De stelling

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 2 2012

Denny ten Camp

Lodder Dales Accountants

Tot een aantal jaren geleden was het in de accountants- en adviesbranche eigenlijk heel gebruikelijk om iemand direct een vaste aanstelling te geven. Dit werd ervaren als middel om nieuwe mensen aan je organisatie te binden.

In tijden dat vacatures moeilijk in te vullen zijn worden ook vaker vaste contracten overeengekomen, omdat dit voor een goede kandidaat net een breekpunt kan zijn.

Op dit moment bieden wij bij lastig in te vullen vacatures gewoon eerder een vast contract. De andere vacatures worden in eerste instantie ingevuld met tijdelijke contracten, echter wel met de intentie om bij succes van beide zijden de overeenkomst na de tijdelijke contractsperiode(n) om te zetten in een vaste aanstelling.

Werkgevers willen graag een flexibele schil in hun bedrijf, om hiermee pieken en dalen in de vraag naar hun producten of diensten enigszins te kunnen opvangen. Dit kan met tijdelijke contracten makkelijker. Daarnaast worden tijdelijke contracten in de praktijk vaak gebruikt als een soort verlengde proeftijd omdat niet in alle situaties binnen twee maanden duidelijk is of de nieuwe medewerker voldoet aan de verwachtingen. Vanuit het perspectief vanuit de medewerker gezien is het hebben van een vast contract niet per definitie een garantie voor een zekere (financiële) toekomst. Het gaat uiteindelijk om de persoon en zijn of haar competenties om succesvol te zijn.

De Stelling

‘Ook wij zijn terughoudend geworden met het

geven van vaste contracten aan medewerkers’

de stelling

oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2012

Theo Janssen

Janssen Interim Services

Voor eigen personeel zijn wij als intermediair voor technisch personeel, afhankelijk van de vraag van onze klanten. Als onze klanten te maken krijgen met onzekerheid in de markt heeft dat invloed op het inleengedrag van flexibel personeel. Als de vraag terugloopt worden onze bemoeienissen minder en dat heeft invloed op het interne personeelsbeleid.

Wij gebruiken de flexibiliteit van tijdelijke overeenkomsten om onze overheadkosten te nivelleren aan de vraag van de klant. Toch zijn wij anticyclisch tewerk gegaan. Hoewel veel bureaus aan het reorganiseren zijn behouden wij de goede mensen. Zij hebben de kennis van de klanten en kennen de gebruiken en gewoonten. Veel van onze klanten geven aan het vervelend te vinden dat er een groot verloop is bij de uitzendbureaus. Ze krijgen vaak nieuwe contactpersonen die ze de ins and outs van hun bedrijf weer moeten leren. Door nu te investeren in ons personeel hebben we een voorsprong in de toekomst.

Bastiaan Vriezen

Terborgse HandelsOnderneming

Wij zijn inderdaad ook terughoudender geworden en kiezen mede hierdoor voor flexibele arbeids overeenkomsten bij onze (nieuwe) medewerkers. De meest recente crisis (25% omzetdaling in de kantoormeubelbranche) heeft de noodzaak hiervan aangetoond. Een vaste arbeidsovereenkomst bevriest de in crisistijd noodzakelijke mobiliteit. Wij maken daarom gebruik van de mogelijkheden die de wet ons biedt om medewerkers drie keer een tijdelijk contract aan te bieden voor een periode van 1 jaar, alvorens ze vast in dienst te nemen.

De berichten over de economische toekomst zijn inmiddels iets optimistischer echter het blijft noodzakelijk om je vaste kosten gecontroleerd en overzichtelijk te kunnen houden. Kortere arbeidsovereenkomsten maken hier deel van uit. Wij merken op dit moment al een licht herstel van de economie. Grote aankopen bij dure projectinrichters worden nog steeds uitgesteld. Deze worden opgedeeld in kleinere deelaankopen en vervolgens ondergebracht bij ondernemingen zoals de onze, bedrijven die in goedgebruikte en betaalbare nieuwe kantoormeubelen handelen.

oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2012

Tom Altena

Directeur ICT Spirit

Bij ICT Spirit beginnen nieuwe medewerkers met een contract voor bepaalde tijd van meestal een half jaar tot een jaar. In die periode volgen wij de medewerker (-ster) op de voet en kunnen we goed beoordelen of deze persoon in onze onderneming past. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook. Is er een match, dan is een vast contract vrijwel zeker. Wij vinden dat een positief signaal naar de medewerker en dat spreekt veel vertrouwen uit. ICT Spirit zit daarbij wel in een markt die nog licht groeit, dus dat is een luxepositie.

Kijk je naar de trends in de markt dan zie je dat er in bedrijven zoals ICT Spirit (veel kenniswerkers) wordt nagedacht over Het Nieuwe Werken, ofwel slimmer werken. Het arbeidscontract wordt dan vervangen door een samenwerkingsovereenkomst: een set aan afspraken die meer de werkelijke verhoudingen tussen werkgever en werknemer uitdrukken. Een zekere hiërarchie in de zeggenschap en bevoegdheden bestaat nog zeker. Echter, de werknemer laat zich ‘het werk’ al lang niet meer dicteren door de werkgever en is veel meer gericht in het op eigen initiatief waarde toevoegen en het nakomen van de resultaatafspraken. Alles draait om verantwoordelijkheid en vertrouwen en het ‘vaste contract’ is een term die met uitsterven bedreigd zal gaan worden.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media