ICT: stortvloed aan informatie
Informatiestress ligt hierdoor op de loer. Computersystemen zouden zo ontworpen moeten worden dat de informatiehoeveelheid automatisch aan ons opnamevermogen kan worden aangepast. Uiteraard ligt de oplossing van het probleem niet alleen bij de ICT-systemen. Ook moet de werknemers/ondernemers geleerd worden hoe zij met deze systemen om kunnen gaan. Oost-Gelderland Business besloot een expert erbij te halen en legde Taco Tjalkens van Kremer ICT de volgende stelling voor:
ICT produceert een stortvloed aan ongevraagde informatie"Deze gedachte zal bij sommige mensen en organisaties spelen. Maar is het de techniek of is de gebruiker hier de oorzaak van? Facebook, Twitter en andere social media geven een stortvloed aan informatie. Zeker als de gebruiker niet echt selectief in zijn connecties is. Je mailbox is een ander voorbeeld, na een paar dagen afwezigheid barst deze virtueel uit zijn voegen. Maar wat is daadwerkelijk interessant en belangrijk? De gebruiker zal zelf selectiever moeten worden om zo de informatiestroom in te gaan perken. Loop je connecties na, kijk welke nieuwsbrieven je echt interessant vind en stuur mail alleen maar door als de ontvanger er echt wat aan heeft.
De andere kant van deze stelling is dat ICT juist gebruikt wordt om informatie en gegevens te filteren. Alle informatie die je (onbewust) invoert wordt verzameld. Dit is zo enorm veel data dat het dan ook 'Big Data' wordt genoemd. Door deze data te ontginnen (data-mining) kunnen bedrijven en overheden informatie over je vinden en verbanden leggen. Dit zorgt er onder andere voor dat je op social media persoonlijke advertenties te zien krijgt. Het is duidelijk dat deze technieken ook op andere vlakken ingezet gaan worden. Realiseer je wel dat het internet niks vergeet, dus een leuke foto van een vrijgezellenfeestje posten op Facebook kan bij een sollicitatie een vervelend struikelblok worden.
Kortom, ICT produceert geen stortvloed aan data, het is de gebruiker die soms op een foutieve manier met ICT omgaat."
DE Stelling
De ICT-markt staat alles behalve stil. Nu was 2014 al een zeer geslaagd jaar voor de ICT-branche, 2015 belooft een jaar te worden met verdere ontwikkelingen. Al deze ontwikkelingen hebben echter ook een keerzijde. De informatievloed die mede door de mogelijkheden van moderne computersystemen (world-wide web, telecommunicatie, desk-top publishing, etc.) op ons afkomt, wordt een steeds groter probleem. Dit heeft tot gevolg dat ondernemers en werknemers door de bomen het bos niet meer zien.
"De gebruiker zal zelf
selectiever moeten worden om zo de informatiestroom in te gaan perken."
Taco Tjalkens