De ondernemer en echtscheiding
Een echtscheiding komt voor niemand gelegen. Eerst zijn er de emoties, boosheid en soms ruzies. Daarna komen vaak de vragen als wat moeten we afspreken over de kinderen, hoe moet het met de eigen woning en de hypotheek, moet er alimentatie betaald worden en welke gevolgen heeft een echtscheiding voor de onderneming? Maar ook een vraag als wie kan mij/ons adviseren over al die zaken die bij een echtscheiding komen kijken?
Allereerst is het goed om te proberen met elkaar te praten over waarom je uit elkaar wilt gaan. Zo’n gesprek zorgt er voor dat je vaak ook samen de volgende stap kunt zetten namelijk met elkaar een afspraak maken met een advocaat om al die zaken te regelen. De advocaat zal om persoonlijke en financiële gegevens vragen zoals bezittingen, schulden, inkomsten en uitgaven en daarnaast om jaarstukken en andere financiële gegevens van de onderneming. Door middel van gesprekken en het geven van informatie wordt door de advocaat bekeken of tussen de partners afspraken kunnen worden gemaakt over de gevolgen van een echtscheiding. Hierbij spelen kinderen een erg belangrijke rol, maar ook de voortzetting van de onderneming.
Wanneer de voortzetting van de onderneming in gevaar dreigt te komen, is het van groot belang om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. Soms wordt daarbij ook de accountant of een andere financiële deskundige gevraagd mee te denken. Wanneer afspraken zijn gemaakt over de kinderen, de alimentatie en de verdeling van de activa en passiva (boedelverdeling), waaronder de onderneming, dan kan de advocaat deze afspraken vastleggen in een echtscheidingsconvenant. De echtscheidingsprocedure is dan nog een formaliteit.
Beide (ex-)partners en ook de onderneming kunnen verder.
Wilt u informatie, deskundig advies of rechtsbijstand op het gebied van het personen- en familierecht (echtscheiding), neem dan contact op met Mieke Mulder, advocaat personen- en
familierecht bij SteentjesWoltersMulder Advocaten
(mulder@steentjeswoltersmulder.nl).
oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2011
Dossier financieel management: recht
Faillissement: een noodzakelijk kwaad
Een faillissement is een kwaad maar wel een noodzakelijke. Het past in een systeem waarin ‘de rotte appels’ uit de economie verwijderd worden, waarbij ik overigens geenszins suggereer dat alle gefailleerde ondernemers ook te kwader trouw zijn. Toch heerst er veel onbegrip over bijvoorbeeld ‘die ondernemer die zomaar weer een B.V. opricht en doorgaat alsof er niets aan de hand is …’.
Dit onbegrip komt deels voort uit terecht ongenoegen, meestentijds veroorzaakt door onbetaald gebleven facturen. Dit kan andere ondernemers behoorlijk in de (liquiditeits)problemen brengen. Voor een ander deel komt het onbegrip ook voort uit onbekendheid met de materie. Notoire fraudeurs daargelaten zijn veel ondernemers volstrekt te goeder trouw. Zij zijn of geen goed ondernemer gebleken of hebben teveel economische tegenwind gehad. Wat is er, ondanks de pijn en de frustraties die door het faillissement zijn veroorzaakt, mis mee dat de goede ondernemer die enkel en alleen aan de kredietcrisis ten onder is gegaan een nieuwe kans krijgt? Het mes snijdt veelal aan meerdere kanten: de boedel verkoopt activa vanuit het faillissement aan de doorstartende partij en de opbrengst kan vervolgens worden aangewend om de boedelkosten te bestrijden en hopelijk ook nog de schuldeisers (deels) te betalen. Daarnaast betekent dit extra werk voor leveranciers en extra werkgelegenheid voor over te nemen personeel. Zo wordt de ‘rotte appel’ ingeruild voor een schone en houden we de zaak draaiende.
Heeft u als ondernemer deskundig advies nodig op het gebied van insolventierecht (begeleiding bij een doorstart, waarborgen positie in aanloop naar faillissement, wel of geen faillissement aanvragen, etc.)? Neem contact op met mr. Eef Steentjes, advocaat insolventierecht bij SteentjesWoltersMulder Advocaten (steentjes@steentjeswoltersmulder.nl).