De Achterhoek staat voor grote uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Veel inwoners hebben behoefte aan vervoer naar station, school, werk, winkel, zorginstelling, ziekenhuis of gewoon naar gezelligheid: familie, vrienden, sportvereniging, club. Het OV biedt lang niet altijd een uitkomst.
Tekst: Susan Heimplaetzer
We zijn in gesprek met Jurgen Rutgers, procesbegeleider Fijnmazige Bereikbaarheid voor 8RHK ambassadeurs. "Natuurlijk zijn we vanuit de Thematafel Mobiliteit en Be-reikbaarheid al een stuk op weg om mogelijk te maken dat alle plekken in de Achterhoek bereikbaar zijn voor iedereen. Zeker voor kwetsbare ouderen is mobiliteit van invloed op de kwaliteit van leven. We willen er alles aan doen om 'vervoersarmoede', die kan leiden tot bijvoorbeeld eenzaamheid, te voorkomen. Onze droom is dat er uiterlijk in 2030 iedereen op elk moment vanaf iedere plek in de Achterhoek naar iedere gewenste bestemming in de Achterhoek kan reizen. In-clusief de Duitse grensregio's! Wij willen de eerste plattelandsregio zijn met volop slim, schoon en sociaal vervoer voor scholieren, studenten, werkenden, ouderen en toeristen, kortom echt voor iedereen. En dat gebeurt dan met behulp van een overkoepelende app en met energieneutraal, betaalbaar en betrouwbaar vervoer."
De techniek is er al
Een soort 'vervoerswalhalla'? Rutgers: "Met onze huidige technologische en ICT-oplossingen is zoiets nu al mogelijk. Maar er valt nog wel een slag te maken. Het moet op een slimme manier worden ingeregeld. En dat kost tijd en overleg tussen heel veel aanbie-ders en partijen. Omdat in de Achterhoek ondernemers, organisaties en overheden samenwerken met inwoners, kunnen we hier snelheid maken."
Achterhoek Challenge nummer 1
Mark Boumans, voorzitter 8RHK ambassadeurs, is in oktober 2019 een uitdaging aangegaan. Hij wil dat er binnen een half jaar honderd duurzame deelvoertuigen in de Achterhoek rijden. Boumans: "Wat is mooier dan zorgen dat we op een eigentijdse manier deelvervoer aanbieden dat ook nog eens duurzaam is? Met een herkenbaar, Achterhoeks uiterlijk en natuurlijk voor iedereen beschikbaar. Denk aan elektrische fietsen, brommers, scooters of auto's. Het wordt pas echt een succes als iedereen meedoet. We hebben de hele Achterhoek nodig!" Daarom daagt Mark Boumans bedrijven, scholen, gemeentes, zorginstellingen en eigenlijk iedere Achterhoeker uit om mee te doen en bij te dragen aan de uitdaging: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek.Mail ideeën en initiatieven naar info@8rhk.nl of bel met 06 2220 2780. De Challenge is te volgen via YouTube.
MaaS: Mobility as a service
Het concept MaaS werkt als een soort marktplaats voor mobiliteit. Reizigers kunnen via hun smartphone zelf de beste vervoersoplossing plannen, boeken en betalen; of het nu gaat om het delen van een rit, het gebruiken van een deelfiets of dorpsauto of een reis