Op woensdag 20 november werd bekend dat de Participatiewet uit 2015 onvoldoende mensen aan het werk helpt, sterker nog, de NOS wist te melden dat de kans op werk voor mensen die voorheen in aanmerking kwamen voor een baan bij een sociale werkplek sinds de invoering van de wet zelfs is afgenomen.
Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman
Teamleider Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSP) Leon Ten Have heeft beter nieuws te melden. “Wij halen onze doelstellingen elk jaar weer. Wij hebben de werkgeversdienstverlening in één loket ondergebracht. Wij zijn voor werkgevers het centrale aanspreekpunt als het gaat om aannemen van personeel met een
afstand tot de arbeidsmarkt, advies over subsidies en informatie over de regionale arbeidsmarkt. Die bijzondere aanpak werkt.” WSP is een initiatief van UWV, Laborijn, Sociale Dienst Oost Achterhoek en de gemeenten Bronckhorst en Montferland. Dat is best uniek, maar eigenlijk ligt die centralisatie van kennis ook erg
voor de hand. Werkgevers vinden hier antwoord op alle vragen, bij één loket, via één aanspreekpunt. “Wij hebben zelf (bijna) alle expertise in huis en weten we iets niet, dan beschikken we over een groot netwerk waar we werkgevers naar kunnen doorverwijzen. Daar zijn we best trots op.”
AFSTEMMING IS MAATWERK
WSP Achterhoek helpt jaarlijks minimaal 1.000 mensen via allerlei trajecten naar regulier werk. Leon Ten Have plaatst meteen een kanttekening. “De economie werkt mee. In tijden van laagconjunctuur is het ook voor ons moeilijk om zelfs de beste krachten aan een baan te helpen. Op dit moment is het echter voor werkgevers moeilijk goede medewerkers te vinden en dus zijn ze bereid extra inspanningen te leveren. Ze worden gemakkelijker over de streep getrokken om te investeren in trajecten waar ze voorheen misschien een beetje huiverig voor waren. Op die manier maken ze kennis met duurzaam personeelsbeleid en dat brengt partijen dichter bij elkaar.” WSP ziet het als haar taak om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. “Dat is altijd een kwestie van maatwerk en dat doen we niet alleen voor mensen met een beperking. Ook 50-plussers of mensen met een lage of eenzijdige opleiding kunnen veel moeite ondervinden bij het zoeken naar een nieuwe baan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor laaggeletterden of mensen die zich in een langdurig dienstverband nooit verder hebben ontwikkeld. Die komen dan plotseling tot de conclusie dat de wereld om hen heen zich wel razendsnel heeft ontwikkeld en dat tegenwoordig andere kwalificaties worden gevraagd. Die aanbodzijde ondersteunen wij bijvoorbeeld met extra opleidingen en begeleiding van zowel kandidaat als werkgever gedurende het hele traject. Dat doen we omdat we sturen op oplossingen voor de lange termijn. We geloven niet in een draaideurtraject, daar wordt niet alleen niemand blij van, het is bovendien erg duur.”
ONTWIKKELLIJN
Trainingen en opleidingen zijn vaak de basis als start van een doorgaande ontwikkellijn. Dat is zowel in het belang van de werknemer als werkgever. Zo’n ontwikkellijn kan op alle niveaus spelen. Leon Ten Have: “Iemand kan starten in arbeidsmatige dagbesteding en vervolgens een stapje zetten naar beschut werken. Zo werkt iemand stap voor stap toe naar een reguliere arbeidsplaats. Blijkt zo’n stap te hoog gegrepen, dan is er altijd weer een weg terug. Dat is één van de voordelen die wij als WSP bieden; had je voorheen voor elke stap te maken met een andere instantie of een ander budget, wij overzien en begeleiden het gehele traject.
Soms is een taalcursus of een specifieke beroepsopleiding de eerste stap naar een nieuwe baan. Wij bekijken per individu wat de mogelijkheden zijn en wat er nodig is. Daar heeft de invoering van de Participatiewet veel goeds in betekend, de schotten die de wetgever in het verleden door een veelvoud aan regelingen opwierp zijn in elk geval verminderd, soms zelfs verdwenen.”

WERKWIJZE
Werkgevers kunnen bij WSP Achterhoek zelf een vacature plaatsen waardoor ze werkzoekenden, die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een kans in hun bedrijf geven. “Dan nemen we het bedrijf onder de loep, niet alleen om te beoordelen welke kwalificaties worden gevraagd, maar ook
om te zien of het bedrijf misschien kansen laat liggen. Daarna stellen we een profiel samen, en bekijken we waaraan een kandidaat moet voldoen. Dan starten we met een wervings- en selectietraject uit de databases van onze collega’s van het UWV, de Sociale Dienst Oost Achterhoek en Laborijn. Daarvoor is het belangrijk dat we de individuele bedrijven en hun eigenaren kennen. Zo wordt het eenvoudiger een werkgever ervan te overtuigen dat we hem kunnen helpen, dat we met de juiste kandidaten in een goede constructie succes kunnen hebben. Dan snijdt het mes aan drie kanten, dan is de kandidaat blij, de werkgever tevreden en wij ook. Dan hebben we wellicht niet alleen een kandidaat geholpen, maar ook een ondernemer als ambassadeur voor ons gewonnen. Dat is geen verzinsel, dat maken we echt vaak mee. Het slot van het traject is het plaatsen van de kandidaat. Indien gewenst starten we dan ook met jobcoaching op de werkvloer.” Er zit volgens Leon Ten Have vaak een behoorlijke discrepantie tussen wat de werkgever vraagt en wat een kandidaat kan bieden. “Dan is het aan ons een traject te bedenken waardoor we dat gat kunnen dichten. Er is ook een categorie waarvoor de stap naar een betaalde baan te groot lijkt. Dan kan het toch zinvol zijn om te zoeken naar een antwoord op de vraag hoe het wél kan. Wat hebben we daarvoor nodig? We hebben al tientallen keren gezien dat kandidaten na die eerste stap bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen winnen en langzaam maar zeker toch op de plek komen die we voor hen in gedachte hebben. Overigens gebeurt het omgekeerde ook; we steken steeds meer tijd in het goed leren kennen van een werkzoekende. Wie ben je, wat kun je, wat wil je en bij welke werkgever kom je tot het beste resultaat? Dan benaderen we bedrijven proactief door een vrijblijvend aanbod te doen. Ik kan je garanderen dat zoiets veel voldoening geeft, voor de kandidaat, voor ons, maar zeker ook voor de werkgever en zijn bedrijf. Je geeft als ondernemer dan echt inhoud aan de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En elk succesje smaakt naar meer. Als een ondernemer eenmaal een positieve ervaring heeft opgedaan is de stap naar een volgende vacature kleiner. Dat werkt voor iedereen.”
MOGELIJKHEDEN
Er zijn verschillende mogelijkheden om kwetsbare groepen in dienst te nemen. “Dat kan bijvoorbeeld via een traineeship, een proefplaatsing of jobcoaching. Bedrijven kunnen kiezen voor individuele detachering of misschien zelfs groepsdetachering. “Onze dienstverlening is kosteloos, sterker nog, in veel gevallen kan de werkgever gebruikmaken van allerlei regelingen of subsidies. Ook dat regelen we.” Leon Ten Have wijst ook op de rol van het onderwijs. “De groep jongeren die zonder startkwalificaties het onderwijs verlaat wordt steeds groter. Dat is alarmerend. Hun motivatie om onderwijs te volgen is weg, maar ze willen wel werken. Via allerlei constructies kunnen wij ze dan – in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven – verder op weg helpen.” Leon Ten Have wijst ook op een nieuwe specialisatie: functiecreatie. “Dat doen we om werkgevers te helpen bij hun strategische personeelsplanning en de vergrijzing aan de bovenkant en ontgroening aan de onderkant het hoofd te bieden. Doel is om personeel efficiënter in te zetten en waar mogelijk goedkoper. Bedrijfsprocessen worden beter georganiseerd door de werkzaamheden opnieuw te verdelen. Dit gebeurt door werkprocessen te analyseren, relatief eenvoudige taken af te splitsen en deze taken samen te voegen tot nieuwe duurzame banen. Zo doet gekwalificeerd personeel waarvoor het is opgeleid en worden elementaire taken uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Er is sinds de invoering van de wet op 1 januari 2015 het nodige veranderd. “De kinderziektes zijn verdwenen, maar ook het aanbod is veranderd, de vijver met kandidaten droogt op. Er zijn nauwelijks nog mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt, die hebben inmiddels hun weg wel gevonden. Dat betekent dat onze inspanningen moeten toenemen om mensen naar werk toe te leiden. Van de andere kant merken we ook dat de onbekendheid met het fenomeen onder werkgevers langzaam minder wordt. Men staat er steeds meer voor open.”
NAOBERSCHAP
De kranten stonden de laatste maanden vol met negatieve verhalen over de Participatiewet. Toch is WSP Achterhoek een groot succes. Hoe verklaart Leon Ten Have dat? “Dan spelen meerdere factoren een rol. Het heeft te maken met vakmanschap binnen onze organisatie. Ons team van accountmanagers kent het regionale bedrijfsleven en is creatief in het zoeken naar potentiële matches. Dat is één. Twee is het zoeken naar mogelijkheden om het gat te dichten tussen wat een kandidaat kan en wat er wordt gevraagd. Dat is minstens zo belangrijk. Dat kunnen we niet alleen, we zijn altijd op zoek naar allianties, naar mogelijkheden om samen te werken met werkgevers en bijvoorbeeld onderwijs om zo gemakkelijker aan de vraag naar goede mensen te kunnen voldoen. Daar ligt ook voor werkgevers een belangrijke meerwaarde. En dan is er het naoberschap, ik denk echt dat het hier in de regio een grote rol speelt. Het gevoel dat je ook een verantwoordelijkheid hebt naar anderen en dat je helpt als het in je vermogen ligt. Ik denk dat regionale werkgevers daar in deze regio best ver in willen gaan. Dat wij hun inspanningen door allerlei regelingen en subsidiemogelijkheden wat kunnen verlichten helpt natuurlijk ook. Maar het begint toch gewoon met werkgevers die bereid zijn hun nek uit te steken en het een kans willen geven. Blijkbaar hebben we er daar genoeg van.”
www.wspachterhoek.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?