Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 hebben MKB-Nederland Midden en VNO-NCW Midden een manifest opgesteld over de voor het lokale bedrijfsleven belangrijkste onderwerpen. De werkgeversverenigingen willen daarmee bereiken dat de politieke partijen in de regio deze punten betrekken bij hun voorbereidingen op de komende gemeenteraadsverkiezingen en bij het opstellen van de collegeprogramma's na de verkiezingen.
Bedrijven scheppen banen, zorgen voor levendige steden en dorpen en dragen bij aan lokale initiatieven. Ondernemers hebben een gemeente nodig met een sterke economische agenda om groei te stimuleren en onnodige belemmeringen weg te nemen of te voorkomen.
Arbeidsmarkt
Een adequaat aanbod van geschoolde werknemers met competenties die goed aansluiten op de regionale economische activiteiten is noodzakelijk. Continue bijscholing blijft noodzakelijk door de zeer snelle (markt)wijzigingen die het bedrijfsleven raken. De aansluiting tussen bedrijfsleven, onderwijs en arbeidsmarkt moet worden versterkt. Dit geldt voor zowel de hogeropgeleiden als de lagergeschoolden. Regioprofilering met SmartHub moet verder worden uitgebouwd, er moet huisvesting voor jongeren beschikbaar zijn en de bereikbaarheid van de Achterhoek moet op orde zijn. Dan zijn we in staat om medewerkers te boeien en te binden en vacatures in te vullen zodat bedrijven hun groeiambities waar kunnen maken.
Bereikbaarheid
Goede bereikbaarheid van de Achterhoek is cruciaal voor een bloeiende economie, voor behoud van bedrijven en werkgelegenheid. Ook digitale bereikbaarheid. Gemeenten horen daarom zorg te dragen voor een goede digitale infrastructuur, óók in buitengebieden. We dringen ook aan op het maken van de slag naar één digitale overheid, voor burgers en bedrijven.
Bedrijventerreinen
De marktvraag verandert steeds sneller en de economie groeit, zorg daarom voor voldoende beschikbaarheid van bedrijventerreinen en goed regionaal beleid. Onder invloed van e-commerce neemt de logistiek een steeds belangrijkere plek in.
Grensoverschrijdend ondernemen
In de Actieagenda 'Grensoverschrijdend Ondernemen en Arbeid' zijn vijftien doelen geformuleerd, uiteenlopend van verminderen van administratieve lasten voor ondernemers in de grensstreek, verbetering van de informatievoorzieningen voor mensen die net over de grens willen werken, ondernemen of studeren en een snellere bereikbaarheid van werk- of stageplek aan de andere kant van de grens. Gemeenten zijn een belangrijke factor om een voortvarende uitrol van deze agenda tot een succes te maken.
Verduurzamen en circulaire economie
De komende jaren werken we met gemeenten, provincie, industriekringen en ODA samen om bij te dragen aan de energiedoelstellingen. Ook willen we de komende jaren samen optrekken om te komen van een lineaire economie naar een circulaire economie. Het is noodzakelijk de ondernemers daarbij te ondersteunen en aandacht te geven aan circulair inkopen en -aanbesteden.
Aanbesteden
Gemeenten kunnen er veel aan doen om het lokale MKB meer kansen te bieden op aanbesteden en tegelijk er zorg voor te dragen dat overheidsmiddelen doelmatig worden besteed. Dat begint met het aangaan van de dialoog, met als doel elkaar beter te leren begrijpen. Zodra duidelijk is welke behoefte een gemeente heeft en welke mogelijkheden er hiervoor in de markt zijn, zal een aanbesteding succesvoller verlopen.
Zet rem op lokale lasten
Beperk de lokale lasten voor het bedrijfsleven. Voorkom stapeling van lasten en wentel de OZB-derving door leegstand niet af op eigenaren/gebruikers. Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor de aantrekkingskracht van de gemeente/regio. VNO-NCW Achterhoek en MKB Midden roepen gemeenten op om te blijven investeren in het midden- en kleinbedrijf, de 'motor' van de lokale, regionale en landelijke economie.