BTW-ondernemer door zonnepanelen?
Een in Oostenrijk wonende particulier is recent door het Europese Hof van Justitie als BTW-ondernemer aangemerkt. Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van zijn woning leverde hij namelijk opgewekte elektriciteit terug aan het elektriciteitsnetwerk.
Voor een bezitter van zonnepanelen betekent dit dat BTW moet worden afgedragen over de opbrengst van de teruggeleverde energie. Door de ‘kleine ondernemersregeling’ (KOR), kan dit in Nederland meestal (deels) worden voorkomen. Hier staat tegenover dat de betaalde BTW op de aanschaf (21%) en plaatsing (6%), kan worden teruggevraagd. Een leuke besparing dus.
Of deze uitspraak ook in Nederland gaat gelden is aan discussie onderhevig. Eén van de verschillen is dat in Nederland veelal niet zoals in Oostenrijk kennelijk alle energie, maar slecht het deel dat niet in het huishouden wordt verbruikt, wordt teruggeleverd. Hierdoor zou er (deels) sprake zijn van privé-gebruik, waardoor er geen of slechts gedeeltelijk recht bestaat op teruggaaf van BTW. Hierbij is ook de feitelijke situatie, zoals het soort meter van belang. Een zogenaamde ‘slimme’ meter registreert de teruggeleverde energie afzonderlijk, zodat vrij eenvoudig de vergoeding van het energiebedrijf kan worden vastgesteld.
Om de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terug te krijgen, is registratie als BTW-ondernemer vereist. De Kamer van Koophandel schrijft eigenaren van zonnepalen niet in. Rest aanmelding bij de Belastingdienst. Deze laatste heeft echter aangegeven aanvragen van ondernemerschap pas af te handelen zodra het ministerie een standpunt heeft ingenomen over de gevolgen van de uitspraak.
In principe moet de BTW worden teruggevraagd in de BTW-aangifte over het tijdvak waarin de BTW over de zonnepanelen in rekening is gebracht. Of de Belastingdienst wil meewerken aan teruggaaf van BTW voor investeringen die al hebben plaatsgevonden, is nog maar de vraag.
Gelet op onze mooie zomerweken is de aanschaf van zonnepanelen wellicht een investering waard. De uitspraak van het Europese Hof zal de Nederlandse staat echter geld gaan kosten. Een aanpassing van de wet ligt dan ook in de lijn der verwachtingen.
Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur
oost-gelderland business | nummer 4 | september 2013
nieuws
Steeds meer 55-plussers aan het werk
In de laatste twintig jaar is het aandeel 55-plussers dat nog werkt meer dan verdubbeld. Dat is een ontwikkeling die ook de komende jaren nog door zal gaan.
Ouderen werken vaker door omdat zij hoger zijn opgeleid en omdat het overheidsbeleid is veranderd. Ook werken vrouwen meer. Dat blijkt uit het UWV Kennisverslag 2013 dat onlangs werd gepresenteerd.
De arbeidsparticipatie van ouderen is terug op het niveau van de jaren 60. In de twee decennia daarna halveerde hun arbeidsparticipatie omdat de overheid erop was gericht hen vervroegd te laten uittreden. In 1970 werkte meer dan de helft van de 55-plussers, in 1990 was dat nog maar een kwart. Nu werkt 53 procent weer.
Voordelen
Het in dienst nemen van 55-plussers heeft diverse voordelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zij vaak erg trouwe werknemers zijn.
Andere voordelen van het in dienst nemen van 55-plussers:
- Ze zijn loyaal;
- Ze beschikken over veel kennis;
- Ze brengen diversiteit binnen je bedrijf;
- Ze zorgen voor korting op je premie;
- Ze hebben meestal een goede werk-privébalans.
Nadelen
Nadelen zijn dat ouderen vaak minder goed zijn opgeleid dan jongere werknemers, dat zij minder productief kunnen zijn en niet zo goed op de hoogte zijn van technische ontwikkelingen. Met bij- of omscholingscursussen zijn deze nadelen meestal op te heffen.
Bron: MKB Servicedesk