Profiel Doetax

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 1 2013

Profiel

Doetax: tegen verwachting een succesverhaal

‘Doen wat je zegt en zeggen wat je doet’

Ga er maar aanstaan; na 22 jaar je baan kwijtraken en dan ongeacht de economische situatie een eigen bedrijf starten. Richard Seijger deed het. “Men verklaarde me voor gek. Hoe ik in dit economische klimaat zoiets kon doen. En op televisie is het ook niets anders dan kommer en kwel. Tja, een half jaar later blijkt het toch wel een succesverhaal te zijn.”

Alle klanten die bij Setax zaten, zijn met Seijger meegegaan naar Doetax. “Zij zijn niet aan contracten verbonden. Ze weten waar ik voor sta en welke kwaliteiten ik kan bieden. Ik heb natuurlijk 22 jaar bij Setax gewerkt. En sommigen hebben me daar zien binnenkomen als beginnend chauffeur en mij zien doorgroeien tot operationeel manager. Uiteindelijk moet je niet te moeilijk doen. Je moet doen wat je zegt en je moet zeggen wat je doet. Zo makkelijk is het.”

Doetax heeft dus een groot deel van de oude klanten van Setax overgenomen. “Sinds de overname heb ongeveer vijf klanten per maand er extra bij gekregen. Dat zijn er dus dertig bovenop de honderd die we al hadden. Daar zijn we natuurlijk superblij mee! Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. En soms droom ik wel eens wat vooruit. Als over een jaar of twee de economie weer wat aantrekt, hou zou het dan met Doetax gaan?”

Achteraf gezien is Seijger enigszins noodgedwongen met de overname begonnen. “Na het faillissement van Setax zat ik thuis; 52 jaar, geen baan. Dat vond ik niks. Ik ben toen sollicitatiebrieven gaan schrijven, maar daar kreeg ik zulke flauwe reacties op.” Lachend: “Zeg dan meteen dat ik te oud ben. Maar goed, daarna kwam Doetax in beeld.”

Moord en doodslag

De taxipoot is het zwarte schaap in de Doetax-familie. “Het is vechten, moord en doodslag”, steekt Seijger van wal. “Ze slaan elkaar bijna de koppen in om een ritje. De concurrentie is moordend. In de praktijk zijn er wel samenwerkingsverbanden gecreëerd om in aanbestedingen mee te kunnen doen. Maar in mijn ogen is het fenomeen Europese aanbesteding een te verfoeien iets, het maakt alles kapot. De aanbestedende partij haalt z’n financiële voordeel en is minder geld kwijt dan het jaar ervoor. Maar hij krijgt ook minder kwaliteit en dienstverlening. Uiteindelijk is de eindgebruiker de dupe. Vroeger kreeg je bijvoorbeeld de opdracht om voor een zieke dertig ritjes naar Arnhem te verzorgen. En je begeleidde diegene van deur tot deur, het hele plaatje dus. Tegenwoordig mag je van geluk spreken als een bus op tijd komt en de begeleiding is er al helemaal niet meer. Wat dat betreft prijs ik me gelukkig dat ik een half jaar geleden alleen de koeriersdiensten en het zakelijke taxigedeelte heb meegenomen. Daar kun je tenminste een verschil maken.”

Nichemarkt

Door een nichemarkt in te duiken, je te specialiseren kun je in de ogen van Seijger nog wel een boterham verdienen. Maar dan moet je soms je nek uitsteken. “Ik doe bijvoorbeeld op het gebied van transport heel specifiek alleen maar spoedklussen. Natuurlijk nemen we ook wel eens pakketjes mee voor de volgende dag, maar er zijn andere partijen die dat veel beter kunnen. Mij kun je bij wijze van spreken nu bellen. En of dat nou voor een envelopje is of een pallet, dat maakt niet uit. Ik heb altijd een chauffeur en altijd een bus klaar staan.”

Doetax biedt op deze manier een dienst aan die niet veel bedrijven in de regio kunnen bieden. Seijger: “We hebben misschien niet veel klanten, maar er zijn ook niet veel bedrijven die dit kunnen. Dus die klanten vinden je wel. Helemaal als je ervoor zorgt dat de kwaliteit hoog in het vaandel blijft staan. Dan kun je langdurige relaties aangaan met je klanten.”

Een houding die tekenend is voor Doetax. Volgens Seijger gaat er veel goed. Maar als het fout gaat, is Seijger ook de eerste die het toegeeft. “Ik trek het boetekleed aan en probeer het probleem of de fout op te lossen. Dat wordt gewaardeerd. Net als persoonlijk klantcontact, dat is een tak van sport die nog wel een wordt onderschat. Ik heb onlangs ook weer een rondje gemaakt. Gewoon even bij de klant langs, lekkere taart mee en even informeren hoe het gaat en of de klant tevreden is.”

Setax werd in september 2012 failliet verklaard. Oud bedrijfsleider Richard Seijger nam een deel van de boedel over en maakte een doorstart onder de naam Doetax. Na een moeizame start ziet de toekomst er weer rooskleurig uit.

oost-gelderland business | nummer 1 | maart 2013

oost-gelderland business | nummer 1 | maart 2013

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media