Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2018

Ton Polman, managing partner & senior improvement engineer VOAA. Fotografie: Annemarie Bakker


Arbeidskunde en werkvoorbereiding. Het lijken bijna begrippen uit de vorige eeuw, maar niks is minder waar. Een goede werkvoorbereider is een uitstervend ras. De functiebenaming klinkt al niet ‘sexy’, terwijl de eisen en het belang van de functie alleen maar toeneemt. Dat geldt ook voor de behoefte aan gekwalificeerde werkvoorbereiders en dat vertaalt zich ook in de groei in (financiële) waardering.

De werkvoorbereider 2.0 moet ICT-kennis hebben, oplossingsgericht zijn en iemand zijn die kan meedenken. In de hedendaagse keten en snelheid van processen kunnen we niet telkens dezelfde fouten maken. We moeten in staat zijn om sneller werkwijzen bij te stellen en op andere manieren samen te werken: intern, operationeel, verticaal en horizontaal in de keten. Daarin kunnen functioneren, betekent dat men multidisciplinair moet kunnen denken.

Kortom een prachtige functie, die de mogelijkheid geeft in korte tijd veel te leren binnen een bedrijf. Bedrijven die het belang van een goede werkvoorbereider onderkennen, zijn ook de bedrijven die sneller in staat zijn te reageren op veranderende omstandigheden en dus voorop gaan of blijven lopen.

Waarom dan arbeidskunde? Eigenlijk om dezelfde redenen als de miskenning van het vakgebied werkvoorbereiding. Ondanks de toenemende automatisering blijft de basis van iedere procesverbetering de mate waarin je in staat bent je processen te onderkennen, te doorgronden, in kaart te brengen, te analyseren en te verbeteren. Een gedegen kennis van arbeidskunde is daarvoor onontbeerlijk in het algemeen en in het bijzonder voor een goede werkvoorbereider. Geïnteresseerd en meer willen weten over arbeidskunde of andere Lean toepassingen? Neem dan contact op met VOAA.

www.voaa.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media