Theo Janssen
Janssen Interim Services
“Als intermediair hebben we vanzelfsprekend ook te maken met de vergrijzing van ons aanbod. Als de vraag maar groot genoeg is zal voor ons het probleem van de vergrijzing minder naar voren komen. Pas als de vraag naar personeel afneemt en een bedrijf uit meer aanbod kan kiezen, valt de keus minder vaak op de oudere werknemer. Hoewel er ook een groot aantal bedrijven zijn die de kennis en kunde van een werknemer op leeftijd zwaarder laten wegen dan de vermeende financiële en organisatorische korte termijn voordelen die een jongere werknemer met zich mee brengt.
Er zal aanpassing van werk en werkomstandigheden nodig zijn om oudere werknemers in staat te stellen langer productief te blijven. Er zullen wegen moeten worden gevonden om oudere werknemers te binden. Daarbij zullen we moeten aansluiten bij waarden die op latere leeftijd belangrijk worden. We zullen perspectieven moeten ontwikkelen die voor ouderen interessant zijn. We moeten onze oudere werknemer wel degelijk koesteren en hem of haar zeker niet het gevoel geven dat zij als overbodig of zwaarwegende ballast worden gezien. Hoe wij onze oudere werknemer het beste kunnen behouden of koesteren is aan iedere organisatie op zich. Een verandering van gedrag en aannamebeleid is nodig en zal mijns inziens gevoed moeten worden door enerzijds voorlichting en anderzijds ondersteunende maatregelen zoals subsidie, relevante en moderne scholing, hulpmiddelen op de werkplek zelf en een flexibele indeling van de werkzaamheden.â€
Eugene te Wildt
Jobmax Uitzendbureau
“De discussie over ouderen op de arbeidsmarkt heeft een eenzijdig karakter. De discussie gaat altijd over geld en de betaalbaarheid van de sociale zekerheid. Ouderen zijn in dat plaatje slechts een economische factor, en dan ook nog een negatieve. Woorden als tijdbom en grijze golf spreken boekdelen. Maar de arbeidsmarkt is veranderd en de ouderen zelf zijn veranderd. Het is dan ook hoog tijd om dat beeld bij te stellen.
De verwachting is dat 1 op de 5 Nederlanders om diverse redenen de arbeidsmarkt tussen 2007 en 2013 zal verlaten, de grootste veroorzaker hiervan zal de vergrijzing zijn. De werkende bevolking zal in die periode dalen van 7,75 naar 6,9 miljoen. Daarnaast zal de werkende bevolking op het platteland extra getroffen worden door demografische ontwikkelingen. Tel daarbij op dat de nieuwe instroom van jongeren op de arbeidsmarkt lager zal zijn dan de totale uitstroom van ouderen en zie daar, we hebben een uitdaging. Deze uitdaging biedt echter ook nieuwe kansen. Op dit moment horen wij nog te vaak dat 45-plussers nauwelijks kansen hebben op de arbeidsmarkt. Als zij solliciteren worden de brieven vaak niet eens beantwoord, als ze zich melden bij een uitzendbureau worden ze nog net niet uitgelachen en werk vinden lijkt een bijna onmogelijke opgave. Deze situatie zal echter zeer snel veranderen, een werkgever kan niet blijven volharden in een vraag die door de markt steeds minder beantwoord wordt. De 45-plusser die op dit moment aan de zijlijn toe moet kijken zal daardoor binnen niet al te lange termijn een hoofdrol gaan vertolken op de veranderende arbeidsmarkt. En dat is maar goed ook, op dit moment zien wij te vaak enorm veel kennis en kunde bij mensen die door de arbeidsmarkt niet meer wordt opgenomen.“
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2010
voor u beantwoord
Voor u
beantwoord
De Vraag
Ontgroening en vergrijzing, twee termen die je steeds
vaker hoort in onze regio. Jongeren trekken weg en in verhouding neemt het aantal ouderen toe. Neem daarbij de golf baby-boomers, en het plaatje lijkt compleet.
Los van de pensioen-problematiek, rijst de vraag of de vergrijzing een probleem geeft voor de ondernemers. Hoe kijkt u aan tegen de groeiende vergrijzing en de
ouder wordende werknemer?