Column Juust Advocaten: 'WAB' betekent het voor jouw onderneming?

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 6 2019


Marije Giezen, jurist Arbeidsrecht bij Juust Advocaten & Mediators

Per 1 januari 2020 is de veelbesproken Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking getreden. Het arbeidsrecht is ingrijpend gewijzigd. Dit brengt waarschijnlijk ook voor jouw bedrijf gevolgen met zich mee. Heb jij je personeelsbestand op orde? Weet jij wat je te doen staat in 2020? Juust Advocaten & Mediators maakt je graag een aantal wijzigingen inzichtelijk!


Ketenbepaling

Als werkgever kun je in een periode van 36 maanden (voorheen 24 maanden) aan een werknemer maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aanbieden met eventuele tussenpozen van ten hoogste 6 maanden. De vernieuwde ketenregeling is direct van kracht per 1 januari 2020.

Oproepovereenkomst

Het nul-urencontract, het min-max contract en de uitzendovereenkomst waarin de loondoorbetaling is uitgesloten, vallen onder de term 'oproepovereenkomst'. Je hebt de verplichting dat je minstens 4 dagen voor aanvang van de werkzaamheden de werknemer schriftelijk of elektronisch oproept (de termijn kan bij CAO worden verkort tot minstens 24 uur). Mocht je een kortere periode in acht nemen dan mag de werknemer weigeren om te komen werken. Uiteraard mag de werknemer ook gehoor geven aan de oproep. Mocht je de oproep intrekken binnen 4 dagen voor aanvang van de werkzaamheden, dan heeft de werknemer recht op loondoorbetaling.Door een oproeptermijn in acht te nemen van 4 dagen of korter, wordt de opzegtermijn voor de werknemer ook verkort naar 4 dagen of korter. Ook moet je dan de werknemer een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang als de oproepovereenkomst ten minste 12 maanden heeft geduurd. De uren moeten in dat geval ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de referteperiode (12 maanden). De duur of vorm van de lopende arbeidsovereenkomst wordt hierdoor niet aangepast. De werknemer mag het aanbod weigeren. Bij weigering geldt dat er na 12 maanden opnieuw een aanbod voor een vaste urenomvang moet worden gedaan. Ook deze regeling is direct van kracht per 1 januari 2020. Dit betekent dat je direct in actie moet komen en mogelijk in januari 2020 je werknemer(s) al een aanbod moet doen.

Let op: er geldt geen verplichting tot verlenging van de arbeidsovereenkomst. Ook na 12 maan-den kun je ervoor kiezen om van verlenging af te zien.

Transitievergoeding

Per 1 januari 2020 heeft de werknemer recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag van zijn dienstverband. De opbouw is 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar. De opbouw geldt ook voor de arbeidsovereenkomst die langer duurt dan 10 jaar en ook voor de 50-plusser.

Compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid (1 april 2020)

Mogelijk krijg je een eerder uitbetaalde transitievergoeding gecompenseerd! Als je vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding hebt betaald na langdurige arbeidsongeschiktheid, dan kun je een aanvraag indienen bij het UWV om deze vergoeding gecompenseerd te krijgen. Let op bij slapende dienstverbanden: de compensatie dekt niet de duur van een (langer) slapend dienstverband maar je krijgt alleen de 104 weken ziekteperiode gecompenseerd.

Zorg dat je alle benodigde stukken ordent, waardoor je aanvraag soepel verloopt. Juust Advocaten & Mediators helpt je er graag bij!

www.juustadvocaten.nl

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media