Toen in 2015 de Wet werk en zekerheid (WWZ) inging, beoogde het kabinet de rechtspositie van werknemers zonder vast contract vaster te maken, en vaste contracten minder vast. Ook het ontslagrecht werd aanzienlijk gewijzigd. De praktijk bleek weerbarstiger. Op 1 januari 2020 gaat daarom de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in. Mr. Rhody Brugge van Geurink & Partners gaat in dit artikel in op drie opvallende wijzingen die voor u als ondernemer relevant worden.
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Ketenregeling
Veel werknemers kregen door de regels in de WWZ na twee jaar geen vast contract, maar bleken juist een jaar eerder zonder werk te komen dan voor de WWZ. Daarom gaat de ketenregeling in de WAB weer naar drie jaar. Vanaf 1 januari 2020 mogen, dus zoals v??r de WWZ, weer drie tijdelijke contracten binnen drie jaar worden gesloten, voordat een nieuw vierde tijdelijk contract van rechtswege een vast contract wordt of na drie jaar een vast contract ontstaat.
Transitievergoeding
Nu bestaat eerst aanspraak op de transitievergoeding wanneer een dienstverband ten minste twee jaar heeft geduurd. Omdat veel contracten door de oude ketenregeling binnen twee jaar eindigden, hoefde ook geen transitievergoeding te worden betaald. Onder de WAB ontstaat vanaf de eerste dag van het dienstverband recht op een transitievergoeding wanneer een werknemer niet zelf opzegt. Wanneer bijvoorbeeld een contract van zes maanden in 2020 eindigt, is de transitievergoeding verschuldigd. Daar staat tegenover dat de hoogte van de transitiever-goeding wordt verlaagd. Door de WAB geldt altijd een derde van het maandsalaris per gewerkt jaar. Daarmee wordt de vergoeding bij be?indiging van lange dienstverbanden goedkoper. De hoogte van de transitievergoeding zal met ingang van 2020 per dag dat het dienstverband heeft geduurd worden berekend. Beoogd wordt dat het voorkomen van het betalen van transitievergoedingen geen reden meer kan zijn om met tijdelijke contracten te werken.
Ontslagrecht
Op dit moment kan de rechter alleen een arbeids-overeenkomst ontbinden als voldaan is aan alle vereisten van de voorgehouden ontslaggrond. Soms is bijvoorbeeld sprake van zowel een verstoorde arbeidsverhouding als disfunctioneren die samen oplevert dat van de werkgever niet kan worden gevergd het dienstverband te laten voortduren, maar is voor beide gronden het dossier ontoereikend. Met de WAB komt het kabinet tegemoet aan de wens van werkgevers tot versoepeling door een cumulatie van ontslaggronden in te voeren. Daar staat wel tegen-over dat wanneer deze cumulatiegrond wordt toege-wezen, de rechter een extra vergoeding bovenop de transitievergoeding van maximaal de helft daarvan kan toekennen. Voor werkgevers zal het door de WAB dus makkelijker worden om een ontbinding te krijgen. Daar staan wel weer hogere kosten tegen-over, om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen. Of de hervormingen in de WAB hiertoe zal leiden, dat moet de toekomst uitwijzen.
Voor vragen kunt u contact opnemen met mr. Rhody Brugge van Geurink & Partners. Tel: 0314-328040 / brugge@geurinkenpartners.nl.