Sociale innovatie
“Versterk de kracht van mensen. Dat is ons grootste kapitaal”
Sociale innovatie is een voorwaarde om innovaties te kunnen realiseren. Marjonne van den Hout, procesbegeleider en coach bij leren en ontwikkelen, over menselijk kapitaal. “Het draait uiteindelijk allemaal om mensen.”
Tekst Regio Achterhoek – Susan Heimplaetzer - Fotografie Stan Bouman
Sociale innovatie, wat is dat eigenlijk?“Je kunt dit begrip van veel kanten benaderen. Vanuit mijn perspectief van leren en ontwikkelen gaat het over het optimaal inzetten van mensen in organisaties, zodat zij effectiever, duurzamer en met plezier kunnen werken en samen tot successen komen. Dat is hard nodig, juist nu.”
Waarom juist nu?“De ontwikkelingen op het gebied van techniek, digitalisering en businessmodellen vertonen een exponentiële groei. Er komt voortdurend nieuwe informatie op ons af. Hoe beweeg ik me als organisatie, maar ook als individu in deze steeds sneller veranderende wereld? Dat vraagt wendbaarheid van organisaties en mensen: het vermogen om flexibel, creatief en met lef koers te kiezen en te blijven leren en ontwikkelen.”
Wat is de juiste mindset hiervoor?“Ik zou uitgaan van de ‘groei’-mindset: wees gericht op mogelijkheden en niet op belemmeringen. Werk aan je ambitie, leer en groei door uiterste inspanning en ga om met de uitdagingen die je tegenkomt. Het succesvolst zijn individuen en organisaties met het doorzettingsvermogen en de veerkracht om te leren van tegenslagen en vervolgens weer verder te gaan.”
Wat is belangrijk om de kracht van mensen en organisaties te versterken?“Samenwerking, eigen verantwoordelijkheid en de ontwikkeling van potentieel:
Werk samen in multidisciplinaire teams, zowel in je eigen organisatie als in je externe netwerk. Zet elkaars kennis en kunde in en doe vooral waarin je zelf uitblinkt. Zo kun je slagvaardig inspelen op de snel veranderende behoeften van de markt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Masterclasses Smart Industry & Business Modeling. Een Achterhoeks initiatief van ondernemers waarbij kennis, kunde en mogelijkheden vanuit diverse disciplines samenkwamen. Het resultaat was een zeer succesvol leerproces met eyeopeners voor alle betrokkenen.
Neem verantwoordelijkheid voor persoonlijke ontwikkeling en loopbaan. Hierin hebben werkgevers en werknemers ieder hun eigen rol. Persoonlijke eigenschappen en motivatie van medewerkers worden naast kennis en kunde steeds belangrijker. Bij organisaties die hun medewerkers coachen om zelfsturend en verantwoordelijk hun persoonlijke ontwikkeling en loopbaan vorm te geven, zie je de beste resultaten.
Stimuleer en ondersteun mensen om hun drijfveren en potentieel te (her)ontdekken en verder te ontwikkelen. Succesvolle voorbeelden zijn de bedrijven waar leiders effectieve vragen stellen, ook aan zichzelf, en medewerkers volop ruimte geven om te leren. Zij accepteren daarbij dat leren soms pijn doet. De andere kant van de medaille is de enorme voldoening en energie die de ervaring van succes oproept.
Bovengenoemde factoren dragen bij aan krachtige, gezonde en toekomstgerichte organisaties met gemotiveerde, vakbekwame en flexibele medewerkers.”
Dus hoe kan een organisatie sociaal innoveren?“Richt eerst het kompas: waar wil je naar toe? Grijp kansen en mogelijkheden aan en stimuleer medewerkers om vanuit een ‘groei’-mindset samen te leren. Zorg daarbij dat ieders talent op de juiste plek landt. En... durf daarin te geloven!” n
Meer informatie: marjonne.vandenhout@icloud.com