Kamers van Koophandel

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 6 2011

Jürgen ten Have en Sanne Buursink

Kamer van Koophandel

Kansen in de Achterhoek

In een special over de Achterhoek mag een bijdrage van de Kamers van Koophandel niet ontbreken. Oost-Gelderland Business sprak daarom met adviseur regionale economie Achterhoek Jürgen ten Have en regiomanager Centraal Gelderland Sanne Buursink. Zij schetsen de ontwikkelingen op economisch gebied in de Achterhoek en in breder perspectief komt ook de provincie als geheel aan bod. Hoe vergaat het Gelderland in deze roerige tijden?

Het gesprek vindt plaats op de vestiging aan de Kronenburgsingel te Arnhem, de thuisbasis van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Naar aanleiding van het evenement ‘het glazen huis’ beginnen we het gesprek over het onderwerp vergrijzing en andere demografische ontwikkelingen. Het glazen huis is een Achterhoeks project dat tot doel heeft om jongeren aan te trekken en te behouden voor de regio. Nu gebeurt het te vaak dat jongeren wegtrekken om te gaan studeren, maar daarna keren ze niet terug. Het resultaat van die ontwikkeling is dat er relatief weinig jonge arbeidskrachten zijn in de Achterhoek.

Ten Have: “Als Kamer van Koophandel zien wij die ontwikkeling natuurlijk ook. Het is een belangrijk element in ‘Achterhoek Agenda 2020’, een visiedocument waarin de drie O’s (Overheid, Ondernemers en Maatschappelijke Organisaties) de trends, doelstellingen en ambities voor de komende jaren hebben verwoord. Vergrijzing is een thema waar we absoluut iets mee moeten. De Achterhoek heeft relatief weinig grote steden, maar aan dat feit kunnen we natuurlijk niets doen. Je tovert niet zomaar een stad erbij. Als KvK zien we het als onze taak om dat wat er wél is, nog beter te maken en te promoten.” Zijn collega Buursink vult aan: “Wil je jongeren behouden, dan moet je zorgen voor snelle verbindingen en bijvoorbeeld investeren in Euregionale samenwerking, waardoor er meer werkgelegenheid ontstaat.”

Ook is het belangrijk om succesverhalen uit Achterhoek te vertellen. De Kamer van Koophandel benadrukt dat er zeer interessante bedrijven in de Achterhoek aanwezig zijn waar qua werkgelegenheid er voor jongeren kansen liggen.

Op verschillende plekken in de Achterhoek ontstaan ook initiatieven die jong ondernemerschap en creativiteit initiëren en ondersteunen. In Doetinchem kennen we het Centrum voor Jong Ondernemerschap, waar jongeren met een HBO of WO achtergrond hun eigen bedrijf kunnen beginnen. “Ik denk dat we nog teveel een agrarisch imago hebben; een gebied van vooral boerderijen en fabrieken in de maakindustrie. Dat beeld klopt maar ten dele. Er zijn enorm veel prachtige bedrijven, juist in die maakindustrie, bezig met innovatie. We moeten dat nog meer onder de aandacht brengen”, aldus Ten Have.

Buursink trekt het onderwerp breder; van de Achterhoek naar heel Oost-Gelderland. “Het is wellicht goed om te vermelden dat wij als Kamers vooral een sturende, signalerende en initiërende functie hebben. De uitvoering ligt bij het bedrijfsleven. We publiceren rapporten en aanbevelingen voor de regio, waar zij hun voordeel weer kunnen doen. De Kamers gebruiken hun invloed om bijvoorbeeld te zorgen voor de doortrekking van de A18/N18, dubbel spoor in het buitengebied en we maken ons sterk voor de ‘verglazing’ van de diverse Gelderse regio’s. Verglazing is een mooi woord voor het aanleggen van breedbandverbindingen, zodat je overal snel Internet hebt. Hoe beter de digitale infrastructuur, hoe aantrekkelijker het is om je als bedrijf hier te vestigen.”

Ten Have, die dagelijks met ondernemers om tafel zit, beziet de situatie vanuit economisch perspectief. “In 2008 kreeg de economie door de crisis te maken met rake klappen. Ik heb het idee dat ondernemers nu iets eerder schakelen als het minder goed gaat. Er wordt meer samengewerkt, ideeën uitgewisseld en iedereen kijkt hoe je slimmer en flexibeler kansen kunt benutten. We hebben het al over het glazen huis gehad, maar ik kan ook de samenwerking met Syntens noemen, een organisatie die technische innovatie ondersteunt. Voor wat betreft Doetinchem constateert ten Have dat deze stad een duidelijke regiofunctie heeft, zowel op het gebied van de detailhandel, industrieterreinen als de voorzieningen.

Hij ziet een goede samenwerking tussen de overheid en de ondernemers. “Er wordt structureel overleg met elkaar gevoerd en de lijntjes zijn kort, men weet elkaar te vinden.” Natuurlijk zijn er verschillende belangen maar ook vele zaken zijn van gezamenlijk belang, en daarin moet je samen optrekken. Als voorbeeld hiervan wordt bereikbaarheid van de stad genoemd. Doetinchem is al een tijdlang volop bezig met het verbeteren van de infrastructuur. Dit brengt regelmatig overlast met zich mee voor de ondernemers in zowel de binnenstad als op de bedrijventerreinen. Door met elkaar in gesprek te blijven wordt getracht de overlast zo veel mogelijk te beperken. “Door de actieve houding van de OVD, de IG&D en het OFD dat het centrummanagement aanstuurt worden de belangen van de ondernemers goed behartigd.”

Ook het toerisme in Oost-Gelderland is punt van aandacht. Buursink is van mening dat het niet slecht zou zijn als bewoners en ondernemers in de Achterhoek wat minder bescheiden worden. “Wij zijn geen mensen die van de daken schreeuwen hoe mooi het hier is en hoe goed we zijn. Terwijl er genoeg is: goede arbeidsethos, mooie natuur, dichtbij Duitsland dus profiteren van de Euregio, leuke bedrijven en qua cultuur zijn Zwarte Cross en Huntepop natuurlijk aantrekkelijke uithangborden. Op dit moment loopt er een campagne ‘Echt Achterhoek’ om meer bekendheid te geven aan de regio. Wij als KvK kunnen dat soort promotie alleen maar toejuichen.” Ze krijgt bijval van Ten Have: “Het gaat allemaal om samenwerken, nieuwe dingen doen en creatief zijn. Het is niet voor niets dat zeer recent de Achterhoek Agenda 2020 is ondertekend door een groot scala aan partijen. Het past bij de filosofie van de KvK: samen met ondernemers, bedrijven en overheden iets voor elkaar krijgen.”

oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2012

oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2012

Het Achterhoekse achterland

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media