Nederlandse werknemer
krijgt meeste extra’s
Nederlandse werknemers hebben de beste secundaire arbeidsvoorwaarden van Europa. Nederlandse bedrijven hebben veelzijdige secundaire arbeidsvoorwaarden, uitgebreide welzijnsprogramma’s en zorgen voor netwerkmogelijkheden.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Top Employers Institute onder meer dan 500 bedrijven in Europa. Het onderzoek laat zien dat Nederlandse werknemers gebruik kunnen maken van een breed scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo vergoeden werkgevers in ruim negentig procent van de gevallen de reiskosten en bieden ze een ziektekostenverzekering. Dit is in Europa respectievelijk dertig en tien procent lager.
Nederlanders krijgen vaker studieverlof en financiële studiebegeleiding dan in de rest van de EU. Ook krijgt bijna de helft van de Nederlanders de ruimte om onder werktijd religieuze en spirituele activiteiten te ontplooien. Dit is bijna nergens anders in Europa mogelijk.
Sociale stimulans
Ook op sociaal gebied loopt Nederland voorop. Negentig procent van de Nederlandse bedrijven heeft een personeelsvereniging en bijna de helft heeft een alumniclub. In de rest van Europa is dit maar bij een derde van de bedrijven aanwezig. Om eventuele misstanden aan de kaak te stellen, hebben bijna alle Nederlandse bedrijven een vertrouwenspersoon.
Kinderopvang
Wat kinderopvang betreft, is er nog wel ruimte voor verbetering. Waar in Europa ruim dertig procent van de werknemers gebruik kan maken van kinderopvang, ligt dit in Nederland op een schamele drie procent. Ook op gebied van flexibele werktijden scoort Nederland lager.
Politiek Den Haag moet bezuinigen en zoekt mogelijkheden. En zie daar, pensioen. Pensioen is immers niet sexy en ver van uw bed. Daarnaast bent u murw van alle informatie over dekkingsgraad en het korten van pensioen. U weet alleen dat u langer moet doorwerken.
In dat licht is het ook niet verwonderlijk dat de volgende aanpassing op stapel staat. Pensioenpremies betalen leiden immers tot fiscaal voordeel. Beperk de fiscale aftrek, dus ook de opbouw en de schatkist ontvangt meer belastingcenten. Simpel en doeltreffend. U piept toch al niet zo hard meer en u voelt dit (nog niet) in de portemonnee.
Na eerste poging waarbij de heren door de Eerste Kamer zijn teruggestuurd om hun huiswerk opnieuw te maken, liggen er nu voorstellen die, zoals dat werkt in ons poldermodel, uitvoerbaar zijn. Voor u betekent dit een verlaging van de pensioenopbouw. Voor de jongere generatie is het nog slechter. De politiek wil ons doen geloven dat het allemaal wel meevalt, immers we mogen al beginnen met opbouw vanaf leeftijd 21 en kunnen dus tot minimaal 67 jaar al 46 dienstjaren maken. De praktijk is anders, slechts een kleine groep werkt tot zijn pensioendatum bij dezelfde baas. Dit betekent dus hap-snap opbouw van kleine pensioentjes.
Een goed voornemen
Neem u zelf voor om uw pensioenopbouw (eenvoudig bereikbaar met uw DigiD op www.mijnpensioenoverzicht.nl) te gaan lezen. Stel vast hoeveel pensioen u ontvangt na pensionering en indien u voor de kerst besluit te overlijden. Oordeel dan zelf of u en uw gezin hiervan rond kunnen komen. Komt u er niet uit, schakel dan een pensioendeskundige in.
Drs. Aloys Harmsen MFP CPA, pensioenadviseur en financieel planner, adviseert bij pensioenvraagstukken.
www.pensioensupportnederland.nl is
gevestigd te Etten.
oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2014
Uw pensioenvoornemen in 2014
column