Stichting Centrum Belang Doesburg van start
De samenwerking tussen ondernemers uit de binnenstad, stichting Doesburgs Goed, Vereniging Culturele Zondag en gemeente Doesburg gaat formeel van start. Genoemde partijen hebben op 28 april een uitvoeringsovereenkomst ondertekend. Daarnaast start met ingang van 1 mei de stadscoördinator met zijn werkzaamheden. Aanvullend op reeds bekende bijdragen draagt ook Rabobank Graafschap Midden in 2015 een bedrag van 5.000 euro bij aan de stichting. De Stichting Centrum Belang Doesburg heeft als primaire doel de economische aantrekkingskracht van de binnenstad te versterken. Binnen deze nieuwe stichting gaan een aantal partijen samenwerken. De Ondernemers Vereniging Doesburg krijgt vier zetels in het bestuur, de Vereniging Culturele Zondag en Stichting Doesburgs Goed krijgen beiden één zetel. Tevens neemt een onafhankelijk voorzitter zitting in het bestuur. Ruurd Robaard ? ondernemer in Doesburg ? is bereid gevonden deze functie te vervullen. De gemeente participeert als adviseur binnen het bestuur. Angelique Beem vult als bedrijfscontactfunctionaris deze rol in. De stichting is een uitvoeringsgerichte organisatie, die voor de uitvoering van het beleid, zoals beschreven in een eerder geschreven Businessplan, een stadscoördinator heeft aangesteld. Met ingang van 1 mei start Jan Strating, ondernemer in Doesburg, in deze functie. Na een wervingsprocedure is hij door het stichtingsbestuur als meest geschikte kandidaat gekozen. Hij zal de functie de rest van het jaar gemiddeld twee dagen per week invullen. Vanaf volgend jaar gemiddeld een dag per week.
Helft gemeenten voldoet niet aan norm betaalgedrag
MKB-Nederland is teleurgesteld over het betaalgedrag van de Nederlandse gemeenten in 2014. In totaal is het percentage rekeningen dat binnen de contractueel overeengekomen termijn wordt voldaan weliswaar gestegen van 77,5 in 2013 tot 84 vorig jaar, maar nog altijd slaagt de helft van alle gemeenten er individueel niet in om aan de norm - 90 procent van de nota's binnen 30 dagen betaald - te voldoen. Dun & Bradstreet brengt op verzoek van MKB-Nederland al jaren het betaalgedrag van lokale overheden in beeld. Met ingang van dit jaar wordt de inventarisatie uitgevoerd in gezamenlijke opdracht van het ministerie van Economische Zaken, MKB-Nederland en VNO-NCW. Van alle 393 gemeenten doen Cromstrijen, Asten en Krimpen a/d IJssel het veruit het best. Deze gemeenten hanteerden in 2014 korte betaaltermijnen (20 en 21 dagen) én handelden vrijwel alle betalingen ook binnen die termijn af. Onderaan de ranglijst bungelen gemeenten als Enkhuizen, Alkmaar en Nijmegen, die hun rekeningen gemiddeld pas respectievelijk 56, 52 en 52 dagen na factuurdatum betalen en ook bij lange na niet voldoen aan de norm van 90 procent binnen 30 dagen. Van de grote steden, de G36, scoren 's-Hertogenbosch (gemiddelde betaaltermijn van 48 dagen), Alkmaar en Nijmegen (52 dagen) zeer laag op de ranglijst. De best presenterende grote stad is Leeuwarden op plek 14; de Friese gemeente betaalt de rekeningen gemiddeld binnen 26 dagen. De volledige ranglijst is terug te vinden op de website www.snellerbetalen.nl.
Sterk centrum cruciaal voor toekomst Doetinchem
Een sterke binnenstad is cruciaal voor de toekomst van Doetinchem. Dat blijkt uit de toekomstvoorstellingen die hoogleraar Gert-Jan Hospers voor de stad heeft gemaakt. De manier waarop die centrumfunctie moet worden versterkt ligt nog open. Vanuit drie mogelijke scenario's wordt daar het komende half jaar samen met de stad en deskundigen aan verder gewerkt. Dit najaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Doetinchem heeft met een compact, compleet en goed bereikbaar stadshart en haar rol als centrumstad in de Achterhoek een goede uitgangspositie, volgens Hospers. Daar hoort volgens de hoogleraar ook de verantwoordelijkheid bij om de daarbij horende voorzieningen op orde te hebben. Tegelijkertijd is de positie van vandaag de geschiedenis van morgen en de toekomst moet je zelf maken, volgens de hoogleraar. In zijn toekomstvoorstellingen houdt Hospers dan ook rekening met een groot aantal trends en ontwikkelingen die van invloed zijn op de toekomstkansen van Doetinchem. Dat loopt uiteen van andere manieren van winkelen en tijdsbesteding, tot vergrijzing, krimp, klimaatverandering, een groeiende waardering voor streekproducten en duurzame productie. Daarbij wordt niet alleen naar Doetinchem gekeken maar ook naar de ontwikkeling van de Achterhoek en andere Nederlandse en buitenlandse centrumsteden. In die veranderende omgeving en steeds mobielere wereld, kiezen mensen bewust waar ze willen wonen, werken en recreëren. Steden die zich op geen enkele wijze onderscheiden zijn dan minder aantrekkelijk. Er is kortom vooral behoefte aan een duidelijke identiteit en eigen karakter, een onderscheidend vermogen.
Kijk voor meer actueel nieuws op
www.oostgelderland-business.nl