Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2018
Leon Ten Have, accountmanager WerkgeversServicepunt Achterhoek 

In deze column besteden we aandacht aan de toenemende vraag naar geschikte medewerkers, de discrepantie tussen vraag en aanbod en ‘Inclusief Ondernemen’. Dit keer neem ik de sector horeca als voorbeeld.

Ook de sector Horeca heeft te maken met krapte aan gekwalificeerde medewerkers. Het aandeel van de sector in de instroom vanuit werkloosheid en uitstroom naar betaald werk is relatief groot. In de regio Achterhoek, waar ook arbeidsmarktdiscrepanties een rol spelen, blijkt de Horeca bij uitstek geschikt om ‘projecten’ te starten. Formeel en informeel leren en werken wordt met elkaar verbonden. Starters op de arbeidsmarkt leren belangrijke kwaliteiten zoals flexibiliteit, hiërarchie en tempodruk, samenwerken en servicegerichtheid.

Om in de regio te blijven voldoen aan de personeelsbehoefte is het nodig om actief personeel te werven en op te leiden. Het ROC Graafschap College en WerkgeversServicepunt Achterhoek namen daarom het initiatief voor een op maat gesneden werkgelegenheidsproject, gericht op werkzoekenden die een uitkering van de Sociale Dienst ontvingen en specifiek de groep ‘statushouders’. Bij het project werd Leon ten Elshof, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Winterswijk, betrokken om verbinding te leggen met lokale horecaondernemers. Samen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek en ROC Graafschap College werd een actieve werkgeversbenadering gestart en bij verschillende horecaondernemers de mogelijkheden en behoefte onderzocht.

Na een gedegen voorbereiding en afstemming tussen partijen is in mei 2018 gestart met dit leer-werk-traject in een afgeleide BBL-vorm. De kandidaten hebben een traject aangeboden gekregen van twaalf maanden. De eerste zes maanden wordt vooral geïnvesteerd in het opdoen van werkervaring gekoppeld aan het opleidingstraject binnen het ROC Graafschap College. De kandidaten kunnen kiezen voor het werken als leerling gastvrouw-/heer of als leerling-kok. De selectie van kandidaten vond op drie niveaus plaats. De eerste werving door het WerkgeversServicepunt Achterhoek samen met de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Het Graafschap College beoordeelde de kandidaten op leer- en schoolbaarheid en de uiteindelijke selectie vond plaats door de deelnemende ondernemers.

Na de opleidingsperiode wordt de kandidaten, bij gebleken geschiktheid, een betaald dienstverband geboden voor minimaal zes maanden en ten minste 28 uur per week, om te zorgen dat deze kandidaten ook uitkerings-onafhankelijk worden. Een belangrijke succesfactor en -wens van de ondernemers in dit project is het taalniveau van de kandidaten. Daarom wordt extra aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de ‘branche-specifieke taalvaardigheid’ op de werkvloer. Starten met leerlingen midden in het hoogseizoen was een uitdaging! Maar we zijn er met elkaar in geslaagd om zestien deelnemers te laten beginnen. Zij zijn gaan werken bij De Luifel Ruurlo, Vivaldi Woold, De Voortwisch Winterswijk, Mediterrane Vorden, Hof van Eckberge Eibergen, Villa Welgelegen Groenlo, Het Muldershuis Eibergen, De Duif Ruurlo en WOK Wamelink Winterswijk. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en het WerkgeversServicepunt Achterhoek wat in meerdere sectoren toepasbaar is. Het resultaat biedt perspectief voor de toekomst.

In deze column besteden we aandacht aan de toenemende vraag naar geschikte medewerkers, de discrepantie tussen vraag en aanbod en ‘Inclusief Ondernemen’. Dit keer neem ik de sector horeca als voorbeeld. In deze column besteden we aandacht aan arbeidsmarktthema’s en goede voorbeelden. Organisaties in verschillende marktsegmenten, laten u zien hoe het kan. Staat u in de volgende column?

Het WerkgeversServicepunt Achterhoek brengt vraag en aanbod bij elkaar. Wij helpen u graag. Meer informatie: www.wspachterhoek.nl Telefoon: 088 3650 400.

 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media