Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 1 2014

De ‘Turbo ondernemer’ vraagt naar

persoonlijk leiderschap van

medewerkers, maar vooral om

een duurzame verflaag

Flexibilisering 3.0 gaat gepaard met een tsunami. De vaste werkvraag (baanzekerheid voor werkzoekenden) neemt af door het in hoog tempo veranderende arbeidsmarktklimaat. Door tal van maatschappelijke ontwikkelingen neemt de vraag naar duurzame en specialistische inzetbaarheid van flexibel werkende (zelfstandige) werkparticipanten juist toe.

De ‘turbo-ondernemer’ moet met zijn bedrijf de komende jaren van stuurboord overstag gaan. Zijn schip moet namelijk in revisie, krijgt een duurzame verflaag en vaart hopelijk daarna een nieuwe koers.

Werkparticipanten zoals vaste werknemers, (flexibele) medewerkers en zelfstandige professionals moeten hun vaardigheden en kennis op peil brengen en persoonlijk leiderschap tonen, willen ze met de toekomstige ‘turbo-ondernemer’ gelijkwaardig kunnen communiceren, koersen en samenwerken.

Een medewerker kan aan het werk blijven door zich betrokken te voelen bij datgene waarmee de ondernemer zich bezighoudt. Hij verdiept zich, toont interesse en zijn zelfredzaamheid wordt groter. Wil een medewerker duurzaam ingezet worden (op meerdere functies binnen één bedrijf, maar ook elders) en is hij bereid om te leren, dan zal de ondernemer in de toekomst in hem blijven investeren.

Een medewerker kan meer en meer achterop raken binnen de duurzaamheidskalender door een mogelijk gebrek aan belangstelling, of hiervan vervreemden door de ingewikkelde en chaotische maatschappelijke veranderingen in zijn werkgebied.

Ondernemers en medewerkers moeten goed kijken naar elkaars talenten en samen opwerken als partners en afzien van hiërarchisch denken. Kennis delen en uitwisselen is de oplossing voor het MKB om verder te komen in ‘duurzaam denken en doen’. Coöperatief ingestelde (flexibele) medewerkers en/of werkgevers bepalen de toekomst van Nederland.

Volgens het CBS gaat het weer beter met de economie. Maar wordt de ondernemer die al een tijdje meedraait hier wel gelukkig van? Hoe zit het met zijn nieuwe verflaag? Past de (oude) groei van zijn bedrijf in zijn toekomstplan. Wie betaalt de duurzame (nieuwe) koers. Worden de oude (denk)patronen opnieuw toegepast door economische gewin? Zijn het alleen de ‘slimme ondernemers’ die de vaarroutes kennen naar subsidies, en zijn zij alleen in staat om het oude ‘creëren’ te vertalen naar ‘duurzaam denken en doen’.

Is de oude economische gedachte ‘stuurboord’ houden? Of geloven we in de nieuwe generatie ‘turbo-ondernemers’ die bereid zijn overstag te gaan, nog harder werken en luisteren naar hun hart.

Niet alleen de (semi-)overheid, zorg en het onderwijs hebben (financiële) hulp en verandering nodig, maar juist MKB bedrijven vragen hierom. Zij zijn het die als hardwerkende ‘co-creaters’ en krachtige dieselmotor van het op nieuwe koers varende cruiseschip Nederland B.V. maar al te graag ‘met elkaar’ een nieuw duurzaam verflaagje kunnen aanbrengen. De tijd zal het leren…

Veel succes met duurzaam ondernemen. n

Ron Böhmer

Ondernemer

oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2014

Ron Böhmer
Werkvriend.nl

column

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media