BUSINESS FLITSEN
Europese ondernemers kopen
meer bedrijfswagens
De verkoop van bestelauto’s, bussen, bedrijfswagens en vrachtwagens in Europa is in de maand september met 4,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van branchevereniging ACEA. Sinds de start van het jaar werden er 175.210 voertuigen verkocht, een stijging van 11,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Alle belangrijke markten leverden een bijdrage aan de groei, op Spanje na. Daar daalde de verkoop van bedrijfswagens met 5,3 procent. De kleinere Zuid-Europese landen Griekenland en Portugal vielen op met dalingen van 45,5 procent en 23,4 procent. Vooral de verkopen in Duitsland (plus 21,2 procent) en het Verenigd Koninkrijk (plus 18,6 procent) zaten flink in de lift. In Nederland steeg de verkoop vorige maand met bijna 20 procent over de eerste 9 maanden van het jaar.
Achterhoek presenteert agenda
De Achterhoek heeft begin vorige maand in Brussel haar Agenda 2020 gepresenteerd aan tal van Nederlandse en buitenlands regio’s. De regio laat daarmee laten zien hoe zij de toekomst wil vormgeven nu ze moet anticiperen op bevolkingskrimp en de economische recessie moet opvangen. Achterhoekse bestuurders spraken met Europarlementariërs en dienden een motie in om het vergisten van biomassa rendabel te maken. Daarnaast konden Achterhoekse bestuurders en ondernemers uitgebreid netwerken: hét middel om samen meer kans te maken op subsidies.
Natuurlijk, er liggen miljoenen te wachten voor Europese regio’s. Om die te krijgen moeten ze zich goed verdiepen in de regels en de criteria daarvoor, maar vooral ook samen optrekken en een gedegen lobby optuigen. Toch is het niet zo dat de Achterhoek (samen met de partners van het project Going Local, de Regio Algarve en Kreis Borken) alleen maar haar handje komt ophouden in Brussel. “Nee, we komen ook om te laten zien dat wij in een dynamisch proces een strategische agenda ontwikkelen die bedoeld is voor de burgers. ZÃj moeten hier nu en straks goed kunnen wonen en werken en over goede zorg en onderwijs en andere voorzieningen beschikken, ongeacht hun leeftijd. En dan zie ik dat de doelen van Europa heel dicht bij die van Europese regio’s en dus ook bij die van de Achterhoek staan. Niet Brussel of Den Haag, maar de burgers staan voorop bij Europa†zegt Herman Kaiser, voorzitter van de acht samenwerkende gemeenten.
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2011
’Nederland belastingparadijs multinationals’
Nederland is een belastingparadijs voor multinationals. De honderd grootste bedrijven op de beurs in Londen hebben samen 8492 vennootschappen en joint-ventures, waarvan 1330 in Nederland. Alleen in de Amerikaanse staat Delaware zijn er meer. Nederland heeft een gunstig belastingklimaat voor de multinationals. Volgens hulporganisatie Actionaid wordt Nederland gebruikt als tussenstation waar vanuit bedrijven geld zonder veel problemen kunnen doorsluizen naar echte belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Er is overigens geen sprake van belastingontduiking, maar van belastingontwijking. Via ingewikkelde legale constructies stallen de multinationals, maar ook grote popbands zoals U2, hun geld in Nederland.