Gemeente Doetinchem: schouder aan schouder met ondernemer

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 6 2013

Business Special

Gemeente Doetinchem:

Schouder aan schouder met ondernemer

Voor de Doetinchem Business Special toog de redactie naar het stadhuis aan de Raadhuisstraat. Wij schoven aan tafel bij wethouder Economische Zaken Steven Kroon. Onderwerp van gesprek was onder andere de verstandhouding tussen de gemeente en de ondernemers en het A18 Bedrijvenpark.

“Het klassieke verhaal over overheid en ondernemers is dat het twee totaal verschillende werelden zijn”, legt Kroon uit. “Dat ze door de verschillende ‘talen’ moeilijk communiceren. Ik heb de indruk, die wordt bevestigd door de ondernemers, dat het in Doetinchem niet zo is. We hebben met de gemeente de afgelopen jaren ook fors geïnvesteerd in de onderlinge verhouding. We staan schouder aan schouder met de ondernemer als het gaat om het vlot trekken, zeker in crisistijd, van onze economie. We zijn partners in ondernemerschap, in het economisch vitaal houden van onze gemeente.”

Wethouder Kroon meent dit ook terug te zien in de cijfers. Begin 2013 heeft de gemeente Doetinchem een economische foto gemaakt. Deze geeft inzicht in hoeveel ondernemingen er in Doetinchem zitten en hoeveel werkgelegenheid er is. “Doetinchem is het economisch hart van de Achterhoek. Er gebeurt heel veel aan ondernemerschap en innovativiteit met Doetinchem als economische motor. De IG&D en OvD zijn mijn belangrijkste gesprekspartners. Die samenwerking is ook erg goed en dat is terug te zien in een onderzoek over de kracht van lokale economieën dat recentelijk is uitgevoerd door onder andere Elsevier. Dat is een ranglijst over de sterkte van de lokale economieën in Nederland. En we zien dat, ondanks de economische crisis, Doetinchem een enorme sprong heeft gemaakt, van de 53e plaats naar plaats 22. Dus verhoudingsgewijs doen wij het landelijk heel goed.

Revitalisering

De gemeente Doetinchem investeert miljoenen in de bedrijventerreinen. Kroon: “Dat is om bijvoorbeeld de openbare ruimte en de wegen op te knappen. Dat doen we omdat we snappen dat het toch het visitekaartje van de ondernemers is. Maar ik heb wel tegen de IG&D en de parkmanagers gezegd dat ik er iets voor terug vraag. De ondernemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de voorterreinen en het parkmanagement. En het werkt. Op alle bedrijventerreinen in Doetinchem hebben we dit toegepast.”

Als voorbeeld neemt Kroon bedrijventerrein Verheulsweide, met 162 hectare één van de grootste in de Achterhoek. “Dat bedrijventerrein is ontwikkeld in de jaren 60 en was hard aan revitalisering toe. Daar investeren we nu in. En je ziet, en dat wordt ook bevestigd door ondernemers en makelaars, dat het vestigingsklimaat aantrekkelijker wordt. Dus ik denk dat wij goede zaken doen met de ondernemers als het gaat om het opknappen van de bedrijventerreinen.”

Kroon geeft tevens aan dat het beleid is van de gemeente om bedrijven de ruimte te geven. “In letterlijke zin door hectares beschikbaar te maken en door een nieuw bedrijventerrein aan te leggen, wat echt een diepte-investering is in de economie van West-Achterhoek. Maar ook in figuurlijke zin. Geef de ondernemer de ruimte om te ondernemen en niet elk wissewasje onder een vergrootglas leggen.”

Marketing

Feitelijk gaat het om een goede wisselwerking tussen overheid en ondernemers. De gemeente geeft de ruimte en de ondernemers nemen de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Kroon: “Die wisselwerking is er en daarom zijn ook ze gestegen in dat onderzoek. Plus het feit dat Doetinchem een gunstige ligging heeft aan de A18. Het ligt vlak bij Duitsland en in Emmerich is een overslaghaven, dus je hoeft niet naar Rotterdam. We liggen op het scharnierpunt tussen Randstad en het Ruhrgebied, twee economische kerngebieden van Europa. En zo moeten we ons als Achterhoek en Doetinchem ook in de markt zetten. De Achterhoek is, op Eindhoven na, de meest innovatieve regio van Nederland. Weinig mensen weten dat en Achterhoekers roepen dat niet. Maar eigenlijk zouden we dat over IJssel heen moeten roepen. We moeten meer doen met marketing. Niet alleen van onze regio, maar ook van Doetinchem. We zouden gewoon meer moeten zeggen hoe goed we het doen en wat hier eigenlijk allemaal vandaan komt.”

A18 Bedrijvenpark

A18 Bedrijvenpark wordt ontwikkeld door de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Montferland en Oude IJsselstreek. Kroon: “Het is een bijzondere samenwerking tussen vier verschillende gemeenten. De samenwerking is ook beloond vanuit de provincie met een behoorlijke financiële bijdrage. Qua ligging is dit het beste bedrijventerrein van de Achterhoek. Er is ook veel belangstelling voor de kavels, maar op dit moment is het voor bedrijven nog lastig om een investeringsbeslissing te maken. Maar het feit dat er nu al voldoende belangstelling is, zegt genoeg. En als de economie uiteindelijk aantrekt en de banken weer soepeler worden, dan loopt het echt wel vol. A18 Bedrijvenpark is ook echt een investering in de toekomst. Het eerste bedrijf wat zich daar heeft gevestigd, maakt nu al 50 procent meer omzet dan op de oude locatie en heeft 100 extra arbeidsplaatsen gerealiseerd. Dáár doe je het voor.”

doetinchem special | januari 2014

doetinchem special | januari 2014

Wethouder Steven Kroon bij een van de A18-borden.

Tekst mart rienstra fotografie hans kokx

Fotobijschrift

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media