Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 6 2018

Nog meer beschutte plekken bij bedrijf in Neede

Lijstenmakerij Martin in Neede staat aan de vooravond van een nieuw avontuur. De bevlogen sociaal ondernemer Martin Morsink heeft nu 35 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Straks is er ruimte voor 80 werkplekken. Gerbert Wegdam wordt zijn compagnon bij een nieuwe BV in oprichting.

Tekst: Edwin Rensen Fotografie Marcel Krijgsman

Vorig jaar rond deze tijd deed Martin Morsink in deze uitgave uit de doeken hoe hij zijn lijstenmakerij runt en wat het belang is van een beschermde werkplek. En Morsink biedt zulke plekken waar kwetsbare werknemers zich veilig voelen en vertrouwen krijgen van hun leidinggevenden en collega’s. In 2010 nam hij het bedrijf over van zijn toenmalige werkgever en al snel besloot Morsink het sociale gedeelte van de onderneming groot te maken. Sociaal ondernemers stellen de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop en dat is bij Morsink zeker ook het geval. In 2018 heeft hij niet stilgezeten en zijn op vele vlakken grote stappen gezet. Samen met Gerbert Wegdam legt hij tegenover Oost-Gelderland Business uit welke groeiplannen er in het verschiet liggen, hoe de twee nieuwe compagnons elkaar aanvullen en dat zijn bedrijf een BV wordt. Morsink benadrukt dat het niet alléén om sociaal ondernemen gaat, maar dat hij ook gewoon een commercieel bedrijf runt, waar hard gewerkt wordt om de klanten goed en tijdig te kunnen bedienen.

MEER BEGELEIDING
Samen met zorginstelling Zozijn en de gemeente Berkelland heeft Morsink zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hij biedt zowel plekken voor dagbesteding, stages, werkervaringsplaatsen als reïntegratie-trajecten. De vijf deelnemende gemeenten (Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk, Aalten en Haaksbergen) besloten in 2016 de sociale werkvoorziening Hameland op te heffen. Als gevolg daarvan werd deze organisatie in fasen geheel ontmanteld. Gemeente Berkelland was daardoor op zoek naar andere en nieuwe mogelijkheden om voor inwoners met beperkingen dichtbij huis een werkplek te organiseren. En kwam zo in contact met Lijstenmakerij Martin. Het zogeheten beschutte werk in Neede is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Bij Morsink krijgen ze meer begeleiding dan van een reguliere werkgever is te verwachten.



MEER WERKZAAMHEDEN
Het aantal mensen, voornamelijk jongvolwassenen, dat er werkzaam is zal naar verwachting verder groeien. Het Duitse bedrijf HSL Verpackungen, waar Morsinks compagnon Gerbert Wegdam in dienst is, heeft namelijk besloten te participeren. En dat leidt tot een flinke toename van werk en dus zijn er arbeidskrachten nodig. Needenaar Wegdam kende de lijstenmakerij, vond het een mooi bedrijf en stapte naar zijn directeur die enthousiast raakte. Het leidt er toe dat een BV van de grond komt die veel meer werkzaamheden naar zich toetrekt. Door de samenwerking met HSL komt het vervaardigen van cadeau/verzendverpakkingen van karton erbij én wordt een productie-afdeling opgezet voor het maken van bio-afbreekbare folies. Ook wordt een kartonnagelijn opgezet. De samenwerking wordt straks goed zichtbaar in een compleet vernieuwde productiehal die wordt gerealiseerd, met een oppervlakte van 1.800 vierkante meter in plaats van de 1.100 vierkante meter nu. Het bedrijf, waarvan de nieuwe naam nog niet bekend is, telt straks 80 werkplekken vertelt het duo enthousiast, terwijl ze de architectonische tekeningen laten zien. De nieuwe tak van het bedrijf zal naar verwachting 50 procent van de omzet genereren en de andere 50 procent komt uit het vervaardigen van een breed assortiment aan wissellijsten, het leveren van diverse glassoorten om kunstwerken de juiste bescherming en helderheid te geven en het maken van ophangsystemen, evenals schildersdoeken van katoen en linnen. De lijsten die bij Lijstenmakerij Martin in Neede worden gemaakt, gaan door heel Europa.

STRUCTUUR
Met de komst van Wegdam, die jarenlange ervaring heeft in het bedrijfsleven, komt er ook wat meer structuur in het groeiende bedrijf en zal in sommige situaties iets meer gevraagd worden van de werknemers. Ieder mens heeft zijn eigen talenten. Werken met deze doelgroep moet niet alleen inhouden dat hen de hele dag gevraagd wordt of ze goed in hun vel zitten. Wanneer ze op een goede manier gestimuleerd worden, zijn ze aan het eind van de dag nog trotser en meer voldaan en daarmee help je ze dus ook.”

VIERJAARGETIJDENPLAN
Martin Morsink beaamt de zienswijze van Wegdam, maar geeft toe dat dat voor hemzelf niet de eerste natuur is. “Daarom vullen Gerbert en ik elkaar goed aan. Ik kom van oorsprong uit het sociale werkveld en heb de opleiding tot groepsleider afgerond. Onze verschillende achtergronden komen hier op de werkvloer samen en we leren van elkaar.” Morsink heeft de afgelopen jaren ontdekt dat iedere werknemer en werkneemster, zonder uitzondering, zijn of haar eigen talent heeft en dat dat wat later naar de oppervlakte komt dan bij een ander. “Eerst laten we de mensen hier wennen aan het werken met collega’s, na een paar maanden leren we ze een product heel erg goed maken waardoor ze zelfvertrouwen krijgen en de praktijk leert dat ze daarna zelf gaan vragen of ze andere producten mogen maken. In een jaar tijd maken ze vier grote stappen, net zoals de seizoenen van het jaar. We noemen dit het vierjaargetijdenplan.” Het opheffen van sociale werkvoorziening Hameland per 1 januari 2018 heeft flinke consequenties gehad voor Morsink in 2018. Van de gemeenten die binnen Hameland participeerden, zijn Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk overgebleven en verder gegaan in Werkbaan Oost. “Vanuit de overheid wordt de steun gewoon minder en wij willen niet dat mensen die tot de doelgroep behoren nu tussen wal en schip raken. Hen moet een beschutte werkplek geboden kunnen worden”, zegt Morsink. Hij heeft recht van spreken want de pilot die hij met de gemeente Berkelland en zorginstelling Zozijn is aangegaan, werpt zijn vruchten af. De gemeente en Morsink vinden zelfs dat vergelijkbare bedrijfjes zich ook in andere kernen zouden moeten vestigen. Ervaringen en cijfers laten zien dat het realiseren van lokale werkplekken de werknemerstevredenheid enorm verhoogt.



PLANNING
Het belang is daarmee voor Wegdam en Morsink duidelijk aangetoond. Needenaar Gerbert Wegdam liep in aanloop naar de nieuwe BV al ruim een jaar mee met Martin Morsink. Dagelijks beginnen ze met zijn tweeën de werkdag al om 6 uur. “Eerst even een kwartier met een bak koffie gezellig kletsen over van alles en nog wat en dan de planning voor de dag maken”, legt Morsink uit. “Daarbij moeten we heel flexibel zijn. We weten van tevoren nooit precies hoeveel mensen er die dag zijn en soms zie je bij binnenkomst gelijk dat iemand minder in zijn vel zit en ook minder productief zal zijn die dag. We houden daar dan rekening mee. Als het nodig is, gaat een van ons in de kantine dan eerst met die persoon rustig een bak koffie drinken zodat hij of zij het verhaal kwijt kan.” Wegdam en Morsink werken zelf ook mee in de productie. “We willen geen bedrijf worden met managementlagen. De BV wordt een platte organisatie, waarbij gewoon geld verdiend moet worden en waar de mensen in ieder geval verzekerd zijn van een beschutte werkplek.” Werknemer Nico is zo´n medewerker die het erg goed naar zijn zin heeft in Neede. “Ik woon hier, dus het werk is fijn dichtbij”, laat hij weten. “Voor mij is het werken hier een uitkomst. Sinds twee jaar ben ik verantwoordelijk voor het magazijn en ik ben veel op de weg voor het transport van onze producten.” Het werken bij – nu nog – Lijstenmakerij Martin wil niet altijd zeggen dat dit het eindstation is. In veel gevallen worden mensen ‘werkfit’ gemaakt zodat ze op termijn bij een ander bedrijf volwaardig kunnen functioneren. “Nu we hier een aantal nieuwe werkzaamheden erbij krijgen en gaan doorgroeien is het ook goed mogelijk dat wijzelf mensen straks een contract aanbieden”, verwacht Wegdam. Wellicht geldt dat ook voor de 11-jarige zoon van Morsink, die autisme heeft en waardoor hij nog extra gemotiveerd is geraakt om zich in te zetten voor deze doelgroep. “Je wilt dat de jongeren straks een goede toekomst hebben waarbij een werkgever ruimte en rust geeft.”

www.lijstenmakerijmartin.nl


PLATFORM DAADKRACHTOOST
De mogelijkheden om beschutte werkplekken in stand te houden wordt versterkt door het platform dat onder de naam DaadkrachtOost van start is gegaan binnen Oost-Nederland. Samen met Lijstenmakerij Martin, Joachim Geerdink en onder meer de papierverwerkende fabriek PMS uit Hengelo Gelderland en het verpakkingsbedrijf Hupackso uit Doetinchem is een netwerk van sociaal ondernemers ontstaan dat produceert met de kwetsbare doelgroep, maar ook reguliere commerciële ambities heeft. Voordeel voor Morsink en Wegdam is dat ze met hun bedrijf onderdeel vormen van een totaalplaatje waarbij wordt ingepakt, verpakt en geassembleerd. Meer weten? Bel Joachim Geerdink 0613722228
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media