Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 6 2013

De betekenis van de sterren is als volgt: * 1 ster – Uitzonderlijke keuken,

** 2 sterren – De keuken is een omweg waard, *** 3 sterren – De keuken is een reis waard

Michelinsterren

michelinsterren

Het nieuwe sterrenfirmament voor komend jaar

Op maandag 25 november reisde de belangrijkste culinaire spelers van ons land af naar Theater het Vriijthof in Maastricht. Daar werden de Michelin sterrenrestaurants voor 2014 bekendgemaakt. 

Bij de restaurants in Nederland is een duidelijke trend te bespeuren. Chefkoks lijken zich te bezinnen op hun activiteiten en willen met nieuwe initiatieven die creatiever en flexibeler van opzet zijn een breder publiek aanspreken. Ook zijn er chefs die na jaren presteren op topniveau een nieuwe uitdaging zoeken. Zo heeft Sergio Herman vlak voor de kerstdagen zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis gesloten en deed ook Ron Blaauw de deuren van zijn gelijknamige etablissement dicht. Hans van Wolde koos voor zijn tweesterrenrestaurant Beluga voor een nieuwe opzet.

De Librije van topchef Jonnie Boer blijft onverminderd succesvol en gaat alweer een nieuw jaar met drie sterren in. Boer krijgt in dit segment gezelschap van Jacob Jan Boerma die met zijn restaurant De Leest in Vaassen eindelijk een derde zespunter in de wacht wist te slepen.

Een tweede ster werd door drie restaurants in de wacht gesleept, te weten Bord’Eau in Amsterdam, FG in Rotterdam en Fred te Rotterdam. Een eerste ster deelden de inspecteurs van Michelin uit aan ’t Raedthuys in Duiven,  Lucas Rive in Hoorn  en Bridges in Amsterdam. Karel V te Utrecht heeft haar ster niet weten te behouden, mede vanwege de wisseling van de chef cuisine in 2013 waarbij voor jong talent met veel potentie is gekozen. Ten slotte staat er in 2014 ook restaurant In de Molen in Onderendam en een ster in de gids. Opvallend detail is dat deze zaak niet in Lekker en GaultMillau gidsen staat vermeld.

Kroon op het werk

Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

De verdeling:

3 Michelinsterren:

- Vaassen: De Leest 

- Zwolle: De Librije

2 Michelinsterren:

- Amsterdam: Bord'Eau 

- Amsterdam: Ciel Bleu

- Amsterdam:  &lsamhoud places

- Amstelveen:  Aan de Poel

- Hoofdplaat: De Kromme Watergang

- Giethoorn: De Lindenhof

- Bloemendaal: Chapeau!

- Overveen: De Bokkedoorns

- Heeze: Boreas

- Kruiningen: Inter Scaldes

- Maasbracht: Da Vinci

- Maastricht: Beluga

- Rotterdam: FG 

- Rotterdam: Parkheuvel

- Rotterdam: Fred 

- Schipluiden: De Zwethheul

- Ubachsberg: De Leuf

- Waalre: De Treeswijkhoeve

- Zwolle: Librije’s Zusje

1 Michelinster

(gerangschikt per provincie):

Drenthe

- Zuidlaren: De Vlindertuin

- Zuidwolde: De Groene Lantaarn

Friesland

- Drachten: Koriander

- Leeuwarden: Ã‰levé 

Gelderland

- Bennekom: Het Koetshuis

- Duiven: 't Raedthuys 

- Harderwijk: Basiliek

- Harderwijk: ’t Nonnetje

- Heelsum: De Kromme Dissel

- Hoog Soeren: De Echoput

- Malden: Le Marron

- Wageningen: O Mundo

- Zutphen: ‘t Schulten Hues

Groningen

- Aduard: Herberg Onder de Linden

- Onderdendam: In de Molen 

Limburg

- Maastricht: Château Neercanne

- Maastricht: Toine Hermsen

- Maastricht: Tout à Fait

- Roermond: One

- Venlo: Valuas

- Tegelen: Aubergine

- Weert: Bretelli

- Well: Brienen aan de Maas

Noord-Brabant

- Breda: Wolfslaar

- Eindhoven: Avant-Garde Van Groeninge

- Eindhoven: De Karpendonkse Hoeve

- Etten-Leur: De Zwaan

- ’s-Hertogenbosch: Sense

- Vught: De Heer Kocken

- Kaatsheuvel: De Molen

- Nuenen: De Lindehof

- Oss: Cordial

- Sint-Oedenrode: Wollerich

- Wouw: Mijn Keuken

Noord-Holland

- Amsterdam: Bridges 

- Amsterdam: Lastage

- Amsterdam Le Restaurant

- Amsterdam: La Rive

- Amsterdam: Ron Gastrobar 

- Amsterdam: Vermeer

- Amsterdam: Vinkeles

- Amsterdam: Yamazato

- Bussum: Soigné

- Castricum: Apicius

- Haarlem: ML

- Heemstede: Cheval Blanc

- Hilversum: Lakes

- Hoorn: Lucas Rive 

- Monnickendam: Posthoorn

- Santpoort: De Vrienden van Jacob

- Schoorl: Merlet

- Texel: Bij Jef

Overijssel

- Blokzijl: Kaatje bij de Sluis

- Hardenberg: De Bokkepruik

- Hengelo: 't Lansink 

- De Lutte: De Bloemenbeek

- Ootmarsum: De Wanne

Utrecht

- Amersfoort: Blok’s

- Amersfoort: De Saffraan

- Driebergen-Rijsenburg: La Provence

- Houten: Kasteel Heemstede

- Loenen aan de Vecht:ʉ۪t Amsterdammertje

- Loenen aan de Vecht: Tante Koosje

- Linschoten: De Burgemeester

- Vreeland: De Nederlanden

- Bosch en Duin: De Hoefslag

Zeeland

- Breskens: Spetters 

- Cadzand: Pure C

- Koewacht: ’t Vlasbloemeken

- Sluis: La Trinité

- Wilhelminadorp: Katseveer

Zuid-Holland

- Capelle aan den IJssel: Perceel

- Den Haag: Calla’s

- Den Haag: HanTing Cuisine

- Noordeloos: De Gieser Wildeman

- Noordwijk aan Zee: Latour

- Reeuwijk: Kaagjesland

- Rijsoord: Hermitage

- Rijswijk: Niven

- Rotterdam: Amarone

- Rotterdam: Wereldmuseum 

- Scheveningen: Seinpost

- Voorburg: Savelberg

- Warmond: De Moerbei

Vervallen sterren Michelin 2014:

- Sluis: Oud Sluis (per 23 dec 2013 gesloten)

- Amsterdam: Ron Blaauw (gesloten)

- Emmeloord: Sonoy (gesloten)

- Ryptsjerk: Frouckje State (verhuisd, nu Élevé in Leeuwarden)

- Utrecht Grand: Restaurant Karel V

oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2014

2014

Bij de restaurants in Nederland is een duidelijke trend te bespeuren. Chefkoks lijken zich te bezinnen op hun activiteiten en willen met nieuwe initiatieven die creatiever en flexibeler van opzet zijn een breder publiek aanspreken. Ook zijn er chefs die na jaren presteren op topniveau een nieuwe uitdaging zoeken. Zo heeft Sergio Herman vlak voor de kerstdagen zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis gesloten en deed ook Ron Blaauw de deuren van zijn gelijknamige etablissement dicht. Hans van Wolde koos voor zijn tweesterrenrestaurant Beluga voor een nieuwe opzet.

De Librije van topchef Jonnie Boer blijft onverminderd succesvol en gaat alweer een nieuw jaar met drie sterren in. Boer krijgt in dit segment gezelschap van Jacob Jan Boerma die met zijn restaurant De Leest in Vaassen eindelijk een derde zespunter in de wacht wist te slepen.

Een tweede ster werd door drie restaurants in de wacht gesleept, te weten Bord’Eau in Amsterdam, FG in Rotterdam en Fred te Rotterdam. Een eerste ster deelden de inspecteurs van Michelin uit aan ’t Raedthuys in Duiven,  Lucas Rive in Hoorn  en Bridges in Amsterdam. Karel V te Utrecht heeft haar ster niet weten te behouden, mede vanwege de wisseling van de chef cuisine in 2013 waarbij voor jong talent met veel potentie is gekozen. Ten slotte staat er in 2014 ook restaurant In de Molen in Onderendam en een ster in de gids. Opvallend detail is dat deze zaak niet in Lekker en GaultMillau gidsen staat vermeld.

Kroon op het werk

Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

De verdeling:

3 Michelinsterren:

- Vaassen: De Leest 

- Zwolle: De Librije

2 Michelinsterren:

- Amsterdam: Bord'Eau 

- Amsterdam: Ciel Bleu

- Amsterdam:  &lsamhoud places

- Amstelveen:  Aan de Poel

- Hoofdplaat: De Kromme Watergang

- Giethoorn: De Lindenhof

- Bloemendaal: Chapeau!

- Overveen: De Bokkedoorns

- Heeze: Boreas

- Kruiningen: Inter Scaldes

- Maasbracht: Da Vinci

- Maastricht: Beluga

- Rotterdam: FG 

- Rotterdam: Parkheuvel

- Rotterdam: Fred 

- Schipluiden: De Zwethheul

- Ubachsberg: De Leuf

- Waalre: De Treeswijkhoeve

- Zwolle: Librije’s Zusje

1 Michelinster

(gerangschikt per provincie):

Drenthe

- Zuidlaren: De Vlindertuin

- Zuidwolde: De Groene Lantaarn

Friesland

- Drachten: Koriander

- Leeuwarden: Ã‰levé 

Gelderland

- Bennekom: Het Koetshuis

- Duiven: 't Raedthuys 

- Harderwijk: Basiliek

- Harderwijk: ’t Nonnetje

- Heelsum: De Kromme Dissel

- Hoog Soeren: De Echoput

- Malden: Le Marron

- Wageningen: O Mundo

- Zutphen: ‘t Schulten Hues

Groningen

- Aduard: Herberg Onder de Linden

- Onderdendam: In de Molen 

Limburg

- Maastricht: Château Neercanne

- Maastricht: Toine Hermsen

- Maastricht: Tout à Fait

- Roermond: One

- Venlo: Valuas

- Tegelen: Aubergine

- Weert: Bretelli

- Well: Brienen aan de Maas

Noord-Brabant

- Breda: Wolfslaar

- Eindhoven: Avant-Garde Van Groeninge

- Eindhoven: De Karpendonkse Hoeve

- Etten-Leur: De Zwaan

- ’s-Hertogenbosch: Sense

- Vught: De Heer Kocken

- Kaatsheuvel: De Molen

- Nuenen: De Lindehof

- Oss: Cordial

- Sint-Oedenrode: Wollerich

- Wouw: Mijn Keuken

Noord-Holland

- Amsterdam: Bridges 

- Amsterdam: Lastage

- Amsterdam Le Restaurant

- Amsterdam: La Rive

- Amsterdam: Ron Gastrobar 

- Amsterdam: Vermeer

- Amsterdam: Vinkeles

- Amsterdam: Yamazato

- Bussum: Soigné

- Castricum: Apicius

- Haarlem: ML

- Heemstede: Cheval Blanc

- Hilversum: Lakes

- Hoorn: Lucas Rive 

- Monnickendam: Posthoorn

- Santpoort: De Vrienden van Jacob

- Schoorl: Merlet

- Texel: Bij Jef

Overijssel

- Blokzijl: Kaatje bij de Sluis

- Hardenberg: De Bokkepruik

- Hengelo: 't Lansink 

- De Lutte: De Bloemenbeek

- Ootmarsum: De Wanne

Utrecht

- Amersfoort: Blok’s

- Amersfoort: De Saffraan

- Driebergen-Rijsenburg: La Provence

- Houten: Kasteel Heemstede

- Loenen aan de Vecht:ʉ۪t Amsterdammertje

- Loenen aan de Vecht: Tante Koosje

- Linschoten: De Burgemeester

- Vreeland: De Nederlanden

- Bosch en Duin: De Hoefslag

Zeeland

- Breskens: Spetters 

- Cadzand: Pure C

- Koewacht: ’t Vlasbloemeken

- Sluis: La Trinité

- Wilhelminadorp: Katseveer

Zuid-Holland

- Capelle aan den IJssel: Perceel

- Den Haag: Calla’s

- Den Haag: HanTing Cuisine

- Noordeloos: De Gieser Wildeman

- Noordwijk aan Zee: Latour

- Reeuwijk: Kaagjesland

- Rijsoord: Hermitage

- Rijswijk: Niven

- Rotterdam: Amarone

- Rotterdam: Wereldmuseum 

- Scheveningen: Seinpost

- Voorburg: Savelberg

- Warmond: De Moerbei

Vervallen sterren Michelin 2014:

- Sluis: Oud Sluis (per 23 dec 2013 gesloten)

- Amsterdam: Ron Blaauw (gesloten)

- Emmeloord: Sonoy (gesloten)

- Ryptsjerk: Frouckje State (verhuisd, nu Élevé in Leeuwarden)

- Utrecht Grand: Restaurant Karel V

oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2014

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media