Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 1 2020

Maak haast met LEADER Achterhoek

LEADER Achterhoek heeft subsidie beschikbaar om lokale initiatieven en goede ideeën waardoor de leefbaarheid op het platteland verbetert financieel te ondersteunen. LEADER is voor iedereen. Inwoners, verenigingen, buurtbesturen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de zeven deelnemende gemeenten kunnen zowel individueel als in groepsverband een subsidieaan-vraag indienen. Om in aanmerking te komen voor subsidie van LEADER Achterhoek, moeten de projecten wor-den uitgevoerd in (of ten goede komen aan) een van de volgende zeven gemeenten: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

Wie een idee of een concreet plan voor een project heeft en er over nadenkt om LEADER subsidie aan te vragen, of meer wil weten over de mogelijkheden van LEADER subsidie, wordt aangeraden om op korte termijn contact op te nemen met LEADER coördinator Jolanda Kemna of met Maurits Steverink, coördinator foodprojecten. De periode waarin u LEADER subsidie kunt aanvragen, loopt af. Op 31 december 2022 moeten alle projecten afgerond en gedeclareerd zijn. Maak daarom haast met het idee voor uw project en neem bij voorkeur dit jaar nog contact op met een van beide coördinatoren.De doorlooptijd van deze subsidieregeling neemt een langere periode in beslag. Het duurt namelijk meerdere maanden voordat uw project gepitcht, goedgekeurd en beschikt is. De LEADER-bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project. De gemeenten en/of het Waterschap stellen naast de Europese LEADERbijdrage cofinanciering beschikbaar. Samen is deze bijdrage maximaal 50% van de totale projectkosten. Daarnaast moet u als initiatiefnemer dus 50% zelf financiering zoeken, bijvoorbeeld vanuit fondsen, sponsoring, lening of eigen middelen. De minimale overheidsbijdrage is €30.000 per project en de maximale overheidsbijdrage is €120.000 per project. Na de opstartfase moet het project zichzelf in stand kunnen houden. De huidige LEADER periode loopt van 2016 tot en met 2022.
www.leaderachterhoek.nl


Deel je nieuws met Oost-Gelderland Business

Een overname, een verhuizing, een jubileum, een uitbreiding van het team, een nieuw initiatief of een nieuw product; elk bedrijf heeft wel iets interessants te melden. Oost-Gelderland Business publiceert dit graag voor je op de
website! Heb je een leuk nieuwtje of een interessant idee voor een artikel, mail dit dan vooral door naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.


Matchmakingsplatform voor wetenschappers, overheid en bedrijfsleven

Techleap.nl, de Nederlandse universiteiten en TNO hebben de ScienceFinder gelanceerd. De database, gebouwd in samenwerking met IDfuse, kamt door zo'n 422.224 publicaties, 120.797 projecten en 364 academische startups en maakt zo wetenschappelijk onderzoek en het netwerk toegankelijk voor partners uit het bedrijfsleven en de overheid. De database is wereldwijd de eerste in zijn soort en een gezamenlijk initiatief van Techleap.nl, de vier Technische Universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen), TNO, NWO-TTW en de VSNU met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ScienceFinder maakt voor partners uit het bedrijfsleven en de overheid inzichtelijk waar binnen de kennisinstellingen relevante kennis aanwezig is. Het draagt daarmee bij aan de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. De ScienceFinder geeft de gebruiker de mogelijkheid om eenvoudig te zoeken in een database naar relevante info over onderzoeksactiviteiten in Nederland. Als men bijvoorbeeld zoekt op ‘artificial intelligence’ zal men een overzicht krijgen van de stand van zaken op dit gebied met een overzicht van activiteiten per universiteit. Ook kunnen met de ScienceFinder analyses worden uitgevoerd rond doorbraaktechnologieën, zoals: waar zijn de wetenschappers die actief bezig zijn met het ontwikkelen van proof of concepts voor een bepaalde technologie? Hieruit kunnen ‘heatmaps’ gegenereerd worden rondom thema’s als quantum computing, blockchain, waterstof of artificial intelligence. De heatmaps kunnen gaan over puur wetenschappelijke kwaliteit (publicaties) of bijvoorbeeld meer gericht zijn op de afstand tot de markt (take off grants, innovatiekrediet, samenwerking met bedrijfsleven). Het levert het bedrijfsleven en de overheid informatie op over voor hen relevante onderzoeksgroepen. Techleap.nl zal deze analyses ook gebruiken voor kennisoverdracht en op basis daarvan rapporten publiceren.

Met de ScienceFinder zetten de initiatiefnemers een stap voorwaarts in de samenwerking op het gebied van opkomende technologieën. Dit is nodig om gelijke tred te houden met andere landen als de Verenigde Staten, China, Duitsland en Frankrijk, die zwaar investeren in het vermarkten van wetenschappelijke kennis.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media