Regio Deal Achterhoek: Binnen vier jaar een explosie van innovaties

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2022


Rijk, provincie en regio willen met de Regio Deal Achterhoek de brede welvaart van inwoners en bedrijven in de regio vergroten. Drie sterk samenhangende aspecten zijn daarbij belangrijk: een krachtige (groene) economie, een goed woon- en leefklimaat (inclusief een goede bereikbaarheid) en een sterke bestuurlijke samenwerking in de regio. Met zeer diverse projecten, die flink in omvang verschillen, wordt aan deze doelen gewerkt.

Tekst: Susan Heimplaetzer | 8RHK ambassadeurs
 

Hoe werkt het?

Achterhoekers zijn van harte uitgenodigd om een projectidee voor te leggen aan een van de zes Thematafels. Belangrijke criteria voor financie-ring van een project zijn: meervoudige opgave, draagvlak, 50% cofinanciering, regionale impact en in lijn met wensen van inwoners (via Inwonerspanel Achterhoek Spreekt). Een overzicht van de Regio Dealprojecten is te vinden op www.8rhk.nl.


Vliegwieleffect en complimenten

Uit een analyse blijkt dat de meeste projecten aan meerdere doelen van de Achterhoek Visie 2030 bijdragen. Een mooi vliegwieleffect dus: de thema-overschrijdende samenwerking is door de Regio Deal aangewakkerd. De Regio Deal vormt daarmee een krachtige impuls om nieuwe en bestaande projectideeën tot uitvoering te brengen. Ook is de Achterhoek een serieuze gesprekpartner geworden van meerdere ministeries. Het Rijk complimenteert ons voor onze manier van werken; de Regio Deal Achterhoek is concreter in de uitvoering dan andere Regio Deals in het land.
 

Achterhoek zelf investeert enorm

Het blijkt dat samenwerkingspartners in de Achterhoek maar liefst 73% van de financiering ophoesten. Ruim boven de gevraagde verdubbeling dus. Koen Knufing, (DGA Marku Bouw, voorzitter VNO-NCW Achterhoek en vicevoorzitter Achterhoek Board): "Die hoge mate van investering zegt iets over de betrokkenheid, dat we samen de druk voelen om te gaan voor een betere regio, in plaats van enkel het eigen belang."
 

Het gaat goed en we zijn nog niet klaar

Regio Deal-projecten hebben tot nu toe enorm bijgedragen aan het verbeteren van de brede welvaart in de regio en aan de samenwerking op meerdere thema's en niveaus. De Achterhoek staat echter voor forse uitdagingen om het tekort aan arbeidskrachten en het tekort aan goede en betaalbare woningen aan te pakken. Dit geldt ook voor mobiliteit en het landelijk gebied. Daarom wil Achterhoek ambassadeurs de samen-werking met het Rijk graag voortzetten in een nieuwe Regio Deal.


EEN GREEP UIT SUCCESVOLLE REGIO DEAL-PROJECTEN

Fieldlab Digital Twin

Ontwikkelplek waar bedrijven en studenten deze revolutionaire digitale technologie leren toepassen.

Smart Business Centre+ (SBC+)

De linking pin tussen mbo- en hbo-studenten, ondernemers en docenten. Zij experimenteren met nieuwe technologiën om de (maak)industrie te innoveren.

One Stop Shop

Ontwikkelen van een werkwijze om grotere aantallen woningen met een maatwerk-aanbod te verduurzamen; zo'n 10.000 woningen tot 2030.

Transformatie Kernen

De omzetting van leegstaand vastgoed naar woningen of andere functies in (tot nu toe) vijf Achterhoekse kernen. Aanvullend daarop versterking en vergroening van de openbare ruimte.

Opijver

Scholingsvouchers voor mensen die hun vak willen bijhouden of willen overstappen naar een ander vakgebied dat relevant is voor de Achterhoek. Er zijn al ruim duizend vouchers uitgereikt.

Grensland College

Graafschap College, HAN en Hogeschool Saxion bieden in grensregio Achterhoek/Kreis Borken negen tweejarige praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen aan: Associate degrees (AD).

Zonvarken

Een revolutionair en diervriendelijk concept om duurzaam varkens te houden. Een lokale supermarktketen verkoopt Zonvarkenvlees in twaalf winkels in de Achterhoek en omliggende steden.

Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA)

Een belangrijk lerend netwerk van boeren voor de transitie naar kringlooplandbouw, in samenwerking met Wageningen University & Research. De Achterhoek kreeg hierdoor het predicaat 'landbouwinnovatieregio' en staat internationaal op de kaart.

Mobility as a Service in de Achterhoek

Concept om online eenvoudig een reis te plannen, boeken en betalen en vervolgens te reizen met een combinatie van verschillende (slimme) vervoersmiddelen, zoals elektrische deelfietsen en -auto's. Ook ritdelen wordt mogelijk.

Achterhoek Monitor

Data en informatie als basis voor beleid: een zinvolle en bruikbare selectie van feiten en cijfers in een jaarlijkse publicatie en een continu raadpleegbaar dashboard, voorzien van een duiding.

Grensoverschrijdend ondernemen, werken en leren (GROS)

Wegnemen van belemmeringen bij het zakendoen tussen Nederlandse en Duitse ondernemers en het bevorderen van de grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling in de Achterhoek en de buurregio's in Duitsland.

 

Regio Deal Achterhoek is een vierjarig investeringsprogramma (2019-2022) van in totaal veertig miljoen euro, gebaseerd op de Achterhoek Visie 2030. Na een intensieve periode om de aanvraag te formuleren, kreeg Achterhoek ambassadeurs eind 2018 goed nieuws uit Den Haag: het Rijk honoreerde de Regio Deal Achterhoek met daaraan gekoppeld een budget van 20 miljoen euro. Daarvan is nu ruim 15 miljoen uitgegeven; er lopen 68 projecten die met Regio Deal-gelden worden gefinancierd. Elf projecten zijn afgerond. Twaalf nieuwe zijn in aanvraag.
 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media