Werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt wil niet zeggen dat het resultaat ook een afstand heeft tot het beoogde rendement. Integendeel, zo ondervond men bij Kramp. Toen de groothandel in Varsseveld een beroep deed op het WSPA slaagde deze dienstverlener erin een kernelement van het logistiek proces aanmerkelijk efficiënter in te richten. Dit eerste succes werd de opstap naar een steeds inniger samenwerking.
Tekst: Jeroen Kuypers Fotografie: Marcel Krijgsman
Kramp – achter deze eenvoudige naam gaat de grootste specialist in onderdelen en accessoires voor de agrarische industrie van Europa schuil, met een online assortiment ruim vijfhonderdduizend artikelen en een omzet van bijna een miljard euro. In totaal stelt het bedrijf zo’n drieduizend mensen te werk. In Varsseveld, waar de hoofdzetel staat, alleen al een duizendtal. Ruim honderd van hen zijn actief in de ICT – wat van Kramp en passant één van de grotere ICT-werkgevers van de Achterhoek maakt –, zo’n honderd in de werkplaats, maar ook vier- tot vijfhonderd in de logistiek. Dagelijks rijden vrachtwagens af en aan om de rode bakken waarin de artikelen verzonden worden te laden en te lossen. “Die rode bakken zijn ons handelsmerk geworden”, zegt logistiek manager Frank Dijkstra. “Ze vormen ook een duurzaam verpakkingsmiddel: schoon, herbruikbaar en niet te vergeten beschermend. Zet kartonnen dozen vijf minuten buiten voor de poort als het regent en het wordt een natte bende.”

INZICHTELIJK MAKEN
Op jaarbasis verstuurd Kramp vanuit Varsseveld zo’n 1,5 miljoen rode bakken. Tot eind 2013 werden er verschillende externe bedrijven ingeschakeld om ze na terugname bij de klant te ontdoen van stickers, te repareren en te reinigen. Maar hoe efficiënt was die operatie? Hoe lang waren de bakken onderweg? Wat waren de kosten per bak? “Dat was eigenlijk niet goed inzichtelijk”, zegt Frank Dijkstra. “We zijn toen gaan bekijken of het mogelijk was dat proces van schoonmaken en klaarmaken voor hergebruik intern te laten plaatsvinden. Dit onderzoek hebben we uitgevoerd samen met de Sociale Werkvoorziening, één van de voorlopers van wat enkele jaren later het WerkgeversServicepunt Achterhoek zou worden. We waren kritisch: ik zei accountmanager Sjoerd Westra dat ik niet vroeg om zoveel mensen voor zoveel uren, maar om een volledig ingericht proces. Dat wil zeggen compleet met wekelijkse KPI-rapportages, zodat de exacte kostprijs per rode bak eindelijk helder werd. Voor minder gingen we niet bij Kramp.”
KOSTEN ÉN SNELHEID
En dat is precies wat het WSPA leverde. “Wij waren gewend aan ‘uurtje factuurtje’,” geeft Sjoerd Westra toe. “Het was voor ons een hele organisatorische uitdaging, maar we hebben ze met succes aangenomen. Er is een pilot geweest en toen die het gewenste resultaat opleverde is er direct uitgebreid.” Dat klinkt eenvoudiger dan het was, want Kramp eiste niet alleen efficiency op het gebied van de kosten maar ook op dat van de snelheid. “Onze klanten beloven we elke dag weer: ‘Vóór half zeven ’s avonds besteld, betekent vóór acht uur de volgende morgen geleverd’,” zegt Frank Dijkstra. “De retour gekomen rode bakken, waarin de klantorders worden verstuurd, moeten dus in een stevig tempo van oude adresstickers worden ontdaan, gereinigd en eventueel gerepareerd. Deze worden vervolgens terug aan het logistieke proces geleverd. Er moet bovendien altijd voldoende voorraad zijn. Het mag niet gebeuren dat er te weinig rode bakken beschikbaar zijn. Voor dat herbruikbaar maken werken we sindsdien met ongeveer dertig werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, die door het WSPA bij ons zijn gedetacheerd.”

VERDERGAANDE SAMENWERKING
Dit onderdeel van het logistiek proces is nu vijf jaar de verantwoordelijkheid van de werknemers die het WSPA levert. De tevredenheid bij dit partnerschap deed Frank Dijkstra en zijn collega’s besluiten om de samenwerking met het WSPA verder uit te breiden, wat resulteerde in onder andere een uitbreiding van de corveedienst. Samen met het WSPA werden werkplekken aangeduid die in aanmerking zouden kunnen komen. Het WSPA nam hierin het initiatief. “In totaal zijn er bij Kramp nu dagelijks zo’n zestig mensen van het WSPA werkzaam”, stelt Frank Dijkstra. “Dat is een veelvoud van de tien die we tot eind 2013 hadden rondlopen.” Die veelheid is ook te danken aan het feit dat het WSPA sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 veel meer werkzoekenden kan bemiddelen dan alleen de traditionele doelgroepen uit de vroegere Sociale Werkvoorziening. “Oudere werknemers bijvoorbeeld die werkzaam waren in de banksector en daar tijdens de crisis en door de digitalisering boventallig werden”, aldus Sjoerd Westra. “Voor deze groep vijftigers is het zeer moeilijk geweest weer werk te vinden, zodat sommigen in de Bijstand beland zijn. Kramp heeft een prachtig aanbod gedaan: werkzekerheid van een heel jaar voor onze kandidaten. Zo hebben we een aantal mensen kunnen voorstellen en hier in dienst gebracht. Ze hebben zich ontwikkeld tot uitstekende logistiek medewerkers, die geheel zelfstandig hun werk kunnen doen. Misschien klinkt dat vreemd: van de bank naar het magazijn, van das en pak naar de overall, maar in wezen verzorgden deze medewerkers destijds de logistiek van het geld en nu die van producten voor de agrarische sector. Het verschil is niet zó groot. De tevredenheid van deze medewerkers en hun werkgevers is echter des te groter.” Bij dit laatste traject is overigens ook Randstad Participatie nauw betrokken, waarbij iedere partij zijn eigen rol heeft binnen de samenwerking.
VAN AANPAKKEN WETEN
Kramp is een sociaal voelend bedrijf maar toch is dat niet de hoofdreden dat Dijkstra graag een beroep doet op het WSPA. “Onze belangrijkste taak is die duizenden producten zo snel en goed mogelijk bij de klant te krijgen, elke dag weer. Dat is waar onze focus ligt. Daar hebben we mensen bij nodig die van aanpakken weten. De ervaring met de rode bakken heeft ons geleerd dat werknemers met een zogeheten afstand tot de arbeidsmarkt hard kunnen werken. En eigenlijk is dat niet meer dan logisch. Deze mensen willen graag terug in het arbeidsproces en zijn extra gemotiveerd. De arbeidsmarkt is krap, ons personeelsbestand vergrijst en onze omzet groeit. Eén methode om die bottleneck te voorkomen is investeren in automatisering. Dat doen we volop, maar ook dan hebben we extra mensen nodig. Het WSPA is bij die constante zoektocht een betrouwbare leverancier van goede werknemers gebleken.”
www.wspachterhoek.nl
www.uniekeachterhoekers.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?