Wethouder Gerjan Teselink over het succes van WSP Achterhoek: Iedereen is welkom!

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 1 2020


Gerjan Teselink (wethouder van de gemeente Berkelland en lid van het dagelijks bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek) laat er geen enkele twijfel over bestaan: "Een gezonde regionale economie staat of valt met een gedegen samenspel tussen overheid en ondernemers.”


Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman

"Wij realiseren ons dat we steeds opnieuw veel van ondernemers vragen - nu bijvoorbeeld weer de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en dan zie ik het als onze taak hen zoveel mogelijk te ontzorgen", zegt Gerjan Teselink. "Bijvoorbeeld via het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSP). Dat is een organisatie die speciaal is opgetuigd om werkgevers te ondersteunen bij het invullen van hun vraag naar medewerkers. Dat kan via het UWV, maar ook in maatwerktrajecten voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Vorig jaar werden meer dan 1.000 mensen via allerlei trajecten naar regulier werk geholpen. Dat noem ik zeer succesvol."

Leon ten Have is teamleider Werkgeversservicepunt Achterhoek: "Wij halen, ondanks de soms negatieve landelijke berichten, onze doelstellingen elk jaar weer." WSP is een initiatief van UWV, Laborijn, Sociale Dienst Oost Achterhoek en de gemeente Bronckhorst. De centralisatie van kennis ligt erg voor de hand. "Werkgevers vinden hier antwoord op alle vragen, bij een loket, via een aanspreekpunt. Wij hebben zelf (bijna) alle expertise in huis en weten we iets niet, dan beschikken we over een groot netwerk waar we werkgevers naar kunnen doorverwijzen. Wij zijn voor werkgevers het centrale aanspreekpunt als het gaat om aannemen van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt, advies over subsidies en informatie over de regionale arbeidsmarkt. Die bijzondere aanpak werkt."

Iedereen doet mee

Teselink vertelt dat de verwachte regionale vraag naar arbeidskrachten op de wat langere termijn zal groeien naar 27.000 mensen. "Dat is veel en dat betekent dat we iedereen nodig hebben. Ook de mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt, of mensen die onvoldoende of niet in de juiste richting zijn opgeleid. Ook hen moeten we erbij betrekken, want iedereen doet mee, dat is ons devies. Dat is soms eenvoudig, maar vaak ook lastig om bijvoorbeeld bij iemand met beperkingen toch de juiste baan te vinden. Daarvoor moeten we de markt kennen, weten welk bedrijf op welk moment een specifieke vraag heeft. Wij moeten als overheid de garanties geven dat we werkgevers helpen, dat we een betrouwbare partner zijn, waar zij op kunnen vertrouwen. Daar hoort ook bij dat we hen niet moeten belasten met allerlei regelingen, maar er gewoon voor moeten zorgen dat hij een cliënt krijgt die past bij zijn profiel. Hoe wij dat aan de achterkant regelen is voor hem oninteressant, hij moet aan de voorkant worden geholpen. Uiteraard moet ook de cliënt het vertrouwen hebben dat er een vangnet is, dat wanneer een plan toch niet uitpakt zoals gehoopt, hij niet aan zijn lot wordt overgelaten." Elke cliënt heeft zijn eigen vragen en zijn eigen mogelijkheden. Teselink: "Wil je hem helpen, dan moet je zijn situatie helemaal kennen. Hoe zit het met zijn inkomen (of uitkering), is er sprake van een stabiele thuissituatie of niet en wat kunnen wij doen om de cliënt vooruit te helpen. Hoe beter het beeld is dat je van een werkzoekende hebt, hoe gemakkelijker het wordt om een succesvolle match met een bedrijf te maken. Dat gebeurt steeds minder van achter een bureau, onze accountmanagers bezoeken bedrijven en gaan de wijken in."

Ontzorgen

Wethouder Gerjan Teseling heeft onder andere financiën, economie, duurzaamheid en partici-patie in zijn portefeuille. "Dat zijn onderwerpen die naadloos op elkaar aansluiten. Ik houd ervan om mijn gezicht te laten zien, werkbezoeken af te leggen om een helder beeld te krijgen van wat er speelt in onze gemeente. Dat zie ik niet alleen als onderdeel van mijn taak, daar ligt ook echt mijn interesse. En tijdens mijn werkbezoeken breng ik ook altijd het HR-vraagstuk ter sprake en vraag ik of de gemeente op welke manier dan ook iets kan toevoegen. Dat heeft echt met ontzorgen te maken. Vaak zit het in kleine dingen. Als een bedrijf een vergunning aan wil vragen, neem dan vooraf contact met ons op, zodat we samen in het voortraject al kunnen uitzoeken aan welke voorwaarden zo'n aanvraag moet voldoen. Dat versnelt het proces enorm en daar zijn we voor. De overheid moet in mijn ogen een andere positie innemen. We zijn in transitie. We zijn het verlengstuk van de wetgever, maar het is vooral ook onze taak om werkgevers te faciliteren, om met hen mee te denken en vele trajecten eenvoudiger te maken. Daar hoort denken in oplossingen bij en daar wordt iedereen blij van. Het is bovendien belangrijk voor onze economie."

Voorbeeldfunctie

Nederland telt 35 werkgeversservicepunten en die zijn niet allemaal even succesvol. Dat geldt niet voor WSP Achterhoek, die vervult een voorbeeldfunctie. "Deze regio is een mooi voorbeeld van hoe het ook kan", vertelt Teselink. "Dat begint met vertrouwen. De regionale ondernemer is sinds jaar en dag bereid om te innoveren, nieuwe dingen te proberen, ook op het gebied van personeelsbeleid. VNO-NCW Achterhoek wist te melden dat we hier in de Achterhoek op de tweede plaats van Nederland staan waar het innovatie betreft, vooral in de maakindustrie. Ik ben tijdens mijn werkbezoeken vaak verbaasd hoe goed sommige bedrijven acteren, zonder dat ze daar veel herrie over maken. Dat zit denk ik dan toch in het karakter, 'doe maar gewoon', maar intussen spelen ze een belangrijke natio-nale of zelfs internationale rol. Daar mag je best trots op zijn."



Maatwerk

Vraag en aanbod op elkaar af te stemmen is altijd maatwerk en dat geldt niet alleen voor mensen met een beperking. Ten Have: "Ook 50-plussers of mensen met een lage of eenzijdige opleiding kunnen veel moeite ondervinden bij het zoeken naar een nieuwe baan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor laaggeletterden of mensen die zich in een langdurig dienstverband nooit verder hebben ontwikkeld. Die komen dan plotseling tot de conclusie dat de wereld om hen heen zich wel razendsnel heeft ontwikkeld en dat tegenwoordig andere kwalificaties worden gevraagd. Die aanbodzijde ondersteunen wij bij-voorbeeld met extra opleidingen en begeleiding van zowel kandidaat als werkgever gedurende het hele traject. langdurig dienstverband nooit verder hebben ontwikkeld. Die komen dan plotseling tot de conclusie dat de wereld om hen heen zich wel razendsnel heeft ontwikkeld en dat tegenwoordig andere kwalificaties worden gevraagd. Die aanbodzijde ondersteunen wij bijvoorbeeld met extra opleidingen en begeleiding van zowel kandidaat als werkgever gedurende het hele traject. Trainingen en opleidingen zijn vaak de basis als start van een doorgaande ontwikkellijn. Dat is zowel in het belang van de werknemer als werkgever. Zo’n ontwikkellijn kan op alle niveaus spelen.” Ten Have: “Iemand kan starten in arbeidsmatige dagbesteding en vervolgens een stapje zetten naar beschut werken. Zo werkt iemand stap voor stap toe naar een reguliere arbeidsplaats. Blijkt zo’n stap te hoog gegrepen, dan is er zonder grote gevolgen altijd weer een weg terug. Simpel switchen, zo noemen we dat, van de ene regeling of van de ene ontwikkelfase in de andere. Dat is één van de voordelen die wij als WSP bieden; had je voorheen voor elke stap te maken met een andere instantie of een ander budget, wij overzien en begeleiden het gehele traject. Soms is een taalcursus of een specifieke beroepsopleiding de eerste stap naar een nieuwe baan. Wij bekijken per individu wat de mogelijkheden zijn en wat er nodig is. Daar heeft de invoering van de Participatiewet veel goeds in betekend, de schotten die de wetgever in het verleden door een veelvoud aan regelingen opwierp zijn in elk geval verminderd, soms zelfs verdwenen.”

Functiecreatie
Werkgevers kunnen bij WSP Achterhoek zelf een vacature plaatsen waardoor ze werkzoekenden, die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een kans in hun bedrijf geven. “Dan nemen we het bedrijf onder de loep, niet alleen om te beoordelen welke kwalificaties worden gevraagd, maar ook om te zien of het bedrijf misschien kansen laat liggen. Daarna stellen we een profiel samen, en bekijken we waaraan een kandidaat moet voldoen. Dan starten we met een wervings- en selectietraject uit de databases van onze collega’s van het UWV, de Sociale Dienst Oost Achterhoek en Laborijn.” Er zijn verschillende mogelijkheden om kwetsbare groepen in dienst te nemen. “Dat kan bijvoorbeeld via een traineeship, een proefplaatsing of jobcoaching. Bedrijven kunnen kiezen voor individuele detachering of misschien zelfs groepsdetachering. Onze dienstverlening is kosteloos, sterker nog, in veel gevallen kan de werkgever gebruikmaken van allerlei regelingen of subsidies. Ook dat regelen we.”

En dan is er nog zoiets als functiecreatie. ”Dat heeft niets te maken met het maken van een nieuwe functie, het is een methodiek om bedrijfsprocessen te analyseren. Wie doet er wat op welk moment en is dat de beste manier? Misschien is een vakkracht veel tijd kwijt met het uitvoeren van allerlei elementaire taken. Kun je die dan niet beter bij hem weghalen en die taken door een ander laten doen? Iemand die minder hoog of specifiek is opgeleid? Je geeft je processen dus anders vorm en daar heeft elke ondernemer in tijden van schaarste aan vakkrachten oren naar. Hoe mooi is het om samen met de ondernemer die ontdekkingsreis te maken? Bovendien help je twee partijen tegelijk: de ondernemer en de cliënt. Daarom zeg ik tegen elke ondernemer: maak die reis met ons, laat je voorlichten over de manieren waarop we je kunnen helpen. Want we helpen echt!”

www.wspachterhoek.nl

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media