Roer bij een willekeurige ondernemer het onderwerp ‘verzuim’ aan en er is een gerede kans dat hij of zij een zucht slaakt. Alle rechten liggen bij de werknemer, alle plichten bij de werkgever, toch? Nee, zeker niet. “Wanneer ondernemers binnen het huidige ‘eigenregiemodel’ weten hoe ze verzuim kunnen beheersen, vooral preventief, gaan ze de materie zelfs leuk vinden”, beweert organisatieadviseuse Wies Bol.
Tekst: Aart van der Haagen, Fotografie Han te Hennepe
“Klanten komen binnen met een vastgelopen verzuimdossier”, vertelt de eigenaresse van het in Eibergen gevestigde bureau in organisatieadvies, verzuimbeheersing en loopbaangerichte tweedespoortrajecten. “Er bestaan veel onduidelijkheden in de verhouding tussen de arbodienst en de eigen verantwoordelijkheid. Veel ondernemers denken via goede ondersteuning alles afgedekt te hebben, maar vergeten dat ze zelf ook aan zet zijn. Zo schort het vaak aan deugdelijke verslaglegging. In 75 procent van de gevallen loopt het wel los, als werknemers tijdig herstellen, maar bij langdurig verzuim treden serieuze risico’s op. Het begint al bij de ziekmelding. Ontvang je een appje of spreek je de medewerker echt? Medisch gezien mag je niks vragen, maar wanneer je het anders insteekt, komen vanzelf details aan de oppervlakte. ‘Hoe gaat het met je?’ ‘Kan ik iets voor je doen?’ ‘Ben je bij een huisarts geweest?’ Hoe lang denk je dat je thuis blijft?’ ‘Moet ik zakelijke afspraken voor je afzeggen?’ Het werkt gaat immers door. Durf te refereren aan een voorval, zoals een pittig gesprek dat je een aantal weken eerder met de werknemer hebt gevoerd. Hij of zij begint dan vanzelf te vertellen. Met uitsluiting van de medische feiten verzamel je op die manier veel informatie voor je dossier, om het UWV een goed beeld te geven.”
AANDACHT GEVEN
Verzuimbeheersing zit volgens Bol grotendeels in de preventieve hoek. “Ken je mensen en vang signalen op: verandering in patronen en gedrag. Ineens regelmatig te laat komen, een kort lontje hebben, desinteresse in het werk; allemaal tekenen dat er iets speelt, soms privé. Neem de tijd om de medewerker zijn verhaal te laten doen en geef hem of haar de ruimte om problemen op te lossen, met een duidelijke afspraak over de voortzetting van het werk. Let óók op mensen die zich verliezen in hun job en hun taken niet kunnen loslaten, want daar loert een burn-out om de hoek. Aandacht geven, daar draait het om. Wij helpen via onze Absentiemanager, een geautomatiseerd systeem rondom het verzuim per bedrijf. Rekening houdend met de wet en specifieke afspraken krijgt de ondernemer een e-mail als reminder voor bijvoorbeeld het plegen van een telefoontje of het sturen van een bloemetje. Waar nodig ondersteunen wij daarin actief. We zien dat het werkt en dat steeds meer klanten het leuk vinden om op die manier succesvol het verzuim te beheersen, met de instrumenten die de wet biedt. Sterker nog, die móet je gebruiken. Ik noem maar even het zetten van druk op een reïntegratietraject, een harde vereiste vanuit het UWV. Wist je dat je een loonstop mag invoeren wanneer de werknemer zich er niet aan houdt?” De financiële risico’s van verzuim zijn bekend en soms vérstrekkend. Goed dus om daarop te anticiperen en de beheersing ervan niet als een ballast, maar als een sport te beschouwen. Wies Bol helpt daarbij, met extensieve kennis en praktische adviezen.
www.wiesbol.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?