Toen Dennis Seesing in 2007 een eigen uitzendbureau startte, wist hij één ding zeker: hij ging het anders aanpakken. Die andere benadering komt er op neer dat hij bij de personeelsbemiddeling de mens centraal stelt, zowel de klant als de flexwerker. Dat die aanpak gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat Seesing Personeel nog steeds groeit.
Seesing Personeel
Werken met en voor mensen
In eerste instantie richtte Dennis Seesing zich op de transportsector, omdat hij daar de meeste ervaring en contacten in had. Unit manager Sabine ten Holder vertelt: "Dat was dus een vliegende start. En al snel liep het zo goed, dat hij extra intercedenten in dienst moest nemen. Toen werd ook rustig begonnen met het aanboren van andere markten."
Persoonlijk
Die groei mocht echter beslist niet ten koste gaan van die persoonlijke benadering. Ten Holder: "Dat is wel het meest karakteristieke van ons: je bent bij ons geen nummer, wij kiezen voor een persoonlijke benadering. En nu, omdat je gegroeid bent, moeten we zelf ook weer groeien om die persoonlijke aanpak te kunnen handhaven. Daarom starten er binnenkort weer twee nieuwe intercedenten. Intern stellen we ook de mens centraal, we kijken waar iemand goed in is, waar zijn of haar talenten liggen. Je moet feeling hebben met een sector, met een product, anders werkt het niet. Spreek je 'hun taal', wat vinden zij belangrijk, hoe zit hun cao in elkaar? Alleen op die manier kun je een volwaardig gesprekspartner zijn."
Mede daarom heeft Seesing Personeel geen verloop in het eigen personeel. "Continuïteit, dat vinden mensen belangrijk, dat je niet telkens iemand anders aan de telefoon krijgt. We hebben hier geen jobhoppers, maar mensen met wat levenservaring die weten hoe je met mensen moet omgaan." Andere sectoren waarin Seesing Personeel actief is ? en dus ook kundige bemiddelaars voor in huis heeft ? zijn techniek, bouw, logistiek en administratie & commercie.
Match opleiding met praktijk
Punt van zorg is de mismatch die ondernemers vaak zien tussen opleidingen en praktijk. "De werkloosheid is er, maar op basis van aantallen, zou iedereen een baan hebben. Alleen: het matcht niet met elkaar. Waar we voor zouden pleiten is dat opleidingen meer aansluiting hebben met de arbeidsmarkt in de Achterhoek.
Voor wat betreft opleiding binnen een bedrijf merkt Ten Holder dat ondernemers nog wat huiverig zijn om (nog) niet gekwalificeerde mensen in dienst te nemen. Dat heeft te maken met het nog broze herstel van de economie: die investering willen ze nog niet doen.
Visie en groei
In de loop der jaren heeft Seesing Personeel een heel mooie bedrijvenkring opgebouwd, maar Ten Holder realiseert zich: "Je moet oppassen dat je niet aan de voorkant bedrijven binnenhaalt en aan de achterkant het contact verwaarloost, dat je die niet goed meer van dienst kunt zijn. Onze visie is gericht op groei, van lokaal naar regionaal. We willen de mensen echt regionaal gaan inzetten, uitbreiding is daarom een must. Nu de economie aantrekt, zien we ook genoeg kansen om deze groei te realiseren."
Natuurlijk komt ook de nieuwe wet Werk en Zekerheid ter sprake. Ten Holder: "Voorlopig zien de mensen alleen nog maar een negatief effect. De wet is gemaakt om de flexibiliteit voor werkgevers wat minder te maken, zodat de werknemer sneller vastigheid en dus zekerheid heeft. Ik denk dat we pas over een paar jaar kunnen bekijken of die wet inderdaad wat heeft opgeleverd. Ik kan echter nu al zeggen dat het beslist geen zekerheid voor de werknemer oplevert. Wat dat betreft zullen wij wel hogere kosten gaan maken de aankomende jaren. En daarbij ook de werkgever, dus ik denk dat de werkgever echt de dupe is van die wet."
Kans
Toch ziet Ten Holder het positief: "Wij vinden dat daar voor ons een kans ligt. Want dan kunnen we ons van onze beste kant laten zien. Wij moeten ernaar streven dat én het bedrijf én de uitzendkracht verder kunnen met elkaar. Maar dat moet je dan wel met elkaar aan durven gaan, die verplichting en die afspraken. Vertrouwen, en daar komt dat persoonlijke weer om de hoek kijken. Want voor alle drie partijen is het belangrijk dat er continuïteit is. Dat is het voordeel als je het klein houdt, persoonlijk. En natuurlijk dat we lokaal en regionaal goed bekend staan. Het is ook zo dat je echt maatwerk kunt leveren voor de klant. En dan bedoel ik ook de flexkracht.
Kracht
Onze kracht ligt in het centraal stellen van de flexkracht én de inlener. Noem het onze vorm van noaberschap. Wij zeggen ook: door Achterhoekers voor Achterhoekers. Want dat is het: doe maar normaal. Ook naar de klant toe: wij zeggen ook wel eens nee. Je moet je eigen zwaktes kennen en erkennen, dat kan dan juist je kracht zijn. Als je andere dingen gaat doen, bestaat het risico dat je je core business uit het oog verliest, en die dus minder goed gaat doen. Zoals je inleven in anderen om die goed van dienst te kunnen zijn." n
www.seesingpersoneel.nl
uitzendbranche
Sabine ten Holder
Dennis Seesing (4e van rechts) met zijn mensen