Eén loket voor alle werkgeversvragen, dat is wat het WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) voor ondernemers is. Nederland heeft voor iedere arbeidsmarktregio een eigen WSP, in totaal zijn er 35 WSP's.
Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman
Bianca Wolf is als één van de accountmanagers van het WSPA voortdurend in contact met werkgevers. "Daarom weten we wat er speelt bij een werkgever en waar vragen liggen", vertelt Bianca. "Om die vragen zo adequaat mogelijk te beantwoorden, hebben we alle werkgeversdienstverlening in één loket ondergebracht. Wij zijn voor werkgevers het centrale aanspreekpunt als het gaat om personeel- en arbeidsmarkt gerelateerde vraagstukken bijvoorbeeld voor het aannemen van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt, advies over subsidies en informatie over de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt. Die bijzondere aanpak werkt."
Netwerk
WSPA is een samenwerkingsverband van UWV, Laborijn, So-ciale Dienst Oost Achterhoek en de gemeenten Bronckhorst en Oude IJsselstreek/STOER. "Dat is best uniek, maar eigenlijk ligt die centralisatie van kennis ook erg voor de hand. Werkgevers vinden hier antwoord op alle vragen, bij één loket, via één aanspreekpunt. Wij hebben zelf (bijna) alle expertise in huis en weten we iets niet, dan beschikken we over een groot netwerk waar we werkgevers naar kunnen doorverwijzen. We werken nauw samen, want juist onze binding met werkgevers en de kennis van de arbeidsmarkt is van belang", vertelt teamleider Leon ten Have. "Zeker in deze tijd, want corona heeft de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven veranderd."
Aanpassen
De komst van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat er binnen elke sector plotseling moest worden gehandeld. Werkgevers moesten bijvoorbeeld thuiswerken gaan faciliteren voor hun medewerkers of juist productieprocessen anders inrichten om te kunnen voldoen aan de gestelde maatregelen vanuit de overheid. Niemand wist vorig jaar hoe lang corona invloed zou hebben op het bedrijfsleven. Ondernemers hebben daardoor voor keuzes gestaan als het gaat om het behouden van personeel. Bianca Wolf: "Dus gingen wij samen met die ondernemers aan de slag om een oplossing te vinden voor de betrokken medewerkers. Dit door medewerkers tijdelijk te laten werken bij een werkgever waar juist wel werkgelegenheid was. Natuurlijk waren er situaties dat een werkgever toch moest besluiten om medewerkers te ontslaan. Wij stellen op zo'n moment alles in het werk om de betrokken medewerkers te helpen van werk-naar-werk. Als WSPA zijn we er juist om de werkgevers te informeren, te adviseren en te ondersteunen. Samen kun je dan kijken naar de mogelijkheden en zetten wij ons netwerk in om tot een passende oplossing te komen."
Arbeidsmarkt
De huidige situatie op de arbeidsmarkt vraagt juist om die passende oplossingen. De afgelopen maanden is de economie weer aangetrokken en ziet het WSPA de vraag naar personeel steeds groter worden. Voor corona was er al een gemiddelde spanning tussen het aantal vacatures en het aantal werkzoekenden, maar in een aantal sectoren is er sprake van een grote krapte. Denk bijvoorbeeld aan de sectoren Zorg en Welzijn, Techniek, ICT en Horeca. Bianca Wolf: "Door de maatregelen zijn er bijvoorbeeld mensen gaan werken in een andere sector dan de detailhandel of de logistiek. Deze sectoren maakten juist een enorme groei door met een grotere en andere consumentenvraag. Deze werknemers gaan niet allemaal terug naar hun oude werkgever."
Jobcarving
Eén van de oplossingen die het WSPA biedt voor werkgevers is het kijken of de personeelsvraag anders kan worden ingevuld. "Bij onze samenwerkende partners zijn er nog steeds werkzoekenden beschikbaar," zegt teamleider Leon ten Have. "Deze werkzoekenden willen graag aan de slag, maar hebben bijvoorbeeld aanvullende scholing of begeleiding nodig. Wij willen bijdragen aan een toegankelijke arbeidsmarkt waar iedere inwoner mee kan en mag doen. Een inclusieve arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk dat wij weten waar de vraag van de werkgever zit. Het WSPA heeft gecertificeerde adviseurs die samen met de ondernemer kijken naar de huidige bestaande functies. Misschien is een vakkracht veel tijd kwijt met het uitvoeren van allerlei elementaire taken. Kun je die taken dan niet beter bij deze medewerker weghalen en die door een ander laten uitvoeren? Zo ontstaan er wellicht nieuwe functies en worden huidige functies efficiënter ingevuld. Jobcarving of Jobredesign wordt dit ook wel genoemd. Als helder is hoe een functie kan worden ingericht op basis van vaardigheden en competenties, dan stelt het WSPA samen met de werkgever een zoekprofiel op. Vervolgens ondersteunen wij de ondernemer bij het wervings- en selectietraject en zoeken wij actief mee naar een passende kandidaat."
Samen aan de slag
"Als wij in de Achterhoek willen dat iedereen mee kan doen op de arbeidsmarkt, dan zullen we allemaal anders moeten gaan kijken naar het invullen van de personeelsvraag. Dit kan alleen door met elkaar in contact te zijn. Er is veel mogelijk op het gebied van subsidies, regelingen en voorzieningen. Er is een speciaal Achterhoeks Talentenfonds, OpIJver, waar werkzoekenden, werkenden en werkgevers terecht kunnen als het gaat om (om)scholing", vertellen Bianca en Leon. "Werkgevers die zich samen met ons inzetten om te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt, vragen wij om ambassadeur te worden. Niets is belangrijker dan te laten zien dat het kan en werkt. Met de campagne 'Unieke Achterhoekers aan het Werk' laten nu al 135 Achterhoekse werkgevers zien dat het ondernemen met een divers personeelsbestand meer brengt dan alleen een effectief bedrijfsproces." Het WSPA heeft vooral een oproep: "Heeft u nog geen contact met ons? Laten wij elkaar dan snel ontmoeten om samen aan de slag te gaan!"