MijnKennis: Cybercrime in het mkb

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2021


Cybercrime, de kranten staan er vol van en meestal gaan deze verhalen over grote organisaties die gegijzeld zijn. Het mkb is echter net zo kwetsbaar. Angela Hageman, bedrijfsadviseur verzekeren bij MijnKennis, vertelt over cybercrime in het mkb.

 

Hebben ook mkb-bedrijven te maken met cybercrime?

"Jazeker, helaas komt dit regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan een webshop die 6 uur onbereikbaar was door een cyberaanval bij het datacentrum waar de website van deze webshop werd gehost. Alleen de herstelkosten bedroegen al 24.000 euro. Of denk aan een werknemer van een productiebedrijf van auto-onderdelen die klikte op een link in een e-mail waardoor malware op de server van het bedrijf werd gedownload en alle gegevens werden versleuteld. Op de computer van de werknemer verscheen een e-mail waarin 10.000 euro in Bitcoin werd geëist binnen 48 uur."


Wat kun je er tegen doen?

"Tegenwoordig kun je een verzekering afsluiten tegen cybercrime. Het belangrijkste is natuurlijk preventie, dus allereerst wordt er een cybercheck uitgevoerd, zodat je inzicht hebt waar er mogelijk zwakke plekken zitten. En stel dat je te maken krijgt met ransomware (losgeld dat wordt geëist) dan kun je direct contact opnemen met specialisten die weten hoe ze dit zo snel mogelijk kunnen oplossen."


Wat kun je verwachten van een cybercrime verzekering?

"Het netwerk van een middelgroot advocatenkantoor werd gehackt. Gevoelige klantinformatie was mogelijk in gevaar. Het bedrijf kreeg een telefoontje waarin geëist werd om 30.000 euro te betalen, zodat de informatie niet op de zwarte markt werd verkocht. Er werd direct een cyber incident manager toegewezen. Ook worden forensische ICT-experts ingeschakeld om het incident aan te pakken. Zij nemen dan alles uit handen: van het daadwerkelijke onderhandelen tot het inhuren van een PR-adviseur in verband met het beperken van de reputatieschade en het inrichten van een call center waar vragen van cliënten worden beantwoord. Totale kosten van dit incident: ruim 2 ton. Het loopt dus al snel flink in de papieren."


Waar kun jij mkb'ers mee helpen?

"Het leukste aan mijn werk vind ik het inzichtelijk maken van de bedrijfsrisico's voor een ondernemer. En ik geef advies op maat over welke schade-, inkomens- of verzuimverzekeringen deze risico's kunnen afdekken."


Wil jij meer weten over welk risico jouw bedrijf loopt op het gebied van cybercrime of wil je advies over een ander type verzeke-ring? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Angela Hageman en bel 06 2749 3860 of e-mail naar angela.hageman@mijnkennis.nl.

Kijk voor meer informatie op www.mijnkennis.nl en volg de LinkedIn-pagina van MijnKennis.


Over MijnKennis

MijnKennis heeft alles onder 1 dak voor de mkb'er. Onze specialisten zorgen voor jouw administratie, jaarcijfers en fiscale aangiften, salarisverwerking, pensioenen, (juridisch) advies en natuurlijk voor al jouw verzekeringen. Wij hebben ook een gecertificeerde arbodienst en door onze nauwe samenwerking met verzekeraars kunnen wij vaak een voordelige verzuimverzekering voor je afsluiten.
 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media