Achterhoek haalt 20 miljoen binnen via Regio Deal
Het aantal inwoners van de Achterhoek daalt de komende decennia, het aantal ouderen stijgt en de beroepsbevolking neemt in snel tempo af. Deze ontwikkelingen hebben con-sequenties voor zowel de woningmarkt als de arbeidsmarkt. Tegelijk zijn er opgaven op het gebied van klimaat, energie en mobiliteit. Hoe houdt de Achterhoek het werk-, woon- en leefklimaat op peil? De oplossing van de Achterhoek, zoals ook verwoord in het voorstel voor de Regio Deal, is helder en is mede daarom door Het Rijk gehonoreerd met 20 miljoen. Daarmee krijgt de regio een mooi bedrag waarmee een goede start kan worden gemaakt met de Achterhoek Agenda2030. Het voorstel van de Achterhoek is 1 van de 12 die door het Rijk zijn gehonoreerd (van in totaal 88 regios die voorstellen voor de Regio Deal hebben ingediend). "Wij zijn blij met de honorering van het Rijk. Het betekent dat het Rijk de omvang van onze opgaaf en onze aanpak ziet en honoreert. We stellen de toekenning door het Rijk dan ook zeer op prijs", aldus een tevreden Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board. "Natuurlijk hadden we gehoopt op de volledige aanvraag van 40 miljoen, maar dit is natuurlijk een ongelooflijk groot bedrag en het Rijk waardeert ons voorstel. Het is een substantieel bedrag waarmee we de hoognodige versnelling kunnen maken om onze werkgelegenheid en onze leefbaarheid op een goed peil te houden. We verdienen dit als Achterhoek omdat we een goed verhaal hebben en omdat we er klaar voor zijn. Niet op de laatste plaats omdat overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties in de Achterhoek sterk zijn in samenwerken. Juist daardoor kunnen we sneller stappen maken. We zijn het gewend, we zijn er op ingericht en we hebben daardoor bestuurlijke en praktische slagkracht."
Deel uw nieuws met Oost-Gelderland Business!
Een overname, een verhuizing, een jubileum, een uitbreiding van het team, een nieuw initiatief of een nieuw product; elk bedrijf heeft wel iets interessants te melden. Oost-Gelderland Business publiceert dit graag voor u op de website! Heeft u een leuk nieuwtje of een interessant idee voor een artikel, mail dit dan vooral door naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.
Aantal WW-uitkeringen blijft dalen in de Achterhoek
Dit jaar en volgend jaar groeit de werkgelegenheid in de Achterhoek tot ruim 125.000 banen van werknemers. Daarnaast blijft het aantal vacatures hoog. Dit betekent dat de kansen voor werkzoekenden toenemen. De werkloosheid neemt verder af. Dat blijkt ook uit de daling van het aantal WW-uitkeringen. Eind oktober waren er in de Achterhoek nog 4.037 WW-uitkeringen. Dat zijn er 82 (2%) minder dan vorige maand en een kwart (1.377) minder dan een jaar geleden. Daarmee daalt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek sterker dan gemiddeld in Nederland. Het aantal WW-uitkeringen in verhouding tot de beroepsbevolking is 2,6% in de Achterhoek, tegen 3,0% landelijk. De daling van het aantal WW-uitkeringen komt voor een deel doordat de werkgelegenheid toeneemt. In 2018 groeit het aantal banen in de Achterhoek met 1,2%. In 2019 zwakt het groeitempo in de Achterhoek wat af, maar komen er per saldo toch nog 800 banen bij. Daarmee komt de Achterhoek eind 2019 uit op ruim 125.000 banen van werknemers.
Per saldo komen er volgend jaar de meeste banen bij in de sectoren zorg & welzijn en bij uitzendbureaus. Samen gaat het om circa 700 banen. In de kleinere sectoren bouw en ICT groeit het aantal banen procentueel wel sterk, maar gaat het om relatief kleine aantallen. In som-mige sectoren daalt het aantal banen van werknemers licht of stabiliseert. Extra banen betekent ook extra vaca-tures, maar de meeste vacatures ontstaan door verloop van personeel. Bijvoorbeeld doordat mensen van baan veranderen of met pensioen gaan. Ook terugkerend tijdelijk werk, zoals seizoenswerk, zorgt telkens voor nieuwe vacatures. In de eerste helft van 2018 ontstonden er in de Achterhoek al zeker 6.800 vacatures. Dit jaar en volgend jaar blijft het aantal vacatures hoog.
Dit biedt kansen voor iedereen die werk zoekt. Het zijn niet alleen werklozen die werk zoeken, maar bijvoorbeeld ook werkenden die ander werk willen, herintreders, schoolverlaters en andere starters op de arbeidsmarkt en deeltijdwerkers die meer uren willen werken. Soms zijn er extra inspanningen nodig van werkgevers en werkzoekenden om de vacatures daadwerkelijk te vervullen en de kansen op werk volledig te benutten.