Schmitz Booms Gerechtsdeurwaarderspraktijk
Een onbetaalde rekening
Openstaande nota’s. Elk bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een doorn in het oog van de ondernemer die een dienst heeft verleend danwel zaken heeft verkocht.
Vooral wanneer de nota langer openstaat dan de toegestane termijn, neemt de irritatie bij de schuldeiser toe. De ondernemer wil zich immers kunnen richten op de kernactiviteiten van zijn bedrijf. Bovendien staan lang openstaande rekeningen de groei van een onderneming in de weg. Openstaande nota’s beïnvloeden investeringsmogelijkheden en winst en kunnen, als ze helemaal niet worden betaald, tot verliezen leiden. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Een strak debiteurenbeleid is daarom van groot belang. Is de betalingstermijn verstreken dan dient de debiteur te worden benaderd. Dit kan zowel schriftelijk als telefonisch. Een brief verdient echter de voorkeur. Wordt hierop niet betaald, dan is het noodzakelijk dat de debiteur in gebreke wordt gesteld met de aankondiging dat bij verdere niet-betaling de vordering ter
incasso uit handen zal worden gegeven.
Op dat moment is de gerechtsdeurwaarder voor de schuldeiser de ideale partner, er is dan immers behoefte aan een partij met vakkundige kennis die de schuldeiser specialistische taken uit handen neemt. Maar dan wel op een manier die de hele lading dekt, zodat de schuldeiser met zo weinig mogelijk verschillende adviseurs zaken hoeft te doen. De gerechtsdeurwaarder is zo’n specialist die onder andere is belast met de ondersteuning en uitvoering van de rechtspraak. Dit houdt in dat de gerechtsdeurwaarder bevoegd is exploten uit te brengen aan schuldenaren en beslag mag leggen op roerende en onroerende zaken van niet betalende debiteuren.
Door zijn ervaring weet de gerechtsdeurwaarder als geen ander welke problemen er bij debiteuren kunnen spelen en hoe een goede relatie met debiteuren tot stand gebracht en behouden kan worden. Door de ambtelijke status als gerechtsdeurwaarder zijn diens aanmaningen vaak uiterst effectief. Uiteraard is incasso niet bedoeld als verstoring van de zakelijke relatie tussen schuldeiser en debiteur. Het gaat uiteindelijk om het resultaat: een betaalde rekening.
Bij een openstaande vordering of geschil legt de gerechtsdeurwaarder op verzoek van de schuldeiser de zaak voor aan de rechter.
De gerechtsdeurwaarder is hierbij, door zijn continue ervaring met de rechtspraktijk, een waardevol adviseur. Zo is de gerechtsdeurwaarder exclusief bevoegd de gerechtelijke procedure in te leiden en bevoegd na toestemming van de rechter om conservatoor (bewarend) beslag te leggen. Dit vergroot de kans voor de schuldeiser om uiteindelijk het geld te krijgen aanzienlijk. Ook kan een dergelijk beslag op roerende en onroerende zaken worden gelegd, maar ook op bankrekeningen zodat de debiteur zijn vermogen niet kan onttrekken tijdens de procedure.
Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan wil de schuldeiser uiteraard dat de zaak zo snel mogelijk wordt afgehandeld. Ook hierin is een taak voor de gerechtsdeurwaarder weggelegd. Vaak kan door overleg en strak vastgestelde afbetalingen het geld worden geïnd. Mocht dit echter niet tot resultaat leiden dan legt de gerechtsdeurwaarder executoriaal beslag op bijvoorbeeld uitkeringen, salarissen, inboedels of onroerende zaken. De gerechtsdeurwaarder kan de schuldeiser derhalve van dienst zijn in het gehele incasso-traject. Niet alleen in de gerechtelijke maar ook in de buitengerechtelijke fase.
Aan Schmitz Booms Gerechtsdeurwaarderspraktijk zijn naast 2 kandidaat-deurwaarders, een gerechtsdeurwaarder en een juriste, 6 medewerkers verbonden die juridische en incasso-opdrachten uitvoeren door geheel Nederland.
oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2011
Dossier financieel management: incasso
Carlo Schmitz en Bas Booms