Scheidingsrecht
Van alle huwelijken eindigt ongeveer een derde deel in een echtscheiding. Daar is het aantal samenwoners dat uit elkaar gaat nog niet bij meegerekend. Pas wanneer mensen uit elkaar gaan, gaan ze denken hoe alles geregeld is en hoe het nu verder moet. Huwelijkse voorwaarden worden vaak na jaren eens onderuit de kast gehaald, vrienden en familie komen met adviezen en op internet wordt men overspoeld met informatie. Scheiden is echter maatwerk.
Wat voor de een geldt, kan voor de ander helemaal verkeerd uitpakken. Een goede juridische begeleiding is dus belangrijk. Als achteraf blijkt dat het convenant niet deugt en er opnieuw verdeeld of verrekend moet worden of de alimentatie te hoog of te laag is vastgesteld en niet meer veranderd kan worden, blijven de ex-echtelieden met de problemen zitten. Het maken van een convenant gaat verder dan een modelletje van internet plukken. Een convenant is immers alleen de schriftelijke weergave van een traject van overleg en onderhandelingen, de overeenkomst waarin de uiteindelijke afspraken zijn vastgelegd. Het voortraject dat tot het convenant heeft geleid is zeker zo belangrijk, zo niet belangrijker. Als de voorlichting ontbreekt weet men niet eens wat de mogelijkheden zijn, wat er te kiezen is en worden er kansen gemist of erger nog fouten gemaakt.
Ook de vaststelling van de hoogte van alimentatie, zowel voor kinderen als de ex-partner, gaat nog wel eens mis. Niet zo gek, want met de huidige “fusiegezinnen†met meerdere alimentatieplichtigen wordt het er ook niet eenvoudiger op. Een verkeerd vastgestelde alimentatie kan echter niet altijd via de rechter meer aangepast worden. Dan is er niet alleen een probleem, maar ook nog eens een probleem dat niet opgelost kan worden.
Scheiden wordt er niet eenvoudiger op. Een goede begeleiding in de kluwen van wet en regelgeving is dan ook noodzakelijk om geen fouten te maken. Vooral omdat die wetten ook steeds weer worden aangepast, zoals:
• Sinds 1 maart 2009 moet er een ouderschapsplan worden gemaakt.
• De wettelijk regels omtrent de gemeenschap van goederen zijn per 1 januari 2012 veranderd.
• De VVD en de PvdA hebben een voorstel gedaan om de alimentatie anders te berekenen.
• De fiscus heeft de regels omtrent het fiscaal partnerschap en de eigenwoning aangescherpt.
En dat is dan nog maar het topje van de ijsberg.
Door van meet af aan een deskundige bij de scheiding te betrekken wordt een hoop ellende voorkomen. Dat kan zowel door samen naar een advocaat te gaan voor mediation/bemiddeling of door ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Ook dat is weer voor iedereen anders. Ook is het voor ondernemers vaak van belang om de accountant erbij te betrekken en soms een fiscalist. Kortom, scheiden is maatwerk van A tot Z.
Esther Wullink en Annelies Veldhuis
Familierechtspecialisten en mediators bij Geurink & Partners advocaten te Doetinchem (www.geurinkenpartnersadvocaten.nl). Lid van de vFAS
oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2012
Esther Wullink (links) en Annelies Veldhuis
Juridisch