Het gebruik van internet zet veel MKB’ers op scherp
Internet heeft veel gebracht, maar ook veel genomen. Tal van MKB bedrijven zien hun USP’s zoals een goed product, kwaliteit en service door het generaliserend effect van internet verdampen als sneeuw voor de zon. Wat betekent bijvoorbeeld het woord ‘handel’ nou nog? 10 jaar geleden liep je jaren rond met een spijkerbroek van gemiddelde kwaliteit. Dat is tegenwoordig niet meer nodig. Je bestelt namelijk gewoon per computer voor een klein bedrag weer een nieuwe. Nadat je er eerst vier hebt laten komen om te passen, voldoet 5 dagen later één exemplaar. Vervanging is eenvoudig en goedkoop geworden.
We zijn gewend geraakt aan kortere levenscycli van tal van producten. Als er een lamp stuk is, weet je niet eens hoeveel branduren er zijn gemaakt. Wel heb je het gevoel dat ze het snel opgeven. Je bestelt gewoon een nieuwe, en het liefst een complete pallet, voor het geval dat. Je koopt de producten en stuurt zelf je persoonlijke gegevens en aankoopdata naar de producent. Zelfservice en het digitale gemak is het credo voor de toekomst. Helaas verdwijnt hierdoor meer en meer het menselijk handelen!
We kunnen niet meer om internet heen, de markt verandert, bedrijven moeten leren om hier mee om te gaan en zich razendsnel aanpassen, anders komen ze in een neerwaartse spiraal terecht.
Deze onzekere toekomst waarin niet alleen mensen (en) (maar ook) apparaten met elkaar data uitwisselen, zal een evolutie voortbrengen in de wijze van participeren. Wees dus alert.
Voor veel MKB’ers, zelfs de nieuwste generaties die zijn voortgekomen uit de crisis van 2008, zal de afhankelijkheid van het internet grotendeels het succes van hun nieuwe economie bepalen die substantieel met minder fysieke transacties gepaard gaat. De ondernemer anno nu zal de samenwerking moeten gaan zoeken met een ervaren internet- en mediabureau, die in bezit is van een vooruitziende blik en kijkt waar de (online) kansen liggen voor zijn product(en).
Koplopers zijn bedrijven die hun kansen pakken door o.a. het verbeteren van proces- en verdienmodellen, of naast hun corebusiness bijvoorbeeld een brand utility service aanbieden om hun bestaande merk te versterken. Vooral enthousiaste en gedreven ondernemers met het talent om te kunnen initiëren en verbinden, en te kiezen voor samenwerking en cocreatie met anderen, zien internet als een bruikbare ontwikkeling.
Wil een (nieuwe) ondernemer een bedrijf oprichten en het woord duurzaam als één van zijn USP’s inzetten, bedenk dan dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet iets is voor morgen of in het verleden, maar voor de verre toekomst en dat je een duizendpoot moet zijn en internet niet voorbij gaat.
Duurzame producten aan de man brengen kost tijd en vergt veel ervaring en kennis, waarbij (online) marketing vaak wordt onderschat om succesvol te kunnen concurreren via het internet. n
Ron Böhmer
Ondernemer
oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2014
Ron Böhmer
Werkvriend.nl
column