Vijf stappen voor betere speeches

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 1 2013

communicatie

Vijf stappen voor

betere speeches

Heeft u zich ook wel eens uitermate verveeld tijdens het bijwonen van een presentatie? Was het verhaal slaapverwekkend en dacht u al na vijf minuten dat u uw kostbare tijd (en misschien geld) veel beter had kunnen besteden? Dan geven we hier enkele tips die u na de voorstelling aan de presentator zou kunnen aanbieden.

Toegegeven, niet elk onderwerp is even interessant, en niet iedereen is een Steve Jobs die zijn publiek van begin tot eind wist te boeien. Of een Emile Ratelband die zijn publiek opzweept tijdens zijn motivatiesessies. Maar je kunt best een presentatie opstellen waarvan je met iets meer zekerheid kunt stellen dat je toehoorders in ieder geval wakker blijven. Daarbij kun je gebruik maken van de tips van F. Dean, gepubliceerd in zijn artikel Five steps to speechwriting success (Communication Directory, Newsletter voor Corporate Communication and Public Relations, januari 2012). We geven die tips hier in een enigszins aangepaste vorm.

1. Schrijf een speech die een bepaalde meerwaarde voor het publiek heeft.

Teveel schrijvers maken de fout door te communiceren wat zíj willen zeggen in plaats van te focussen op wat het publiek wil horen. Natuurlijk komen de toehoorders naar je luisteren om iets te leren, niet om jouw ego te strelen. Ze willen wel je mening horen, maar die moet dan wel enige betekenis voor hen hebben, en een link met hun belevingswereld.

2. Vertrouw in een speech meer op emotie en minder op logica.

Vertel een verhaal, en geef geen opsomming van droge feiten en cijfers. Die kunnen weliswaar de basis voor je verhaal vormen, maar verpak die in een goed lopend verhaal. Zorg dat je toehoorders zich in dat verhaal kunnen plaatsen en laat ze zelf tot conclusies komen.

3. Geef de speech een duidelijk herkenbare structuur.

Een onsamenhangend verhaal brengt de luisteraar alleen maar in verwarring. Geef indien mogelijk eerst een kort overzicht van wat je gaat vertellen, dan weet de toehoorder wat hij kan verwachten en het maakt het gemakkelijker voor hem om te onthouden waar je presentatie over ging. Bekende structuren zijn: chronologisch, geografisch en opsommend. Geef die structuur weer op een flipover of powerpoint-dia.

4. Gebruik powerpoint

alleen als ondersteuning voor de speech.

Slides moedigen passief luisteren aan en halen de aandacht weg van de spreker. Gebruik ze om punten met voorbeelden (grafieken, illustraties, videoclips) te visualiseren, of om een opsomming weer te geven. Met andere woorden: laat powerpoint uw presentatie niet doden.

5. Gebruik geen groteske, protserige schrijfstijl.

Houd het taalgebruik:

- Simpel en helder

- Opwindend en fris

- Warm en persoonlijk.

Hoogdravend taalgebruik stoot af, te simpele termen zijn funest voor de waarde van de presentatie. Onderschat je publiek niet, maar overspoel de mensen ook niet met complexe (Engelse!) termen. Ga er ook niet van uit dat iedereen weet wat je met bepaalde afkortingen of vakjargon bedoelt. Maar bovenal: maak gebruik van humor om je presentatie luchtig te houden – zonder het thema te bagatelliseren of de bedoeling te versluieren. Dus: functioneel.

Uitermate belangrijk: oefen, en niet één keer, maar meerdere keren totdat je de speech bijna uit je hoofd kunt geven. Voor wat betreft de feitelijke presentatie van de speech, dat is een verhaal apart. �

oost-gelderland business | nummer 1 | maart 2013

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media