Coverstory Werkvriend.nl

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2013

Coverstory

Zelf online in-, en uitlenen door ZZP en bedrijf

Werkvriend.nl: duurzaam flexibiliseren via gratis online platform

Böhmer is een nuchtere en bevlogen ondernemer die de laatste twee decennia samen met partner Jolanda Lubbers een aantal bedrijven in de HR heeft opgebouwd. Böhmer leert, werkt en leeft in de toekomst. Hij houdt zich bezig met ‘Our Common Future 2.0’ en signaleert de ‘werkarmoede’ om zich heen. De thematiek is het in-, en uitleenproces van arbeidscapaciteit in Nederland. Een verfrissend gesprek over duurzame flexibilisering van arbeid in samenhang met de synergie tussen ondernemers, waarbij het vooral gaat over de functionaliteit van het nieuwe platform Werkvriend.nl.

Uit een recente publicatie (Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt, mei 2013) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO blijkt dat flexibilisering zowel kansen als risico’s kan bieden, voor zowel ZZP’ers als ondernemers met medewerkers. Bedrijven hebben ruime mogelijkheden om bij groei of vervanging van arbeid gebruik te maken van flexibele arbeidscapaciteit en hoeven daarbij geen grote risico’s te nemen. Het uitzenden verliest als vorm van flexibele arbeid de laatste vijf jaar geleidelijk aan terrein. Vooral het aantal zelfstandigen zonder personeel is de laatste jaren enorm toegenomen.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd al vastgesteld dat het bij flexibiliteit en zekerheid gaat om een goede balans. Die balans is nooit statisch, maar altijd aan verandering onderhevig. Dat betekent dat elk ontwerp voor de arbeidsmarkt na verloop van tijd én tijdig opnieuw moet worden bekeken, en waar nodig herzien, ook als dat politiek of maatschappelijk lastig ligt. Er komen immers nog generaties na ons.

Uit onderzoek van CBS en TNO blijkt dat het tegelijkertijd in de Nederlandse context noch nodig is, noch wenselijk of realistisch om duurzame en volwassen vormen van flexibel of ‘anders’ werken terug te dringen of zelfs te verbieden. Het is typisch Nederlands gebleken om op deze manier de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te organiseren. Wat is duurzame flexibilisering precies? Böhmer heeft een eigen kijk op deze term. “Bij een duurzame flexibilisering van de arbeidsmarkt laten bedrijven zichzelf en of hun (boventallige) medewerkers ‘flexwerken’ en deelt men het bestaande werk en de arbeidscapaciteit met andere ondernemers. Men maakt gebruik van elkaars talent, kennis, vaardigheden en kwaliteiten. Als het ware ben je één bedrijf, en voor Nederland één markt.”

Nederland moet niet voor laagwaardige flexibilisering kiezen. Ook economisch gezien is dat een doodlopende weg. Dat betekent dat we ‘anders werkenden’ bepaalde zekerheden niet kunnen onthouden. Evenmin kunnen we ze vertellen dat die zekerheden worden uitgesteld tot zij naar een vast contract doorstromen. Een aantal essentiële zekerheden moet nu in de flexibiliteit worden gebracht, niet ernaast of erna. Dat kunnen we doen door deze werkenden de optie te geven zich aan te sluiten bij bestaande collectieve voorzieningen. Er zijn ook nieuwe actoren actief die een goede rol kunnen spelen, zoals netwerken van ZZP’ers of voor werkgevers. En daar komt Werkvriend.nl om de hoek kijken. “Als bedrijf moet je de samenwerking zoeken om pieken en dalen in je organisatie op te vangen ten aanzien van de in - en uitleen van arbeidscapaciteit”, aldus Böhmer.

Router voor economische arbeid in Nederland

Böhmer vertelt: “ZZP’ers en werkgevers zijn (nog) voorzichtig om zichzelf of medewerkers uit te lenen aan een medeondernemer. Werkvriend.nl wil deze terughoudendheid doorbreken en als router de onderlinge samenwerking juist stimuleren en ondernemers aanzetten tot slimmere en goedkopere flexibilisering van hun arbeidscapaciteit. Wij maken gebruik van kennis in de HR sector in Oost-Nederland die we hebben opgedaan bij het positioneren van onze andere bedrijven. Aan verschillende doelgroepen willen we het platform gaan aanbieden.” Böhmer gaat verder: “Rechtstreeks in-, en uitlenen tussen ondernemers is niet nieuw, maar wel als elk bedrijf (met eventuele medewerkers) in Nederland elkaars kwaliteiten delen op één platform en arbeidscapaciteit onderling zelf kunnen gaan regelen zonder tussenkomst van derden.” Interessant is dan ook de vraag of deze werkwijze de innovatiekracht van bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe producten gaat stimuleren zoals onderzoekers aangeven.

“In mindere tijden, dus in de conjunctuur van nu, hoeven medewerkers niet bij voorkeur ontslagen te worden, maar zouden rechtstreeks door de ondernemer uitgeleend kunnen worden aan medeondernemers. Daarmee behoud je de kennis en vaardigheden binnen je eigen onderneming. Bijkomend voordeel is dat de kennis van de medewerker hierdoor ook wordt vergroot”, aldus Böhmer. “Daar heb je als werkgever baat bij. Het mooie is dat Werkvriend.nl hierin faciliteert.”

Verbindingswerkplaats

Werkvriend.nl is een verbindingswerkplaats en voorziet ondernemers in de behoefte om flexibele arbeidscapaciteit zonder bemiddeling of tussenkomst van derden te regelen. Het platform laat bemiddelen zonder fysieke aanwezigheid, men kan het dus zelf doen. “Wat Werkvriend.nl doet is dat ZZP’ers en bedrijven met medewerkers zelf online kunnen in-, en uitlenen”, legt Böhmer uit. “Laat ik voorop stellen dat het platform géén uitzendbureau is, maar eenvoudig gezegd de tools levert en ondernemers met elkaar in contact brengt.” Het principe is dat een opdrachtzoeker met een agenda ieder beschikbaar arbeidsuur bijhoudt en, al dan niet anoniem, toont op de website. Men is vindbaar en flexibel te plannen voor andere gebruikers of leden.

Werkvriend.nl verbindt dus niet alleen ondernemers en of ZZP’ers met elkaar, maar ook met boventallige medewerkers. Böhmer: “Het allergrootste voordeel voor een ondernemer is dat de ervaring van de persoon in kwestie behouden blijft. In veel gevallen betreft het een boventallige situatie van een medewerker die al jaren in dienst is. Op deze manier houd je de medewerker binnen het bedrijf en gaat de kennis en ervaring niet verloren. De leegloopuren en het bijkomende omzetverlies kunnen door eventuele plaatsing bij een medeondernemer gereduceerd worden. De ondernemer bespaart aanzienlijk in bemiddelingskosten van derden, en tijd in de afwikkeling van reacties van een project, opdracht, functie of taak die hij op een reguliere wijze elders geplaatst zou hebben. Daarnaast is de arbeidscapaciteit on demand en Werkvriend.nl gratis en vrijblijvend te gebruiken.”

Eenvoudig

Het proces is eenvoudig: inschrijven, aanbieden, opdracht aannemen. Eén van de unieke verkoopargumenten voor Werkvriend.nl is de online en realtime agenda. “De agenda is iets persoonlijks en alleen de beschikbare leegloopuren dien je zichtbaar te maken”, aldus Böhmer. “Mits deze goed wordt bijgehouden door de deelnemer en altijd actueel is, kunnen anderen exact zien wanneer iemand beschikbaar is. De leden van Werkvriend.nl zijn dus vindbaar maar ook flexibel planbaar.

Zoals gezegd hoeft een ZZP’er of ondernemer niet zelf te zoeken naar opdrachten. “Alleen als er een opdracht voor handen is, mag een opdrachtaanbieder met je contact opnemen of een planningsverzoek bij je indienen”, legt Böhmer uit. “Als je een planningsverzoek hebt geaccepteerd, deel je de planning van jezelf en of medewerkers en alle projectgegevens met je ‘werkvrienden’ in het projectbeheer van Werkvriend.nl.” Verder vergroot je als ondernemer je netwerk zonder noemenswaardige inspanning of prijsconcurrentie. De eigen projecten blijven altijd anoniem en je onderhoudt discreet de samenwerking met je werkvriendengroep.

Beschikbaar stellen voor werk

Böhmer geeft aan: “Bij Werkvriend.nl draaien we de match dus om. Eerst het aanbod van kwaliteit, dan de vraag. Geen duizenden projecten, opdrachten, functies of taken die toch niet bestaan, en waar iedereen zich druk om maakt om die op te vullen.” Ben je als ondernemer voor jezelf op zoek naar werkzaamheden op korte termijn, op projectbasis of voor de lange duur? En je wilt meer uit je leegloopuren halen met minder omzetverlies? Dan kun je op Werkvriend.nl een eigen beroepsprofiel aanmaken, en die met je bedrijfs- en contactgegevens naar keuze (anoniem) tonen aan alle ZZP’ers en bedrijven in Nederland. Je vermeldt onder andere je kwaliteiten en de beschikbare arbeidsuren in de agenda. Het is wel belangrijk eenmalig je bedrijfs- en beroepsprofiel professioneel vorm te geven. Zo word je goed gevonden op je kwaliteiten.

“Het is niet mogelijk zelf te zoeken naar werkzaamheden. Het principe is nu dat je door medeondernemers wordt benaderd of gepland, en het is de bedoeling dat je gaat samenwerken met je werkvriendengroep. Die zou dus zo groot kunnen worden als heel Nederland”, aldus Böhmer.

Aanbieden van (boventallige) medewerkers

Je kunt als ondernemer ook voor (boventallige) medewerkers beroepsprofielen aanmaken, en die met je bedrijfs- en contactgegevens naar keuze (anoniem) tonen. Je vermeldt hier onder andere de kwaliteiten met de beschikbare arbeidsuren in de agenda van de medewerker. Om medewerkers te beschermen zijn die altijd ‘anoniem’, vindbaar voor alle ZZP’ers en bedrijven in Nederland.

Böhmer verklaart: “Als je de beschikbare agenda van (boventallige) medewerkers online houdt, dan zou dat voor jezelf of je bedrijf acquisitie, leegloopuren en omzetverlies kunnen besparen.”

Online inlenen

En als je voor een eigen project, opdracht, functie of taak naar arbeidscapaciteit van medeondernemers zoekt? Böhmer antwoordt: “Met Werkvriend.nl doe je dit zelf online zonder dat er een derde partij aan te pas komt. Je zoekt favorieten, kiest voor kwaliteit en locatie en bepaalt zelf het resultaat. Tenslotte vind je de best passende agenda’s van ZZP’ers en medewerkers van bedrijven in Nederland bij jouw in de buurt.”

Böhmer gaat verder: “Je kunt zelf contact opnemen met een opdrachtzoeker en of direct een planningsverzoek indienen bij je (potentiële) werkvriend. Als je planningsverzoek is geaccepteerd, deel je het project met de (nieuwe) werkvriend in het projectbeheer. Hiermee krijg je een goed overzicht van de projecten, de medewerkers en alle andere relevante projectgegevens van je werkvriendengroep. Bepaalde gegevens binnen het projectbeheer zijn alleen zichtbaar voor potentiële opdrachtzoekers die je zelf hebt ingepland en worden uiteindelijk gedeeld met je werkvrienden.

Na een hartelijke ontvangst in het onlangs gerestaureerde en historische pand aan de Plantsoenstraat in Doetinchem zit Oost-Gelderland Business aan tafel met Ron Böhmer en praat over duurzame flexibilisering.

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2013

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2013

Roy Böhmer (links) en Ron Böhmer van Werkvriend.nl.

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2013

oost-gelderland business | nummer 4 | september 2013

Werkvriend.nl zit momenteel nog in de bèta fase en wil graag de ervaringen van ondernemers die gebruik maken van de website delen, om deze basis verder uit te bouwen en te innoveren. Men kan gratis en vrijblijvend gebruik maken van het business to business platform.

Telefoon: 088-2252000.

E-mailadres: info@werkvriend.nl.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media