeds ondernemingsstructuren tegen die niet zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving, waardoor onnodig veel belasting wordt betaald bij de bedrijfsoverdracht of bij overlijden. Dit is helemaal zuur wanneer deze situatie is ontstaan als gevolg van uw eigen afspraken met uw compagnon.

Wat is ook alweer het belang van de BOR?

De BOR regelt vrijstellingen van verschuldigde belasting bij schenken en bij overlijden. Drijft u een onderneming via een bv-structuur en is de BOR van toepassing, dan bespaart u 25% (acute heffing van) inkomstenbelasting en tussen de 10% en 40% erf- of schenkbelasting over de (meer)waarde. Dit kan dus een enorme belastingbesparing zijn!

Uiteraard zijn er vele voorwaarden om van deze BOR gebruik te kunnen/mogen maken. Een belangrijke voorwaarde is dat de BOR alleen van toepassing is bij ondernemingsvermogen en niet geldt voor beleggingsvermogen.

Wat gaat er vaak mis bij meerdere aandeelhouders?

Indien u een onderneming drijft met meerdere aandeelhouders, heeft u vaak een aandeelhoudersovereenkomst. In deze aandeelhoudersovereenkomst zijn vele afspraken opgenomen, waaronder afspraken in geval van overlijden. In veruit de meeste situaties is opgenomen dat ingeval van overlijden van een aandeelhouder, de aandelen in het bedrijf moeten worden aangeboden aan de andere aandeelhouder(s). En daar gaat het dan ook vaak mis voor de nabestaanden.

Als de nabestaanden geen aandeel in het bedrijf houden, erven zij “slechts” geld of een vordering en erven zij geen onderneming of ondernemingsvermogen. Zij hebben immers vanwege de aanbiedingsplicht geen aandelenbelang meer in een onderneming of voldoen uiteindelijk niet aan de voortzettingseis. Het is dan niet meer mogelijk om over het ondernemingsvermogen de BOR te genieten. Dit leidt vaak tot onnodige belastingbetaling.

Oplossing mogelijk

Deze situatie is vrij eenvoudig op te lossen door afspraken anders te formuleren. Hierbij is het belangrijk dat de erfgenamen een belang van minimaal 5% behouden. Het is echter wel maatwerk. Zo moet natuurlijk worden gekeken naar de mate van zeggenschap en de winstverdeling ten aanzien van de nabestaanden wanneer zij verder geen invloed (dienen te) hebben.

Het belang van de BOR is echter niet gering en wie wil er nu onnodig belasting betalen?

Andere probleemsituaties

Er zijn natuurlijk ook nog tal van andere probleemsituaties waardoor de BOR onder omstandigheden niet toegepast kan worden. Denk aan bedrijfsopvolgingen waarbij:

• De onroerende zaken zijn achtergebleven

• Er nog een grote vordering is op de onderneming

vanwege de aandelenoverdracht

• Er gekozen is voor een structuur met cumulatief preferente aandelen

Maar ook in deze situaties is er vaak een oplossing.

Tot slot

Neem contact op met uw adviseur om te laten beoordelen of uw structuur “BOR-proof” is!

Wilt u graag advies of meer informatie over dit onderwerp? Uiteraard kunt u mij vrijblijvend bellen op telefoonnummer 0544-39 33 33 of mailen naar i.pondes@bonsenreuling.nl

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011

Fiscale column

I. PONDES FB IS SENIOR BELASTINGADVISEUR BIJ BONSENREULING ACCOUNTANTS-

BELASTINGADVISEURS MET VESTIGINGEN IN LICHTENVOORDE, EIBERGEN EN DEVENTER.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media