Meer faillissementen in bouw
De eerste drie maanden van dit jaar zijn 367 bouwbedrijven failliet verklaard. De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs naar buiten bracht, laten meer faillissementen zien dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2011 gingen er in deze sector 289 bedrijven failliet, in het laatste kwartaal waren dat er 302.
Detailhandelsverkopen in
eurozone nemen toe
Winkeliers in de eurozone hebben in maart 0,3 procent meer verkocht dan een maand eerder. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat onlangs. De stijging is beter dan verwacht. Economen hadden gemiddeld een stabilisering voorspeld, na een afname met 0,2 procent in februari. In de hele Europese Unie namen de detailhandelsverkopen met 0,7 procent toe, na een daling met 0,5 procent in de voorgaande maand. De sterkste groei vond plaats in Bulgarije (3,9 procent), gevolgd door Polen (2,6 procent) en Oostenrijk (1,9 procent). Winkeliers in Portugal hadden relatief de slechtste maand, daar namen de verkopen met ruim 2 procent af. In Duitsland en Frankrijk nam de winkelomzet met bijna 1 procent toe. Cijfers over de ontwikkeling van de Nederlandse detailhandel in maart waren nog niet beschikbaar. In vergelijking met maart vorig jaar lagen de detailhandelsverkopen in de eurozone 0,2 procent lager. Hier werd een afname met ruim 1 procent voorzien. In februari namen de verkopen nog met meer dan 2 procent op jaarbasis af.
BUSINESS FLITSEN
oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2012
Helft bedrijven vreest gevolgen
crisisakkoord
Bijna de helft van de bedrijven vreest dat veel maatregelen in het crisisakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie negatief uitpakken voor ondernemend Nederland en hun eigen organisatie. Desondanks geeft een meerderheid van de ondernemers (57 procent) het pakket aan maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen, een ruime voldoende: 7. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van Panteia. Het onderzoeksbureau heeft ruim 700 ondernemers ondervraagd. Bijna de helft van hen is deze week positiever over het oplossen van de economische crisis dan twee weken eerder. ‘’Blijkbaar zijn ondernemers bereid het zuur voor lief te nemen om uiteindelijk het zoet te bereiken’’, constateert onderzoeker Kees Brammer. Toch vindt bijna de helft van de ondernemers de maatregelen nog niet ver genoeg gaan. Zij vinden dat er meer mag worden gedaan aan de hypotheekrente en de hypotheekmarkt. Bovendien zou de omvang van de overheid verder teruggebracht moeten worden en mag er meer bezuinigd worden op ambtenaren.