Column: Lodder-Dales

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2011

TIP TOP 3 van de GIBO Groep

1. Concurrentie- en contactbeding in het arbeidscontract

Onlangs heeft de rechter een boete opgelegd aan een ex-medewerker, die contact onderhield met klanten van zijn voormalige werkgever via LinkedIn, terwijl zijn contactbeding nog van kracht was. Een contactbeding verbiedt werknemers na beëindiging van het arbeidscontract om contact te zoeken met de klanten (en die weg te kapen). Daarnaast kan er een concurrentiebeding op worden gesteld, om te voorkomen dat werknemers met waardevolle kennis bij de concurrent gaan werken. Het is zinvol om dit soort risico’s af te dekken in overeenkomsten en de handel en wandel van voormalige werknemers op LinkedIn en social media te checken.

2. WBSO ook voor u?

Jaarlijks maken circa 14.000 ondernemers gebruik van de WBSO (wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). Voor deze subsidie komt men in aanmerking wanneer een bedrijf nieuwe producten of vernieuwingen in het productieproces ontwikkelt. Voorbeelden van projecten waarvoor WBSO is verkregen: de ontwikkeling van een asloze boegschroef en een draadloos identificatiesysteem. Als een ondernemer meer dan 500 uur per jaar bezig is met speur- en ontwikkelingswerk (S&O), dan heeft hij recht op WBSO via een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Voor medewerkers die zich daarvoor inzetten wordt 50 procent minder loonbelasting betaald over hun S&O-uren (startende bedrijven zelfs 64 procent minder).

3. Koppeling bankieren en boekhouden?

Momenteel maakt ABN AMRO veel reclame over de koppeling tussen de bankrekening en de boekhouding. De GIBO Groep heeft al meer dan tien jaar koppelingen met alle grote banken om bankmutaties automatisch in de boekhouding te verwerken. ABN AMRO heeft nu de toegepaste techniek verbeterd en dat is aanleiding voor de reclamecampagne en uiteraard stapt de GIBO Groep over op deze verbeterde versie. Er zijn veel ontwikkelingen als het gaat om efficiënter werken door gegevensbestanden te koppelen (standaard bedrijfsrapportage). Tip: check of de (beoogde) boekhouder of accountant wel meegaat met deze ontwikkelingen.

oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2011

column

Uitzendkrachten, maak ze niet te(!) duur

De strijd tegen malafide uitzendbureaus is inmiddels aangegaan. Sinds 1 januari 2010 kan de Belastingdienst de ondernemer (als zijnde inlener van uitzendkrachten) niet alleen aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en omzetbelasting, maar ook voor de betaling van het geldende wettelijk minimumloon en vakantiegeld.

Vanaf 2012 neemt het belang van zaken doen met een betrouwbaar uitzendbureau naar verwachting nog verder toe. Staat een uitzendbureau niet in het Handelsregister geregistreerd, dan riskeert de inlener, naast uiteraard het uitzendbureau zelf, een boete. De inlener moet dan wel een verwijt kunnen worden gemaakt in zijn handelen.

Enkele tips om het risico van de zogenaamde inlenersaansprakelijkheid te beperken en/of te voorkomen, is het aanvragen van een verklaring van het betalingsgedrag van de uitlener en het op orde hebben van de administratie. Daarnaast is het raadzaam om het deel van het factuurbedrag dat is bestemd voor de loonheffingen en omzetbelasting, te storten op een speciale geblokkeerde bankrekening (g-rekening). Het hierop gestorte deel van het factuurbedrag, moet de uitlener gebruiken voor de voldoening van belastingen. Door de toenemende keuze van inleners voor rechtstreekse storting aan de Belastingdienst, zal de g-rekening in de toekomst worden vervangen door een aan de uitlener gekoppeld depotstelsel in beheer van de Belastingdienst.

Beperkt de ondernemer het zaken doen tot enkel betrouwbare, gecertificeerde uitzendbureaus, dan staat niets aan het inlenen van personeel in de weg. Met een goede voorbereiding en juist handelen, is aansprakelijkheid vaak te voorkomen.

Kortom, het ‘inhuren’ van uitzendkrachten blijft een goed alternatief voor ondernemers die niet voldoende eigen personeel in loondienst hebben en tijdelijk om een extra handje verlegen zitten. Wees echter wel bedacht op de nieuwe strengere spelregels!

Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media