Bij beide klantgroepen moet iets veranderen, schreef ik in een van mijn eerste columns. We verdrinken bijna in de vaca-tures, maar tegelijkertijd staan er nog duizenden werkzoekenden ingeschreven bij uitkerende instanties. De vraag hoe dat mogelijk is, wordt ons bijna dagelijks gesteld. Het antwoord is even simpel als complex; omdat vraag en aanbod niet met elkaar matchen.
Maar het besef dat vraag en aanbod niet zonder elkaar kunnen, maakt dat we ergens die mismatch moeten doorbreken. Hoe kan het wel? Het afgelopen jaar hebben we mooie voorbeelden laten zien van bedrijven die functies en/of hun werkprocessen aanpassen, om de discrepantie tussen vraag en aanbod het hoofd te bieden. Dit keer aandacht voor de veranderingen aan de werkzoekenden-zijde.
Zo worden bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek alle werkzoekenden, gelet op de kansen die er nu liggen, opnieuw gescreend. Voor werkzoekenden waarvoor de weg naar werk te lang lijkt, wordt samenwerking gezocht met WMO, Wijkteams of Jeugdzorg. Werkzoekenden waarvoor op korte(re) termijn wel werkkansen verwacht worden, worden ingedeeld in een zogenaamd door- en uitstroomprofiel.
Het is begrijpelijk dat je bijvoorbeeld als voormalig reisleider of bankmedewerker blijft zoeken naar nieuwe vergelijkbare kansen. Maar feit is dat de vraag op de arbeidsmarkt sterk aan verandering onderhevig is. In genoemde sectoren zijn complete beroeps-groepen verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn er nieuwe functies ontstaan, maar waar-voor andere competenties gevraagd worden. En die voorbeelden staan niet op zichzelf. Andere werkzoekenden hebben in de afgelopen crisisjaren een te grote kennisachterstand opgelopen en vaak zien we dat werkloosheid ook tot persoonlijke problematiek leidt, die maakt dat terugkeer naar werk vaak niet 1,2,3 kan. Maar misschien wel 4,5,6. Van werkzoekenden wordt ook een veranderings-/ontwikkelproces gevraagd.
Bouw, Horeca en de Maakindustrie expanderen als gevolg van economisch herstel en de sector Zorg bijvoorbeeld ziet groei door toenemende zorgvragen. Veel sectoren kampen met ontgroening aan de instroomzijde en uitstroom als gevolg van vergrijzing. Zo zijn er op dit moment in totaal wel 8 sectoren te duiden waar veel kansen liggen; Bouw, Techniek, Facilitair, Industrie, Zorg, Groen, Horeca en Logistiek.
De door- en uitstroomprofiel worden opge-steld om de instroom in één van die sectoren mogelijk te maken. Mogelijk sluit dat niet direct aan bij de uiteindelijke wens van de werkzoekende. Dat kan maar: van werk, komt werk. En het blijft niet alleen bij het kiezen voor een profiel. Dat is slechts stap 1. Met elke werkzoekende wordt vervolgens ook een traject gestart om zo snel mogelijk regulier betaald in die sector aan het werk te komen. Het volledige instrumentarium, van bijvoorbeeld loonkosten- of scholingssubsidies en proef-plaatsingen, staat ons - en u - van dienst. En misschien wel het meest belangrijke: begeleiding op maat. En dat is nodig om niet alleen in te stromen, maar juist ook om te verduurzamen of verder te ontwikkelen naar het wensberoep van de werkzoekende.
Zodoende helpen we niet alleen de werkzoekende maar wordt u als werkgever ondersteund en ontzorgd bij de instroom van werkzoekenden in uw organisatie. Bovenal helpen wij u met uw capaciteitsvragen. Meer weten? Wij spreken u graag!
Leon ten Have, accountmanager Werkgeversservicepunt Achterhoek
Het WerkgeversServicepunt Achterhoek brengt vraag en aanbod bij elkaar. Wij helpen u graag. Meer informatie: www.wspachterhoek.nl Telefoon: 088-3650 400.