Leon ten Have, werkleider accountmanagers WerkgeversServicepunt Achterhoek
Fotografie Marcel Krijgsman
Al een tijdje hoor ik mensen zeggen dat ze het er niet meer over willen hebben. En toegegeven, er zijn dagen dat ik dezelfde gedachte heb. Maar de realiteit is dat Covid-19 nog altijd een grote impact op ons leven en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt heeft. Je ontkomt er niet aan!
Veel bedrijven hebben het lastig en 'hangen aan het infuus van de overheid' via diverse noodmaatregelen. Hoe lang houden zij dit nog vol? Kunnen deze maatregelen voorkomen dat er bedrijven gaan omvallen? Ik vrees van niet en hoewel de werkloosheid zich de laatste maanden stabiliseert, lijkt een flinke stijging daarvan op korte termijn onvermijdelijk. Daarentegen zien we ook bedrijven en sectoren die groeien en juist forse omzetstijgingen realiseren! Kortom: serieuze problemen en dreiging, maar zeker ook kansen!
En wat gebeurt er als we weer terug kunnen naar 'normaal'? Draait de economische motor dan weer gelijk op volle toeren? Of moeten we constateren dat ruim een jaar in 'lockdown' en de dreiging dat het (gemuteerde) virus lange tijd onder ons zal blijven, ons definitief naar een nieuwe vorm van normaal brengt? Hoe dat nieuwe normaal er dan uitziet en wat dat voor organisaties en de kansen op de arbeidsmarkt betekent, moet blijken. Maar dat het anders zal gaan dan voorheen, lijkt een gegeven! Zo heeft digitaal werken in 2020 al een enorme sprong voorwaarts gemaakt en het zou mij niet verbazen dat ook ontwikkelingen als Artificial Intelligence, Robotisering, Internet of Things en Cloud Computing nóg sneller geïmplementeerd gaan worden.
Covid-19 is niet de enige 'ontregelaar' die impact heeft op de toekomst van werk in brede zin. Vóór het uitbreken van deze pandemie waren er al ontwikkelingen die impact hebben op de arbeidsmarkt en onze economie, zoals de brexit en de stikstofcrisis. Maar vooral doel ik op de verschuivingen op de arbeidsmarkt als gevolg van de wisseling van generaties. In de komende vijf tot tien jaar gaan circa twee miljoen babyboomers de arbeidsmarkt verlaten met al hun vakkennis en expertise. Naar verwachting komen er slechts 1,5 miljoen nieuwe werknemers voor in de plaats. Dit zorgt voor grote veranderingen binnen organisaties en een stijging van (moeilijk vervulbare) vacatures op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd betekent dat dus ook legio kansen voor werkenden (positieverbetering) en werkzoekenden! Die laatste categorie zal het gat in de moeilijk vervulbare vraag echter niet zomaar kunnen dichten.
Al eerder gaf ik aan dat er bij beide 'klantgroepen' (werkgevers en werkzoekenden) iets moet veranderen. Werkzoekenden zullen flexibel(er) moeten zijn om in andere sectoren te gaan werken dan waarvoor ze zijn geschoold. 'Een leven lang leren' is op de huidige- en toekomstige generatie beroepsbevolking, sowieso van toepassing. Maar ook een werkgever moet het mogelijk maken om werkzoekenden, die niet 1,2,3 op de capaciteitsvragen passen, toch op te nemen, te scholen en begeleiden. Dan past het 4,5,6 wellicht wel!?
Binnen het WerkgeversServicepunt Achterhoek hebben we specialisten om daarbij te helpen. En dat geldt ook voor andere vraagstukken rondom het thema arbeid. Bel of mail ons!