Business Flitsen

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2011

’Half uur werk is

drie uur loon’

Een oproepkracht met een contract voor minder dan vijftien uur per week en onvoorspelbare werktijden, moet voor elke keer dat hij werkt minimaal voor drie uur loon ontvangen.

Als een werknemer met zo’n contract op een dag 10 minuten werkt, moet hij de overige 2 uur en 50 minuten dus ook uitbetaald krijgen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden onlangs besloten in een zaak die een taxichauffeuse had aangespannen. Zij vond dat ze te weinig betaald had gekregen. Ze ontving alleen loon voor haar nettowerktijd. Volgens het gerechtshof is de regeling een compensatie voor de onzekerheid waarin een werknemer met een dergelijk contract verkeert. Het is de eerste keer dat een gerechtshof zich hierover zo duidelijk uitspreekt, aldus persraadsheer B. Melssen van het Leeuwarder hof.

Emelien klaver

Aantal

faillissementen in

horeca verdubbeld

Het aantal horecabedrijven dat op de fles gaat, blijft hoog. In juli lag het aantal faillissementen twee keer zo hoog als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de site Faillissementsdossier.nl. In juli bedroeg het aantal bankroeten onder horecaondernemingen 56. Vooral cafés kregen klappen. “Er was de afgelopen jaren al sprake van een negatieve trend. De crisis en het rookverbod hebben die versterkt”, aldus Koninklijke Horeca Nederland. De groei van het aantal failliete horecabedrijven staat in schril contrast met de stijging van de omzet binnen de branche en de toename van het totale aantal ondernemers.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland staat tegenover de omzetgroei, die over het eerste kwartaal ruim zes procent bedroeg, echter een substantiële stijging van de lasten.

BUSINESS FLITSEN

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011

Werknemer meldt zich vaker ziek

Nu de crisis langzaam overwaait, melden werknemers zich weer sneller ziek. Het verzuim in Nederland steeg in de eerste helft van 2011 tot 4,6 procent. In dezelfde periode een jaar geleden was het nog 4,3 procent. Dit blijkt uit een analyse van 365/ArboNed aan de hand van gegevens van een miljoen werknemers.

Bij de overheid en semi-overheid, sectoren als het onderwijs en de gezondheidszorg, is het verzuim het hoogst. Bij boerenbedrijven is het verzuim het laagst. Ook bij ondernemingen met meer dan vijfhonderd werknemers is het verzuim verhoudingsgewijs hoger.

De meeste werknemers die zich ziek melden, doen dat maar voor korte tijd: 72 procent van het verzuim is kortdurend. Twintigers zijn gemiddeld een week ziek, dertigers twee weken, veertigers drie weken en vijftigplussers vier weken.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media