Ben Smeenk
Directeur, Rabobank Graafschap-Midden
Eens; maar met nuancering.
Bij Rabobank Graafschap-Midden werken een kleine tweehonderd medewerkers. Hiervan is 59% vrouw en 41% man. In zoverre zou je kunnen zeggen dat we een redelijke evenwichtige verhouding hebben, waarbij de meter enigszins doorslaat naar vrouw. Als je echter wat dieper binnen onze organisatie kijkt, vind je deze verdeling niet terug binnen de diverse afdelingen. We hebben zelfs afdelingen waar het aantal vrouwen meer is dan 80%.
Met name op de wat zwaardere adviesfuncties en leidinggevende functies zijn de mannen sterk in de meerderheid. Een echt beleid hadden we hier niet op. Er werd namelijk geselecteerd op ‘de beste kandidaat’. Toch hebben we onlangs besloten om op dit gebied beleid te maken en meer sturing te gaan geven. Op de afdelingen waar relatief veel vrouwen zitten, willen we graag meer naar een gebalanceerde mix. Op de zwaardere adviesfuncties en bij leidinggevenden willen we graag wat meer vrouwelijk gehalte.
Hoe gaan we dit doen? Door in de POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) daar wat explicieter bij stil te staan, maar ook bij werving ‘door een andere bril te kijken’. Bij ons is de overtuiging indien je aan het stuur draait (en dat bewaakt), de richting ook daadwerkelijk verandert.
De Stelling
‘In het kader van MVO letten wij op de man-vrouw verhouding als we nieuwe mensen aannemen’
de stelling
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2011
Marco Bos
Kantoormanager, Boschland Accountants.
Volgens WikipediA: MVO is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de triple-P-benadering. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het om het vinden van een balans tussen people, planet en profit. Vaak blijkt dat deze balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving.
Na het lezen van de definitie is het antwoord angstaanjagend simpel: neen, Boschland houdt daar geen rekening mee omdat zij al aan MVO doet. Boschland onderneemt maatschappelijk verantwoord. Alles wordt ingescand waardoor Boschland jaarlijks een regenwoud aan papier bespaart. Boschland hanteert fatsoenlijke tarieven omdat de directie van mening is dat de ondernemer het zwaar genoeg heeft. Boschland probeert te ontzorgen en daartoe zet zij haar professionals in. Deze professionals kunnen elke huidskleur, geaardheid dan wel sexe hebben, als maar het niveau wordt geleverd waarvoor Boschland staat. Dat is MVO van de hoogste orde en dus: Boschland is een maatschappelijk verantwoordelijke onderneming die graag professionals aan haar wenst te verbinden in welke vorm dan ook.
Sanne van Bergen
JPR Advocaten
Bedrijven met een juiste genderbalans zijn vaak innovatiever, creatiever, kennen een betere samenwerking en spreken een bredere groep klanten aan. De juiste mix van masculiene (mannelijke) en feminiene (vrouwelijke) eigenschappen maakt een bedrijf succesvoller.
Binnen het MKB wordt 16% van de seniormanagementfuncties door vrouwen ingevuld. Dit is vreemd, nu onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met feminiene eigenschappen (dit zijn vaak vrouwen) veelal beter leiding geven dan mensen met masculiene eigenschappen. Natuurlijk houden in ons land vrouwen zich (nog) meer met de zorgtaak bezig. Maar daarnaast speelt een onbedoelde genderdiscriminatie. ‘Leiders’ zoeken als (mede-)leider dikwijls iemand die op hem/haar lijkt, de huidige leiders zijn mannen, dus …..
Een ander groot probleem zit in de bewezen typische vrouwelijke eigenschap dat vrouwen veelal te bescheiden zijn. Een praktijkvoorbeeld: bij een verpleegafdeling kwam de vacature vrij voor leidinggevende. Op de afdeling werkte 50 ervaren vrouwen en 1 man met beperkte ervaring. De dames vonden dat zij niet over de juiste kwaliteiten beschikten en de man gaf aan dat hij de uitdaging wel aandurfde.
Mijn advies: een juiste genderdiversiteit maakt je bedrijf sterker. Weet hierbij dat vrouwen veelal bescheidener zijn dan mannen die al snel op de eigen borst beginnen te roffelen.
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2011