Jan Schut (56 jaar) is sinds een half jaar medeaandeelhouder en directeur bij KroeseWevers Subsidieadviseurs BV. Subsidieadvies klinkt interessant, maar het merendeel van de ondernemers heeft geen idee waar het over gaat, wie ervoor in aanmerking komt en vanuit welke kanalen het wordt verstrekt.
Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman
"Dat betekent dat er door die onwetendheid veel potentiële subsidies op de plank blijven liggen. Dat betekent ook dat er een groot groeipotentieel zit in ons werk. Op dit moment stuur ik tien teamleden aan, allemaal hbo- of wo-niveau met veel ervaring in subsidies. Dat zullen er over een jaar tussen vijftien en twintig zijn. Over dat soort groei spreken we."
Jan Schut maakt regelmatig de bandbreedte en de impact van subsidies op een zeer verhelderende manier duidelijk. "Doe je ogen dicht en stel je voor dat je een supermarkt betreedt. De gevel is van isolerend glas (subsidie), je loopt binnen onder een warmtescherm door (subsidie), de koelingen voor groenten zijn modern (subsidie), je supermarkt zamelt ook blik in (subsidie), er hangt ledverlichting (subsidie) en zo kan ik nog wel even doorgaan. De meeste bedrijven hebben er geen idee van hoeveel subsidiemogelijkheden er zijn. Elke innovatie in product of proces, elke energiebesparende maatregel, bijdrage aan een circulaire economie, vooruitgang in personeelsbeleid of bijvoorbeeld verlaging van CO2-uitstoot biedt een kans op subsidie. Op dit moment zijn, in een poging om maakindustrie vanuit lagelonenlanden terug te laten keren naar Nederland, ook technische innovaties op dit terrein zeer succesvol. Wie keert die gelden dan uit? Daarvoor zijn er vijf kanalen: gemeenten, provincies, nationale overheden, de EU en ten slotte zijn er speciale fondsen. In totaal zijn er zo'n 1.500 verschillende regelingen."
Veel ervaring
Jan Schut deed de Hogere Landbouwschool in Deventer. "Dat is een zeer brede opleiding, van werktuigbouwkunde en bouwkun-de, processen rond voedsel verbouwen en -verwerking tot dierhouderij en energiegebruik. Daarna ging ik aan de slag bij een accoun-tantsorganisatie met van oudsher een sterke agrarische tak en daar was dus veel kennis rond subsidies aanwezig. Ik stapte over naar een ander accountantskantoor waar ik landelijk verantwoordelijk werd voor het subsidieverhaal. Vervolgens ging ik werken voor Aan de Stegge Bouw en Werktuigenbouw te Goor. Dit bedrijf houdt zich bezig met (binnenstedelijke) projectontwikkeling en ook daar leerde ik veel over subsidiemogelijkheden. In 2010 sloeg de vastgoedcrisis toe, ik had inmiddels veel ervaring in de verschillende branches en ik startte mijn eigen bedrijf Subvast. Dat ging goed, ik werkte bijvoorbeeld in opdracht van vier universiteiten, ook internationaal, voor het verkrijgen van subsidies voor allerlei projecten. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van circulair vervaardigde kozijnen van inlands hout. De zaken gingen goed, ik had mijn eigen BV, maar ik liep tegen mijn grenzen aan. Er kon gewoon niet meer werk bij. Toen kwam KroeseWevers met de vraag of ik leiding wilde geven aan hun afdeling subsidieadviseurs. Precies op het juis-te moment en met een interessante propositie. Ik werd directeur en medeaandeelhouder en ik krijg de vrije hand om deze afdeling snel uit te bouwen. Daar zijn we druk mee bezig."
Het traject
De agrarische sector mag dan de wegen naar de subsidieverstrekkers goed kennen, voor het mkb geldt dat in veel mindere mate. "Daar ligt nog een hele wereld voor ons open." KroeseWevers werkt bij een subsidieaanvraag met een structureel overlegschema. Dat start met een kennismaking met de ondernemer en zijn bedrijf. Hoe zit het bedrijf in elkaar, wat zijn de plannen voor de toekomst en zijn er reële subsidiemogelijkheden. "Daarna maken we een subsidiescan, waarin we zoeken naar aanknopingspunten in regionale, nationale en internationale subsidieregelingen en gaan we in gesprek met de subsidieverstrekker. Zijn we daar doorheen, dan dienen we de subsidieaanvraag in, wij monitoren het gehele proces en wij bereiden de aanvrager voor op het administratieve traject dat bij toekenning zal volgen. Wordt de subsidie toegekend, dan blijven we het traject met voortgangrapportages en het eindrapport volgen. Alles start met een telefoontje of beter nog, met een opmerking van een van onze adviseurs dat we serieus naar de mogelijkheden voor zijn of haar klant moeten kijken. We maken momenteel rondjes langs al onze vestigingen om adviseurs en accountants er op te wijzen dat als een cliënt praat over innovaties of investeringen, het zinvol is om de ondernemer ook even bij ons langs te sturen. Dat besef dringt inmiddels wel door." Niet alleen de markt voor subsidies is in beweging, Jan Schut ziet dagelijks nog iets opmerkelijks gebeuren: "Het belang van netwerken groeit hard, omdat innoverende bedrijven andere innoverende bedrijven opzoeken om samen projecten te versnellen. Dat werkt. De tijd dat een Willie Wortel op een zolderkamertje het hele innovatietraject in zijn eentje wilde doorlopen is voorbij. De Willie Wortels zijn er nog wel, maar ze begrijpen dat door samenwerking te zoeken ze veel sneller bij een eindstreep komen. Dat geldt niet alleen voor Willie Wortels maar ook voor kleine en grote mkb-bedrijven."
Snelle groei
De subsidie-afdeling van KroeseWevers groeit hard. "Daar hebben we goede mensen voor nodig, technisch opgeleide hbo'ers of wo'ers bestuurs- of bedrijfskunde, de specialistische vervolgopleiding krijgen ze hier. Ze komen hier in de meest fantastische werkomgeving terecht, met interessante en uitdagende projecten. We zitten overal. In Australië doen we bijvoorbeeld een project met turbines die zorgen voor energiewinning rond mijnbouw, maar de meeste klanten zitten dichterbij", lacht Jan Schut. Projecten starten eigenlijk altijd volgens een vast patroon. "Een mogelijke lead, dan begint het met het winnen van vertrouwen, liefst van de visionaire directeur of ondernemer, van zijn innovatieman en van het hoofd financiën. Heb je dat voor elkaar, dan kan het snel gaan. Dan zien ze hoeveel ervaring wij hebben en dat we geen wollige verhalen vertellen, maar meteen met reële voorstellen komen. Omdat we met een dubbele dossieropbouw werken (twee personen op elk dossier) heeft de ondernemer altijd een aanspreekpunt. Daarnaast willen we onze netwerken vergroten, bijvoorbeeld ook samenwerking zoeken met onderwijs en bestuurders."
De agenda van Jan Schut puilt uit. Toch maakt hij ook tijd vrij voor allerlei maatschappelijke projecten. "We hebben acht jaar geleden een zieltogende voetbalvereniging in mijn woonplaats Goor weer nieuw leven ingeblazen. Toen dat lukte hebben we rond de voetbalvereniging een wijkvoorziening opgezet, vervolgens zijn we een project gestart om de eenzaamheid van zo'n 600 wijkbewoners te verlichten door maaltijden in onze kantine aan te bieden. Nu verzorgen we ook alle gymlessen voor lagere scholen in de buurt. We hebben het naoberschap in de wijk teruggebracht, een sociaal project gerealiseerd door te netwerken, subsidies los te peuteren en met behulp van heel veel vrijwilligers. Dat vind ik ook leuk om te doen.”
www.kroesewevers.nl