Big data; toverwoord van de afgelopen jaren. Organisaties verzamelen meer en meer data en veel mensen krijgen daarvan Euro-tekens in de ogen. Toch betekent het verzamelen van veel data niet automatisch een hogere omzet of winstmarge. Net als zovele andere hypes zitten er flink wat adders onder het gras.
De eerste hindernis is de rechtmatigheid van de dataverzameling. Zeker met de Algemene Verordening Gegevensbescherming mag een organisatie niet zomaar data over personen verzamelen en vast-leggen. Daar moeten organisaties niet alleen rekening mee houden, maar naar handelen.
Aansluitend is er de vraag waar organisaties die data opslaan. Doet u dat als bedrijf allemaal zelf, op eigen locatie? Dan is de aansluitende vraag hoe u daar zelf slimme dingen mee kunt doen. Hoeveel tijd, uren en technische oplossingen van derden heeft u nodig om van al die data bruikbare, commercieel nuttige informatie te maken?
Een cloudoplossing lijkt dan slimmer. Daar kunt u, bijvoorbeeld, met een muisklik kunstmatige intelligentie oplossingen op die data loslaten. Maar dan waar staat die data? Mag het van wetgeving of uw eigen ISO-normering daar wel staan? En wie kunnen er allemaal bij die data en welke garantie geeft de cloudprovider aan u dat die data niet ook voor andere organisaties wordt ingezet?
Dit zijn slechts een paar zaken om rekening mee te houden, er zijn er vele meer. Reden genoeg om als organisatie eerst een strategie voor big data te ontwikkelen, met scenario's, toepassingen, gebruik en voordeel. Eigenlijk net als bij alle andere grote ontwikkelingen, binnen en buiten de technologie.
Peter van Uden
Quexcel, The Power of Knowledge
www.quexcel.nl