Over de grens!
Met UNLOCK, IPRO en Actieplan Achterhoek-Borken
Voor het midden- en kleinbedrijf in grensgebieden is het lastiger om werknemers te vinden dan voor centraler gelegen bedrijven. De grens vormt een culturele en taalkundige barrière en de bemiddelingssystemen sluiten niet op elkaar aan. Ook zijn er verschillen in arbeidsrecht, sociale verzekeringen en belastingwetgeving. Reden genoeg voor veel meer afstemming.
Wat doet de overheid om
grensbarrières weg te nemen?
De Euregio, het samenwerkingsverband van een aantal Duitse Kreisen, de Achterhoek en Twente, dient in 2015 een subsidieaanvraag van ruim twee miljoen euro in bij de Europese Unie voor deelname aan UNLOCK: een nieuw Europees project. Doel hiervan is ontsluiten van de Duits-Nederlandse grensregio’s voor vakkrachten in het MKB en stimuleren van grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit. Zo komen meer mensen aan het werk aan beide zijden van de grens en weten bedrijven elkaar beter te vinden.
De subsidie is afkomstig uit het Europese INTERREG V-programma, dat de Nederlands-Duitse samenwerking tot 2022 met 440 miljoen euro ondersteunt. De helft komt van de Europese Unie, de andere helft van de INTERREG- en projectpartners. Ook de Achterhoekse gemeenten dragen bij.
Wat gaat er gebeuren?
Allereerst wordt de informatieoverdracht centraal georganiseerd; wat komt er allemaal kijken bij ‘werken over de grens’? Dat varieert van de waarde van diploma’s tot cultuurverschillen. Er komen PR-activiteiten en praktijkvoorbeelden. Daarnaast is betere afstemming nodig tussen bemiddelingsinstanties en uitzendbureaus aan beide zijden van de grens. Ook komen er GrensInfoPunten (GIP’s), waar zowel bedrijven als werkzoekenden terecht kunnen met vragen. In Gronau komt het GIP voor de Euregio.
Wat gebeurt er naast
UNLOCK nog meer?
In de Achterhoek is ‘ontgrenzer’ Walter Leemreize in opdracht van Regio Achterhoek aan de slag. Hij stelt samen met Kreis Borken een dynamisch, grensoverschrijdend actieprogramma op. Dat is vooral gericht op arbeidsmarkt en samenwerking in onderwijs en zorg. Denk aan grensoverschrijdende Innovatiehubs, het opzetten van een Duits-Nederlands innovatienetwerk en het stimuleren van Duits als tweede taal in het onderwijs.
Leemreize: “We gaan klein beginnen, met heel concrete projecten. Wat ik doe is informeren, aanjagen of vlottrekken van een project. Mijn collega Gerd Eckstein van Kreis Borken doet hetzelfde aan de andere kant van de grens.â€
Intelligente producten: Smart
Industries (IPRO)
Leemreize hoopt vooral dat IPRO, de opvolger van ‘Mechatronica’, veel aanmeldingen van innovatieve bedrijven uit de Achterhoek en Borken gaat opleveren. Ook voor dit project, gericht op het stimuleren van technische innovatie, is momenteel een subsidieaanvraag in voorbereiding. “Bedrijven kunnen veel hebben aan grensoverschrijdende transfer van know-howâ€, aldus Leemreize.
Meer weten? Neem contact op via
w.leemreize@regio-achterhoek.nl. of 06-22 54 04 13.
Zie voorts ook www.euregio.eu en
www.deutschland-nederland.eu
oost-gelderland business | nummer 1 | maart 2015
achterhoek agenda 2020
ing. Walter Leemreize MSc., beleidsadviseur/ontgrenzer Regio Achterhoek
Informatie voor ondernemers
- Er zijn spreekuren bij de Euregio en voorlichtingsbijeenkomsten over UNLOCK bij MKB-Oost en het Werkgeversservicepunt.
- Het Mobiliteitscentrum plaatst bedrijfs- en organisatieprofielen met vacatures, onderzoeksopdrachten of stages en zoekt een match met professionele werkzoekenden; zie vacaturebank-achterhoek.nl
- De Duitsland Desk ondersteunt ondernemers en werkzoekenden die willen ondernemen of werken in Duitsland; zie www.duitsland-desk.nl
- Ook kunt u een praktijktraining volgen voor ondernemen over de grens; zie starteninduitsland.nl
Dr. Gerd Eckstein,
Landrat Kreis Borken