Toch bijtelling auto van de zaak door een paar ritjes naar de golfbaan!
De bijtelling voor een auto van de zaak is tegenwoordig een ‘hot item’ bij de belastingdienst. Recentelijk heeft Rechtbank Arnhem een uitspraak gedaan die erg ongunstig uitpakt voor u als ondernemer, directeur-grootaandeelhouder of werknemer. Hoe werkt dit in de praktijk?
Uitspraak Rechtbank Arnhem
In deze situatie hield de ondernemer een kilometeradministratie bij voor zijn auto van de zaak, waaruit bleek dat hij niet meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé reed, zodat hij geen bijtelling voor de auto kreeg. Bij controle van de kilometeradministratie door de belastingdienst, werd geconstateerd dat er ritten waren gemaakt met de auto naar de golfclub, waarvan de ondernemer sponsor was. U voelt al aankomen dat de ondernemer deze kilometers als zakelijke kilometers had aangemerkt en de belastingdienst een andere mening was toegedaan.
Ondanks dat de ondernemer kon aantonen dat hij netwerkactiviteiten verrichtte op de golfbaan, besliste de rechter dat de ritten een gemengd karakter hadden (zakelijk en privé). De rechtbank neemt daarbij in aanmerking dat het spelen van golf in het algemeen tot de privésfeer behoort en acht het aannemelijk dat dergelijke ritten in dezelfde mate worden gemaakt door iemand die zich, wat vermogen en gezin betreft, in dezelfde omstandigheden bevindt als deze ondernemer, maar die niet dezelfde dienstbetrekking heeft verricht.
Gevolgen voor de praktijk
Bovenstaande uitspraak roept direct vragen op ten aanzien van (andere) (netwerk)bijeenkomsten, sponsorverplichtingen bij voetbalclubs, netwerkborrels met een activiteit, enzovoorts. Het zou heel goed kunnen dat dergelijke ritten op basis van deze uitspraak door de belastingdienst nu ook als privéritten zullen worden aangemerkt, waardoor de grens van 500 kilometer zou kunnen worden overschreden.
Wat kunt u doen?
Om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die u op voorhand kunt treffen. Zorg er in ieder geval voor dat er wat ruimte in uw kilometeradministratie zit. Als op basis van uw
kilometeradministratie al blijkt dat er 495 kilometer privé is gereden, is het voor de belastingdienst makkelijk ‘scoren’. Verder kunt u ritten met een gemengd karakter vooraf afstemmen met de belastingdienst. Let hierbij op dat een afspraak die in het verleden is gemaakt, niet meer onverkort geldt na deze uitspraak van de rechtbank!
U kunt natuurlijk ook voorlopig niets doen en afwachten of de lijn die is uitgezet in deze uitspraak, ook zal worden doorgezet. Het is alleen zeer vervelend als u achteraf geconfronteerd wordt met een naheffing, die bij een auto van € 50.000, al gauw € 6.500 per jaar bedraagt, nog los van de boete van 100 % die er vaak nog bijkomt.
Indien blijkt dat u door deze uitspraak boven de 500 kilometer privé uit komt, kan het lonend zijn om de auto naar privé over te dragen. In de praktijk is gebleken dat dit al voordeliger kan zijn indien de auto ouder dan 2,5 à 3 jaar is.
Al met al loopt u hier mogelijk toch een fors financieel risico. Mijn advies is om in overleg met uw fiscaal adviseur de beste en ook meest tactische route uit te stippelen.
Uiteraard kunt u ook onze werkgeversadviesdesk benaderen voor extra informatie, bereikbaar onder nummer 0545-463 626 of per mail e.schurink@bonsenreuling.nl.
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2011
Fiscale column
Mr E. Schurink is senior belastingadviseur bij Bonsenreuling accountants- en
belastingadviseurs met vestigingen in Lichtenvoorde, Eibergen en Deventer