oost-gelderland business | nummer 6 | januari 2013
Wat blijft er over van de hypotheekrenteaftrek?
De politiek heeft de gemoederen de afgelopen periode flink bezig gehouden. Allereerst bevatte het Belastingplan 2013 beperkingen van de hypotheekrenteaftrek. Hoewel kort daarna ook in het Regeerakkoord nieuwe hypotheekregels zijn opgenomen werd dit overschaduwd door de hectiek rondom de beoogde nivelleringsoperatie via de zorgpremie.
Nu dat probleem is weggewerkt is het tijd om de balans van de hypotheekrente op te maken. Zag de wijziging eerst op nieuwe hypotheken, moeten nu ook de bestaande hypotheken er in de toekomst aan geloven.
Bestaande hypotheken
Vanaf 2014 gaat een renteaftrekbeperking gelden voor alle (ook bestaande) hypotheken. Jaarlijks wordt het maximale tarief (52%) waartegen de hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht met 0,5% verlaagd. De aanvankelijk beoogde compensatie via een belastingverlaging is vervangen door een verlenging (tot bijna € 63.000) van de derde belastingschijf (42%). Een verdere nivellering verloopt via de belastingkortingen.
Nieuwe hypotheken
De wijzigingen voor nieuwe hypotheken gaan per 1 januari 2013 al in. Nieuwe leningen moeten in maximaal 30 jaar volledig en verplicht annuïtair (aflossings- en rentedeel) worden afgelost. Naarmate de tijd verstrijkt zal hierdoor het aflossingsdeel toenemen en het rentedeel waarover hypotheekrenteaftrek kan worden verkregen geleidelijk afnemen. Met andere woorden, de hypotheek kost netto steeds iets meer.
Daarnaast geldt de renteaftrek niet meer voor (nieuwe) aflossingsvrije hypotheken(delen). Ook is het na 31 december aanstaande omzetten van een bestaande aflossingsvrije hypotheek naar een veiligere spaarhypotheek niet meer mogelijk. Daarnaast komen na 1 januari 2013 afgesloten kapitaalverzekeringen niet meer voor de vrijstelling in box 1 in aanmerking. Gelet op de drukte bij banken is de omzettingstermijn uiteindelijk verlengd tot 1 april 2013. Overigens blijft de rente op restschulden (voor een tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 verkochte woning) nog maximaal tien jaar aftrekbaar.
De nieuwe regels gelden ook voor hypotheekverhogingen. Het oversluiten van de oude hypotheek (bij verhuizing of het aflopen van de rentevaste periode) heeft echter geen gevolgen.
Aldus het begin van nieuwe tijden. We zullen de beoogde ontwikkelingen in de woningmarkt en economie met belangstelling volgen.
Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur